уторак, 17. септембар 2013.

Jednostavni kolačići od oraha


Jesenji, starinski, iz bakine vanglice uvek sklonjene u zatvoreni deo stare vitrine. Za dzem, za mleko, za belu kafu. U histeriji inovacija, u haosu noviteta,u jednom brzom, zahtevnom, napornom i bučnom vremenu iz moje vitrine miriše spora i tiha, nežna i zanosna prošlost. Sećanje na dane u kojima smo provodili večeri jedni sa drugima a ne usamljeni- svako sa svojom ambicijom ili iluzijom, u neveselim bespućima hladnih prostora nemušte komunikacije, daleko, daleko od doma. Onog pravog doma koji su činili ti prosti bakini kolači, njene zavese, naši zvonki glasovi kao muzika ljubavi. Porodica je ono mesto na kom ti dani još žive. Porodica je naš povratak sebi i drugima. Porodica je  stara i sklonjena u kraj vitrina u kojoj je čuva najvrednije što imamo.
Kao što sam Vas već obavestila, ako Vam se dopada moje pisanije, svratite na "Mučitelj",   i svakako na Beogradski sajam knjiga, od 20og oktobra :-)



Sastojci :



120 gr. putera

175 gr. šećera

120 gr. brašna

3 kašike vanilin šećera

115 gr. sitno seckanih  oraha


U brašno utrljajte puter pa dodajte šećer i vanilin šećer, mesite dugo. Prvo će Vam smesa izgledati suvo i sipkavo, ali kada se dugim mešanjem puter otopi, dobićete lepo lepljivo testo. Dodajte orahe i umesite sve skupa.
Ovi kolačići tokom pečenja splasnu i rašire se, tako da dobijete tanke pločice nalik keksu, pa računajte na to kada ih raspoređujete po plehu koji ste obložili papirom pa pečenje.
Formirajte kuglice i ređajte ih sa razmakom od barem nekoliko centimetara. 
Pecite na 150 stepeni oko 20 minuta. Pipnite ih, treba da budu meki na dodir. Ja sam svoje poslednji put prepekla i bili su prilično tvrdi, ali i dalje preukusni. 
Služite ih uz neki topli napitak, a podjednako su divni premazani nekim od divnih dzemova koji su ovih dana aktuelni :-).


*Recept za tamnu marmeladu od borovnica i jabuka koja se nalazi na slikama stiže na blog već za neki dan :-).

6 коментара:

  1. Eee, ipak ima pricica..hi, hi, ova je divna, mali koncentrat mudrih reči......dakle nije više Tolstoj, nego Čehov...volimo mi i to...

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Ja bih još malo leta, ali ne vredi. Bolje da se prilagodim :-).
      Hvala, skroz su jednostavni ali su baš takvi lepi.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)