Paprikaš mi je možda i najdraže " kuvano" jelo. Nema šanse da ću ikada da ga spremim kao baka.
A vala sam se najela sirotinjskog paprikaša, bez mesa, bez ičega - luk, šargarepa, krompir, malo ulja i malo mlevene paprike.
Ali ukus...
Dobro, najela sam se i paprikaša sa mesom, da ne bude ovaj uvod tužbalica. Sirotinja ili bogatsvo, mi smo uvek lepo jeli. E, takva domaćica želim da budem. Ne znam da li se to uči ili se čovek rodi tako blagosloven, da sve što počne ume i da završi.
Pričala mi je baka da su devojčice kada je ona bila mala, dakle početkom četrdesetih godina prošlog veka, hvatale daždevnjaka i puštale da im pređe preko ruku, jer se verovalo da će ona kojoj lepi gušter pređe preko ruku umeti sve da radi.
Dok ne ulovim nekog daždevnjaka ostaje mi da učim od bake. Nisam naučila da pletem i mnogo žalim zbog toga. Ne postoji nešto što baka nije umela da isplete, imala "mustru" ili samo videla negde sliku odevnog predmeta. Sada je bole ruke a i ne vidi dovoljno dobro da bi plela. Teško joj je da ustane i više praktično ne kuva. I nekako mi se baš stegnu i srce i grlo pri pomisli da više neće spremati svoj paprikaš.
A ne, nije ta tuga zbog paprikaša.
To je zbog prošlih vremena. Zbog prošlih života. Zbog toga što ljudi prolaze a ostaju neke sitne i važne stvari, lonci, šerpe, poklopci, ćase, kutlače, varjače, paprikaši, krofne i kifle...i ostaju mirisi, uvek u nama, uvek , uvek.
Učim strpljivo i uporno da gledam vedru stranu života. Sada mama i ja spremamo paprikaš, i nama je dobar, a i baka se ne žali :-) A možda joj sad u ovim toplim danima popusti kostobolja pa ga i sama spremi :-) Nedavno je razvijala kore za pitu, na opšte iznenađenje :-).
Izvolite jedan starinski paprikaš, ako ga do sada niste ovako pravili, mogli biste :-). Nije "klot" ali je rustičan koliko može da bude jedno domaće jelo.
Jedino mi je malo žao što šerpa za paprikaš nije ovde kod mene :-) mada je opet ne bih mogla da je odnesem iz naše kuće, pa makar je donela u svoju novu :-). Znate kada svako jelo ima svoju posudu :-)) tako je kod nas uvek bilo. I onda kad nam treba za nešto novo, baka kaže :
-Turi u onu zelenu šerpu ( iako je šerpa bela sa par zelenih listića ) za paprikaš :-))
Sastojci :
palačinke :
1 jaje
100 ml. mleka
100 ml. vode
oko 5 punih kašika brašna
malo praška za pecivo
malo praška za pecivo
Umutite jaje mikserom ili žicom pa dodajte vodu i mleko i na kraju, muteći mikserom umešajte brašno.
Dodajte malo soli pa ispecite palačinke.
Dodajte malo soli pa ispecite palačinke.
Paprikaš :
300 gr. svinjskog mesa ( od buta ) mada može i piletina
1 glavica crnog luka
1 čaša kisele pavlake ( 180 ml. )
2 kašičice slatke mlevene paprike
voda
so - 1 puna kašičica
malo masti ili ulja
Meso isecite na kockice pa dinstajte na masnoći uz dolivanje po malo vode dok ne omekša. Kada se to desi, dodajte so i sitno seckan luk pa opet dinstajte dok ne postane staklast a tada umešajte pavlaku i mlevenu papriku pa dolivajte vodu tako da skuvate malo gušći paprikaš od klasičnog. Ja sam ovog puta pustila da voda previše uvri, može slobodno da sotane čorbast. Procenite u odnosu na broj palačinkica, jelo treba da bude sočno, ali ne treba da bude čorba.
Jednu celu palačinku stavite na dno podmazane šerpe ili dublje vatrostalne posude pa preko nje stavite meso iz paprikaša. Ostale palačinke isecite na rezance,
ali jednu sačuvajte celu. Rezance razvijte i rasporedite preko mesa pa prelijte paprikašem i pokrijte preostalom celom palačinkom. Pecite 10tak minuta na 180 i poslužite toplo.
ali jednu sačuvajte celu. Rezance razvijte i rasporedite preko mesa pa prelijte paprikašem i pokrijte preostalom celom palačinkom. Pecite 10tak minuta na 180 i poslužite toplo.
Neobičan paprikaš. Ovo kod dece prolazi sigurno...., dakle...copy-paste-print...javljam utiske!
ОдговориИзбришиHvala puno ! Mnogo je ukusan, nekako palačinke dubu slađe od mesa :-) Nadam se da se nećete razočarati :-).
ИзбришиOvo prvi put vidim, ali me je oduševila priča i prezenatacija :) Savršen ručak :)
ОдговориИзбришиMnogo hvala :-) Jelo je mnogo lepo i stvarno je savršeno sa nekom finom salatom ( kod nas kupus ) :-).
ИзбришиNisam do sad ovo probala, ali sigurno da hocu :)
ОдговориИзбришиBilo bi mi drago, nadam se da će Vam se dopasti :-).
ИзбришиOvakav paprikaš još nisam videla. Sa obzirom da mamin baš i ne volim, ovaj će se probati! :)
ОдговориИзбришиBilo bi super :-) Nadam se da neće biti kajanja :-)).
ИзбришиJao, i mi smo imali opise za sherpe i limene tanjire sa cvetovima, tufnama i pozdravima iz raznih banja :) I neverovatno koliko su to bila prosta jela, koje bi oni (bake, deke, tetke, mame) ochas spremili, kao da to nije nishta, a mi ni dan danas ne mozemo da dobijemo potpuno isti ukus i aromu, chak i kad imamo zapisan recept. Jer, nije ista sherpa, tiganj, lonac, shporet, nije povrcje iz bashte, a Boga mi, nije ni ista ruka. I onda sebi kazemo: Ma, sigurno je baka josh neshto dodala.
ОдговориИзбришиA ovaj recept je divaaan. I ide u fejvorits, da se jednog dana proba :)
Alba :)
Hvala na komentaru i poverenju :-) Jao, meni omiljena šerpa je iz Vrnjačke banje :-) koliko su mi lepe te šerpe, pa ne mogu da opišem :-)).
ИзбришиDa, može biti da su u mnogim slučajevima šerpe u pitanju. No, posebnu aromu jelu daje i šporet na kome je jelo zgotovljeno. Ja sam se lično uverila koliko velika razlika može biti u ukusu istog jela, koje se sprema u istoj šerpi i koje pravi ista ruka, ali umesto da se krčka na čuvenom Smederevcu na drva, ono je kuvano na električnom šporetu. Električni šporet je jednostavniji za upotrebu, ali šporet na drva daje mnogoooo lepšu aromu jelima. :D
ОдговориИзбришиMi smo šporet na drva zatekli u šupi, kad smo stigli brat i ja već je prevladao električni, ali je kuvala baka i na ovom na drva, definitivno je tako kako kažete. Ja jadna, kad nemam šta da radim, maštam o nekoj svojoj budućoj kućici sa šporetom na drva.
ИзбришиVolim priče o bakama, volim staro posuđe,a jelo će se dopasti mojim ukućanima, znam unaprijed.
ОдговориИзбришиMnogo hvala na neobičnom receptu!
Hvala Vama na tako lepom komentaru i nadam se da se nećete razočarati :-).
ИзбришиDivan post Tajana, setila si me na moju baku, i njene specijalitete, nazalost meni su samo ostala lepa secanja i mirisi i maniri koje sam pokupila od bake, a ni ja nisam naucila da pletem :(
ОдговориИзбришиOvo za serpe i mi smo imali takve situacije, :)) svaka serpa ima svoje jelo hihihi
<3 Naposletku uvek ostanu samo uspomene, ali i one vrede za čitav jedan život :-).
Избриши