петак, 11. октобар 2013.

Tople zimske šne-nokle i liker od kafe - za Mirjanu :-)


Bliži se BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA! Obeležite da Vam se dopada ova strana  ako želite da pratite novosti u vezi sa   romanom "Mučitelj" koji će biti dostupan na sajmu!    



Prehladila sam se ozbiljno. Tako mi i treba, dočekala sam jesen ponovo bez toplih cipela a u autobusu kojim sam se vozila do Kraljeva bilo je hladno, u 6 izjutra, kao u pećini. Moja vam je štedljivost gotovo bizarna i graniči se sa cicijašenjem. Ali samo kada sam ja u pitanju. Drugima volim da kupim i dam. Nemam baš snage ni da pišem, ali opet se radujem što će ovo čudo svakako da prođe pre 22. oktobra. Verujem da hoće. Dobro je što sam se razbolela sada, bolje nego kasnije. Tako...u svemu ima neko dobro...Jer da mi nije ovako loše teško da bi mi pale na pamet čokoladne i tople šne-nokle koje pomažu lepše nego bilo koji čaj ili limunada :-). Posle prve činijice već mi je bolje :-). I bolje mi je dok gledam ove slike. Stari bakin bosanski mlin za kafu, koji još radi, ali kafu više ne melje niko. Sećam se letnjeg dana u kom je slikan taj liker, jer on još od letos čeka da se nađe na blogu. Eto, sećam se sunca, mlina i leta i bolje mi je. Sećanja su lekovita, ako nisu smrtonosna. Nekada su istovremeno i jedno i drugo. Neka su.
Uz najtoplije želje da svi ove godine izbegnete prehlade i da osim davanja drugima nekada nešto poklonite i sebi, pozivam vas da taj poklon koji možete da delite budu ove fine, tople snežne loptice sa čokoladom i likerom. 
A posebno pozivam Mirjanu, zna ona zašto :-). Ne, ne zbog recepta za ovaj liker. 
Zbog svega. 



Liker od kafe


600 ml. vode
6 kašika kafe
400 gr. šećera
250 gr. alkohola  ( stavila sam 75% )


Zakuvati  u  ključaloj vodi 6 kašika kafe. Skuvanu kafu ostaviti da se slegne par sati. Filtrirati je ( kroz trostruku gazu ili filter-papir koji može da se kupi u apoteci ) i trebalo bi da nakon toga  ostane  oko 400 ml.  tečnosti. Tu tečnost prokuvati sa 400 gr. šećera. skinuti sa vatre  i dodati 250 ml. alkohola. Poklopiti odmah. Kad se ohladi, procediti ponovo i sipati u flašu i zatvoriti. Što duže stoji, bolji je. Idealno je da pre upotrebe odstoji 3 nedelje.




Tople zimske šne-nokle



1/2 l. mleka
10 kašika šećera ( možete da smanjite šećer )
4 jajeta
50 gr. mlečne čokolade
1 kašika kakao praha
1 kašika vanilin šećera
3 kašike skrobnog brašna
5 kašika likera od kafe


Mleko sa 4 kašike šećera stavite da se greje. Od 4 belanceta i 4 kašike šećera sa vanilin šećerom umutite čvrst sneg pa kada mleko provri, temperatura neka bude srednja, vadite kašikom noklice i spuštajte ih u mleko. Neka se najpre kuvaju oko par minuta, okrenite ih taman kada se naduju. Ponovo ih kuvajte desetak sekundi pa vadite rešetkastom kašikom, ocedite dobro od mleka i spuštajte u posudu za služenje. 
Kada sva belanca - noklice skuvate, smanjite vatru a ostavite mleko na šporetu, umutite mikserom 4 žumaceta, kakao, 2 kašike šećera i 3 kašike gustina, dodajte u to malo vrelog mleka pa sve sipajte u mleko u kom ste kuvali noklice. Mešajte sve vreme, pa kada počne da se zgušnjava kuvajte još par minuta, skinite sa vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i kada se istopi dodajte liker. Pomešajte sve i sipajte preko noklica. 

* Ovaj je preliv malo gušći od klasičnog, žutog, noklice neće da isplivaju kao kod pravih šne-nokli.
** Možete ih, naravno, poslužiti i hladne. 





2 коментара:

  1. Ijaoo, sad sam se postidela. Al onako, malo se samo femkam...Hvala! Nesto smo u istom sosu...i ja na antibiotiku, beba sa temperaturicom...Tebe ceka Sajam, mene negde u to vreme povratak na posao posla uzivanja na porodiljskom...mada, nije to bas isto...ja se nemam tamo cemu dobrom nadati...hi, hi...
    Jel moze u liker neka domaca rakija...ko u one vocne likere...ili ne paše tu...
    Ajd, živeli i uzdravlje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa mislim da može neka rakija ako nema baš jak miris, verujem da to kafa može da pokrije. Haha, ćuti, mnogi bi na posao ali nema se posla :-P.
      <3
      I da brzo ozdravite <3.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)