четвртак, 21. новембар 2013.

Novogodišnji pišinger



U našim hladnim spavaćim sobama, žutim od cvetića na tapetama, mirišljavih od starih uštirkanih posteljina, nekada su čekali novogodišnju noć nestrpljivo, kao i mi, carski  praznični, starinski kolači. U našim hladnim zimskim noćima nekada su padali srebrni snegovi. U našim hladnim prazničnim danima mi smo bili zaista potpuno srećni. U našem pamćenju nekada nije bilo sećanja koje je starije od nas samih.
U nekim dalekim decembarskim i kristalnim i bučnim januarskim noćima radovali smo se srcem bez sumnji. 
Tu radost bez senki i sumnji ja i danas tražim u sećanjima na  te divne i kratke praznične noći sačuvane u meni tako duboko da ih više i ne razlikujem od sebe same.




Sastojci:

4 lista velike oblande ( one od 210 gr. ) - možete da koristite i svih 5 listova ali mi više volimo da iskoristimo sam 4 lista jer onda ima manje oblande a više fila :-)
6 jaja
300 gr. šećera
200 gr. čokolade za kuvanje
250 gr. putera



Umutite jaja sa šećerom kratko ( mikserom ). Nije potrebno da dobijete penastu smesu kao kada mutite jaja za tortu, samo ih lepo povežite sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari uz mešanje.
Dužina kuvanja zavisi i od temperature i od jaja. Ispostavilo se da sam više puta prekuvala fil, naposletku mi je mama rekla da preterujem :-). Kuvajte ga desetak minuta, ja sam umela da kuvam i po sat vremena. Uglavnom, smesa treba da bude svetla i da se onako fino, blago zgusne. Ne da se pretvori u tutkalo. :-)
Skinite sa vatre pa dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte dok se ne istopi. Kada se to desi odmah dodajte puter, takođe isečen na kocke i mešajući istopite i njega pa ostavite fil da se ohladi ( ne stavljajte ga u frižider, treba da bude sobne temperature kako bi se lepo razmazao.
Kada bude hladan, podelite ga na 3 dela. 
Nafilujte prvu oblandu trećinom fila, tako da ona strana sa dubljim kockicama bude okrenuta na gore, tj. da filujete nju, kako bi fil upao u te kockice. 
Vrlo je važno da lepo i ravnomerno nafilujete celu površinu oblande, a posebno krajeve, kako se ne bi odlepljivali jedni od drugih.
Preklopite je drugom oblandom pa nafilujte i nju pa tako i treću. Četvrtu oblandu okrenite naopako tako da ravnija strana bude gore, pokrijte je papirom za pečenje i preko ravnomerno rasporedite nekoliko predmeta jednake veličine ( knjige su najpogodnije, na primer kuvari :-) ) i ostavite da stoji na nekom prohladnom mestu par sati, da se sve lepo poveže i stegne. 

Čokoladna glazura:

150 - 200 gr. čokolade
4 - 5 kašika ulja 

Istopite čokoladu na pari pa joj dodajte ulje, lepo izmešajte i sjedinite pa prelijte pišinger i razmažite glazuru nožem ravnomerno. 
Neka se stegne na sobnoj temperaturi. Preporučujem da ne stavljate pišinger u frižider, bolje je da stoji u nekoj hladnoj prostoriji koja nije vlažna. 

Čitamo  se za par dana :-)

5 коментара:

  1. Анониман11/21/2013 08:44:00 PM

    Prekrasan uvod...Prizor svijeta koji je negdje nestao. Mislim da cu spremiti ovu stranicu.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11/21/2013 10:02:00 PM

    Predivna prica, Tajana! Kad god citam tvoje price uvek se najezim, suze mi krenu, ali ne od tuge vec od neke uzvisene lepote!
    Oblande su jedna od retkih namirnica koje ne volim, mada ih jedem. Ko zna, mozda bi ovaj pisinger uspeo da me 'nagovorim' da drugim ocima gledam na oblande. Znas li kako je pisinger dobio ime?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam :-).
      Ni ja ne volim oblande, samo grilijaš i pišinger :-).
      Hvala ti :-).

      Избриши
    2. Ime je dobio po autoru, tj. po prezimenu istog... Becki slasticar Oskar Pisinger

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)