недеља, 22. септембар 2013.

Jednostavni liker od borovnice


 Alkoholna pića ne pijem nikada. 
Užasavam se pijanstva. Znam da mnogi ljudi ponekad popiju čašu vina ili kriglu piva, da su naši stariji počinjali dane sa čašicom rakije, da mnogi   uživaju umereno i kratko, ali ja prosto ne mogu prema piću da imam neki racionalan odnos.
Najružnija scena koju nosim u sećanju još  od detinjstva povezana je sa pijanstvom. Plašim se pijanih ljudi, čak i kada su lepo raspoloženi.
 Ali daleko od toga da nam stan nije pun alkohola, i to mahom likera koje na smenu spremamo mama i ja :-).
Iako se ne sećam da sam ikada popila čašu nekog pića, volim da kanem nekoliko aromatičnih i zavodljivih kapi u prelive za kolače, volim tu intrigantnu i opasnu, fatalnu notu žestine u slatkišima.
Čak i kada zalutam među police sa pićima, ja ih vidim samo kao moguće dodatke mojim torticama i kolačima. Kao začine. 
A začini služe samo da nešto začine :-). Ako ih je previše, biće opori, gorki, jaki, ošamutiće Vas i razjariti. Začin, kap mirisa, zrno slasti, tajni odbljesak ukusa, senka mistične arome, opasnost skrivena u raskoši čokolade, vanile, lešnika, meda ili kokosa.
Taj fini, slasni dodatak. 
Kod bake uvek rum. 

A meni različitih mirisa nikada nije dosta, bočica različitih boja koje učine da sve čega se dotaknemo miriše samo na sebe, da svaki kolač bude poseban, drugačiji i izražajan u svim svojim ukusima.
Likeri, vanila, kafa, karanfilić, cimet, narandža...moji nadraži parfemi :-). 
Preporučujem Vam da ih, ako niste, ušuškate u svoje ostave. Imaćete tako uvek keca u rukavu. 
A ako nemate ružne asocijacije u vezi sa alkoholom, kao što ja imam, ovaj fini, slatki, voćni liker ulepšaće Vam i zasladiti bučne i bezbrižne porodične proslave ili intimne, tople i strasne večeri koje ćete začiniti dahom leta, šapatom tajne, dodirom crvene borovnice na ustreptalim usnama.


 Ako volite da čitate moje pričice, označite da Vam se dopada ova stranica i potražite na Beogradskom sajmu knjiga roman "Mučitelj" :-) 


Sastojci :

Liker od borovnice
1 l. crnog vina
800 gr. šećera
400 gr. borovnica
40 ml. rakije
40 ml. ruma
U veću šerpu sipajte vino i šećer i neka proključa. Nakon toga dodajte borovnice i pustite da vri desetak minuta. Na kraju dodajte rakiju i rum, sklonite sa šporeta i ostavite da se sve ohladi. Oceđeni liker sipajte u flašu i odmah zatvorite.



* Proceđene borovnice isperite i sačuvajte u zamrzivaču – odlične su kao voćni preliv skuvane sa malo šećera, a možete od njih da pripremite i jedan ukusni džem za koji ću takođe objaviti recept, kada se uželimo malo voća i letnjih ukusa u dugim zimskim večerima.




7 коментара:

  1. Znas sta? Ovo nije borovnica kakvu je poznajem. Ima ovde rakije, ruma i crnog vina da joj prave drustvo. Velika je to guzva:) Deluje jako aromatično... Ako naletim na borovnice, napravicu malo. Inace, ni ja ne pijem (razlog: nesto kao Frojdova dijagnoza) ali sam se od pretprosle godine navukla na pravljenje likera i kako koji napravim uredno se konzumira od strane mojih ukucana:) Sreca, te ne pravim mnogo, inace...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lep mi je ovaj liker jer je gust i baš lepo sladak i miriše, šta sad da radim što kažu da ne treba mešati pića :-P. Haha, ja bih volela da ima ko da pije, onda bih pravila više :-). Borovnice su vazda skupe mnogo ali zato mi je super da ih smestim u liker jer ga ne treba puno da dopuni ukus.

      Избриши
    2. koliko treba da odtoji ovaj liker prije kušanja?

      Избриши
    3. Evo, tek sad odgovaram. Što duže odstoji to bolje ali nama je stajao nekih dvadesetak dana, mislim da je to neki minimum.

      Избриши
  2. Mogu li da se ne vade borovnice iz likera?

    ОдговориИзбриши
  3. Mogu li da se ne vade borovnice iz likera?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno da Vam kažem, ne znam. Pretpostavljam da može, ako se inače tako radi kod nekih drugih likera. Ne znam šta se desi sa voćem ako dugo stoji u alkoholu ali ako postoji i tako nešto, onda verovatno može i ovde :-).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)