субота, 3. август 2013.

Poštena torta


 Bolje je da  Vas iznenadi  pasulj nego da Vas prevari čovek.
Pasulj je zdrav i drag, a lukavi ljudi su opasni.
Nikada u ovoj torti nećete prepoznati pasulj zato što mu je tu mesto, zato što je torta baš za njega , a zlog čoveka ćete poznati uvek,  po  rečima i naročito po delima.Prepoznaćete ga zato što se uvek gura tamo gde ne pripada i uvek nezgrapno odudara.

Ja sam kao dete verovala svima. Ljudi su me učili da im ne verujem a ja to gradivo nisam još utvrdila jer odbijam da znam to znanje - kako se postaje nepoverljiv, kako se razmišlja unapred, kako se ulazi u um pokvarenog čoveka. 
Ne, ne mislim da sam savršena, savršeno dobra i nezlobiva. Ali umem da razlikujem dobro i zlo, i naučila sam da uvek navijam za dobro. Pre svega za ono što je dobro u meni. 

Uljezi koje ponekad, najčešće iz radoznalosti, upletem među sastojke klasičnih i sigurnih jela dragi su mi baš koliko oni uljezi koji mi se upliću sami u život nisu. 

Drag mi je pasulj u ovoj torti jer je recept star, tetka-Patin proveren, jer tek nežno asocira na kesten ali u stvari igra samog sebe i pokazuje da nije pritvoran već dvostruko talentovan, jer sam se odlučno i hrabro, protiv intimne nesigurnosti izborila za ovu tortu uprkos skeptičnim Mišinim i očajničkim maminim vapajima da ne spremam  "to".
Torta mi je draga jer je posebna, jer je prosta baš kao njen glavni junak, sočna, meka i preukusna, jer mogu da garantujem za nju, jer ne može da izneveri, jer je pasulj odan u njoj podjednako kao  i u onim jelima za koja smo ga predodredili.
Ovo je moj najdraži hrabri iskorak u novo i neizvesno. Na prvi zalogaj sam se zaljubila u penastu i sočnu tortu koja ničim, baš ničim ne pokušava da bude neko drugi. 
Ona je torta od pasulja.
Ona je svoja, posebna, hrabra i drugačija.
Ona se ne dopada svima, ali oni koji joj pristupe sasvim otvorenog razuma i srca ostaju ludi za njom zauvek.
Ona je sve ono što volim kod ljudi. 

Dobri će Vam na svako dobro uzvratiti dvostruko, kao što će Vam i pasulj uzvratiti poklonjeno poverenje.
Najbolje je da i mi uvek tako činimo. Da na dobro odgovorimo dobrim.
A da na zlo nikada ne odgovaramo.
Jer, kako piše u jednoj od omiljenih mi knjiga u detinjstvu, zlo se proždire samo.


Recept za nešto drugačiju tortu od pasulja pogledajte i ovde, a verovatno ih ima i na nekim drugim mestima. Ja sam recept Spasenije Marković samo malo izmenila, i spremila sam pola mere, jer to inače radim  pošto ne jedemo slatkiše u velikim količinama. Napisaću u receptu te smanjene mere, jer ću pretpostaviti da ćete za početak samo da probate ;-). Dakle, recept je za tortu prečnika oko 18 cm. Zvuči da je manja nego što jeste, ima lepu visinu i vrlo lepo se seče.


Sastojci :

3 jajeta
250 gr. belog pasulja ( tetovca )
6 kašika šećera
2 kašičice vanilin šećera
1 kašika ruma
1,5 kašika prezli 
malo soli

Pasulj uveče potopite a ujutru ga skuvajte u tri vode. Dakle, prvu prospite čim provri, pa stavite drugu, u njoj ga kuvajte dvadesetak minuta a kuvanje dovršite u trećoj, dok pasulj ne omekša sasvim. Procedite ga, ohladite i propasirajte. To pasiranje je meni bilo najveći posao jer imam neku rabatnu cediljku koju moram da pridržavam rukom a drugom da guram pasulj :-). Ako imate neki bolji ili brži način, utoliko bolje. Mislim da blender ovde ne može da pomogne jer bi on samleo i košuljice, a one nam ne trebaju. Ne morate baš do poslednjeg zrna sve da protisnete kroz cediljku. Ako imate neku presu, blago Vama :-).
Kada ste propasirali pasulj, umutite žumanca sa obe vrste šećera da budu penasta pa im dodajte rum, prezle i naposletku pasulj. Umutite i to kratko da bude kompaktno.
Nakon toga od belanaca sa prstohvatom soli umutite čvrst sneg od belanaca pa ga nežno umešajte u smesu od pasulja i žumanaca.
Istresite u kalup prekriven papirom za pečenje i pecite na 180 nekih 35 minuta, toliko je otprilike trebalo mojoj korici da bude fino pečena.  Iskušajte je čačkalicom, treba da izađe suva :-)Ohladite je, pa je nakon toga presecite vodoravno po sredini, na dva dela.


Fil :

250 ml. mlečne slatke pavlake 
4 kašike šećera u prahu ( ako volite slađe kolače stavite i više, ja sledeći put hoću )
1 kašika ruma
50 gr. otopljene čokolade za kuvanje

 Pavlaku umutite sa šećerom tako da bude prilično čvrsta, ali da ne postane maslac, dodajte rum i čokoladu, promešajte još malo i stavite u frižider dok ne napravite glazuru.

Glazura

Klasična - 

50 gr. čokolade
2 kašike ulja

Otopite čokoladu na pari pa joj dodajte ulje, promešajte da bude kompaktno i kratko prohladite.

Premažite donju koru filom pa pokrijte drugom pa i nju, kao i ivice premažite filom. Ja sam preko fila odmah nanela glazuru pa se sve tako fino pomešalo, ali na kraju izgleda fino, kao da sam tako htela :-))
Najlepša je sasvim ohlađena, a testo je tako fino da ga već vidim i u nekim sočnim  voćnim tortama.
 

8 коментара:

  1. Patin kuvar je zakon. Postoji i krompir torta u kombinaciji sa bademima, liči po ukusu na marcipan. Ovo moram isprobati, presek je fantastičan. A mediokritetima nemoj pridavati pažnju ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. <3

      Joj, i to zvuči odlično, pravila sam neki kolač sa krompirom, bio je lep ali sa bademom je sigurno mljac :-)).

      Избриши
  2. Tortu cu obavezno praviti ovih dana a podsetila si me na "kesten bombice". Ako ne smeta napisacu recept : 300 gr pasulja skuvati, ocediti i ispasirati,dodati saku mlevenih oraha,secera po ukusu i na vrh noza cimet. Fopmirati bombice i uvaljati u mlevene orahe. Do dana danasnjeg mnogi misle da kod mene jedu kesten bombice a ja bas i ne ginem da im otkrijem istinu <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam :-)
      Ne smeta nikako, naprotiv ! :-))
      Zahvaljujem na receptu, isprobaću sigurno jer sam sa ovom torticom probila led :-).
      Haha, pa ja sam uvek govorila šta sam gde stavila, ali više ne planiram, ljudi zbog raznih predrasuda često ne probaju prave stvari.

      Избриши
  3. Mnogo zanimljiva torta. Jednog dana napravit ču takvu poštenu tortu.
    lep pozdrav,
    Ljuba

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-)
      Jako je interesantna ovako, po sastavu, ali ukus je vrlo umeren i fin, nenapadan.

      Избриши
  4. Mala slatka uvrnuta torta...ne sumnjam da je dobra. A tanjirić sa cvetićima ti je presladak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-))))) Sladak komentar :-)
      Joj, tanjiri me namučiše, kupila sam neke na komad ali bacaju neki sivi odsjaj, sad stalno okrećem iste, dok ne ojadim baku kad odem XD.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)