уторак, 18. јун 2013.

Đumbir čorba od pasulja


"Šta?!" - rekla bi moja baka da joj ovako nešto preporučim. A ja pasulj volim, i nije mi mrsko da mu dodajem i oduzimam kako bi svaki put bio drugačiji, nov i ljupkiji za nijansu :-)
Đumbir nije moj začin. Osim što sam saznala za njega tek pre par godina, previše je ljut za mene , u svim kombinacijama i oblicima. Ili možda ne u svim...Ako uopšte mogu da ga zamislim u nekoj kombinaciji iz koje ne bih poželela da ga izbacim - to je baš ova - sa pasuljem.
Đumbir u prahu u ovom jelu čak nije ni ljut kako ume da bude, daje mu baš onu finu svežinu koja mu je potrebna, naročito kada predstavlja letnje jelo.
Ova fina čorba ne liči na "onaj" pasulj, težak i tako nepoželjan u toplim danima, nema zapršku bez koje mi je pravi pasulj nezamisliv, koliko god nju bio zao glas. 


Sastojci :

250 gr. belog pasulja ( tetovca =)
1 glavica crvenog ( ili crnog ) luka
4 čena belog luka
2 kašičice soli 
1 kašičica mlevene slatke paprike
kašika masti ili ulja toliko da pokrije dno šerpe
suve kosti - koliko je dovoljno da pasulj tek malo zamiriše :-)
3 kašičice đumbira u prahu
malo suve nane ali nije obavezno

Potopite pasulj preko noći i ujutru ga skuvajte u dve vode. Dakle, nakon što voda provri prvi put, zamenite je pa dovedite do vrenja ponovo. Kada provri, skinite pasulj sa vatre pa na masti ili ulju propržite obe vrste luka, dodajte kosti i oceđeni pasulj, pa nalijte vodom i kuvajte nekih pola sata. Nakon tog vremena dodajte so, papriku, đumbir i ako želite nanu, pa kuvajte još oko sat vremena. Možda će biti potrebno da dolivate vodu, ali nemojte da preterate. Dužina kuvanja zavisi od toga koliko ste vode stavili. Ako stavite previše, ona neće ispariti i moraćete da kuvate jelo dugo nakon što se kosti skuvaju. Ako na njima ima mesa, pred kraj kuvanja ga skinite sa kostiju i vratite u pasulj, a kosti izbacite. 
*Đumbir je zdrav i prijatan začin, naročito ako volite ljuto. Ujedno, pomoći će Vam da lakše svarite pasulj :-)

4 коментара:

  1. ja obožavam djumbir. Ima antiseptičko dejstvo, mada ne treba preterivati . Pasulj obožavam. Isprobaću tvoju kombinaciju... menta i djumbir su odlična kombinacija .

    ОдговориИзбриши
  2. Delicioso plato de frijoles (porotos)me encanta es mi plato preferido,saludos y abrazos.

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)