понедељак, 16. септембар 2013.

Belo meso na šarenom pireu


Moram da Vam priznam, teško mi pada ovo što ću reći, ali u nastupajućem periodu teško da ću imati vremena za pisanje. Ne za pisanje bloga, jer manje-više, ja svakodnevno kuvam, pa mi ne oduzima mnogo vremena slikanje i zapisivanje samog recepta.
Ali moje pričice  će, nažalost, morati da izostanu, i to iz više razloga. Prvi i najtrivijalniji je nedostatak vremena. Drugi je to što su mi trenutno misli u potpunom neredu. 
Obaveze, dugo odlagane sa strane, konačno su počele preteći da me opominju. Znate da me čeka ispit :-), kome ću morati u potpunosti da se posvetim barem nekoliko meseci.
Pre njega, čeka me Beogradski sajam knjiga, a pre sajma odrađivanje svih formalnih poslova oko knjige koja će se pojaviti na njemu ( nisam uzbuđena, još sam u čudu ).
Iako su me neki prozvali kao narcisoidnu, jer sam napisala da je to fantastična knjiga, ja i dalje tako mislim. To je najvrednije što sam do sada stvorila, srce sam ostavila na tom papiru :-) i mislim da razumete koliko mi je stalo da sve bude kako treba, posle godina i godina ćutanja i čekanja da se nešto dogodi i da se  konačno to što sam napisala ponovo nađe pred drugima.
Treći razlog je ujedno i najvažniji. Ovo je doba godine kada me ophrvaju neka teška osećanja. Jesu, lepa su, vredna su. Uz ljude koje volim, to što stanuje u meni i budi se s jeseni najvrednije je što imam.
Ali preteško je. Mračno je. Bolno je.

I ja sam ovih dana takva. I najviše sam takva u oktobru. I zato ću Vam pisati kada sve, sve to prođe. Kada budem mogla da Vas nasmejem i nadahnem. Pisaću kada imam da kažem nešto lepo.
Da podelim sa Vama nešto osim podmuklih i setnih sećanja koja svejedno ne mogu da postanu lakša, ne mogu da mi napuste grudi, svejedno ne prestaju da me bole, iako ih delim sa drugima.
Treba mi malo vremena za odmor i ćutanje. 
Ali i pored toga, pozivam Vas da ostanete na ovoj stranici jer svakodnevno stižu novi recepti ! 
Neki su bakini, neki mamini, neke sam tek nedavno otkrila.
Tu sam i dalje, samo ću sačekati sledeću pauzu bez senki i obaveza da Vas obradujem novim pričicama.
Do tada ćemo samo da kuvamo :-).

Kao što sam Vas već obavestila, ako Vam se dopada moje pisanije, svratite na "Mučitelj",   i svakako na Beogradski sajam knjiga, od 20og oktobra :-)


Sastojci :
4 pileća filea
4 šnite slanine
4 listića kačkavalja
 biber
so
senf
 ulje

Pileće meso dobro izlupajte tučkom, posolite, pobiberite i premažite senfom. Poređajte filete na pleh podmazak uljem, pokrijte ih sirom i preko njega stavite slaninu. Pecite najpre pokriveno folijom nekih 15 minuta na 200 stepeni pa onda smanjite vatru na 180 i pecite još oko 20 minuta. 

Pire :

5 krompira
5 šargarepa
40 gr. putera
2 praziluka
100 gr. šunke
so

  Krompir i šargarepu stavite u ključalu vodu da se skuvaju. Kada taj proces bude pri kraju propržite u posebnoj posudi na puteru praziluk seckan na kružiće. 
Krompir i šargarepu procedite i izgnjavite. Ja sam sasvim ispasirala krompir a komadići šargarepe su ostali i tako mi se dopada.:-). Dodajte u ovu masu so po ukusu, šunku seckanu na kockice i praziluk zajedno sa masnoćom u kojoj se pržio. 
Izmešajte sve i poslužite sa piletinom.

11 коментара:

  1. Одговори
    1. Bih ja, samo ne znam za šta ! :-) Hvala :-)
      Držim se za ove knjižurine u nastupajućem periodu, pa šta mi Bog da :-P.

      Избриши
  2. Анониман9/16/2013 02:29:00 PM

    Zelim ti da savladas sto pre I taj ispit da deo sebe rasteretis.
    Puno srece na sajmu, uskoro se vracam u domovinu I potrazicu knjiga da kupim da procitam I
    Preporucim, prosledim prijateljima. Kucicu I belgijske kekse da probam mada mi je veci izazov
    Da ih napravim.
    Srecno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo hvala. Taj ispit mi je, inače vrlo lagodno i uspešno studiranje skoro pa zagorčao na kraju. Ali ja ga i dalje volim. :-)
      Hvala, nadam se da će Vam se knjiga dopasti.
      <3

      Избриши
  3. Uh, dobro je, ja se uplasih da ces i bez recepata da nas ostavis....Ne brigaj, tu smo mi, drzimo pesnice...a ti sredi te obaveze i senke kaooo, kaooo, ma kao Panta pitu...i vracaj se sto pre...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa sad :-) Neće biti baš tako lako :-P ali uz kuvanje i čituckanje vaših recepata proći će i to :-).
      A jesen je meni već 8 godina svaka ovakva, navikla sam. Da mogu da odem negde i da budem sasvim sama do praznika i zime, dobro bi bilo :-).

      Избриши
  4. vidimo se na Sajmu. Radi ono što ti prija , držim fige :*

    ОдговориИзбриши
  5. Dok te neprodje taj tvoj bluz (a, nadam se da ces to sto lakse podneti) nista nam drugo nepreostaje vec da uzivamo uz tvoje receptice. Svidja mi se ovo sarenilo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se svidelo da Miša pojede neki prilog koji nije klot krompir i ne zvoca pride :-).
      Hvala :-). Ovako kad je kiša lepše mi je nego kad je jesen lepa.

      Избриши
  6. Испробано и не само што је укусно него је ово одличан начин да се деци која не воле поврће "ували" у пиреу који углавном воле. Често сам и сама размишљала о томе, али никада раније нисам спровела у дело ту замисао. Хвала ти. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vama/tebi :-) na isprobavanju i komentaru. Često su veliki probirači nezgodniji od onih malih, ali ovo nekako prođe i kod jednih i kod drugih :-).
      <3

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)