субота, 16. новембар 2013.

Seljačka prosta jabučara


Najprostija pita na svetu. Ne pišem recept jer ga neko ne zna. Pišem baš zato što ga svi znamo, bar onako, nagrubo. Pišem jer je, pored svega, mi uglavnom i dalje volimo kao što se vole bezbroj puta viđeni krovovi, putići, kućerci i tarabe. Ume svako da je napravi, znate to. Dosadila nam je. Dodajemo joj sada đumbir, 
suvo grožđe, orahe, lešnike, svašta joj dodajemo da nam ne bi bila dosadna. I sve je lepša. 
I sve je manje naša.  
Jer je  savršena samo bakina. Sigurno se slažete sa mnom:-).
 U zelenoj tepsiji, u starom kuhinjskom ormanu, mirišljava, sočna i slatka, pita od naših velikih, kiselih zelenih jabuka.
Prosta pita. 
Svakidašnji seljački kolač. Nošen u livade kosačima. Čuvan u kredencima za unuke. Ukus običnog, toplog nedeljnog popodneva. 
Još jedna bakina zagonetka odgonetnuta napokon. Tajna je u skromnosti. Neka je obična, jednostavna i prosta, neka je seljačka, jeftina i svačija.
Ova pita miriše kao nijedna druga. 
Tajna je uvek u skromnosti. 
U blagodarenju na onome što se ima. U krotkoj štednji, u radosti što možemo od nekoliko sastojaka da napravimo čaroliju.

I da, tajna je u sočnosti :-).



Sastojci:


500 gr.  kora za pite i baklave
oko 1,5 kg. što kiselijih jabuka ( ja jabuke merim kada su već očišćene - stavljam zaista puno jabuka - ako imate dunju, stavite 1 kg. jabuka i jednu veću dunju
šećer - po ukusu, nema tačne mere - oko 150 gr. je neki optimum
oko 150 ml. ulja
cimet



Jabuke ( i dunju ako je imate ) izrendajte i nemojte previše grubo da ih cedite već samo blago, pre nego što ih rasporedite po kori.
Pleh veliki koliko je otprilike velika i jedna kora za pitu podmažite uljem, stavite jednu koru, premažite je četkicom umočenom u ulje ili poprskajte, ili prosto mestimično pouljite sipajući ulje iz kašike, kao što radi moja baka, jer nema ona te četkice :-). Stavite preko nje drugu koru, na isti način je nauljite i onda stavite jabuke.
Sledeću koru samo poprskajte uljem i pospite šećerom, pa na sledeću posle ulja stavite jabuke, pospite šećerom i cimetom ( nemojte da preterate, dovoljan je prstohvat cimeta ). Količina šećera je proizvoljna, u stvari zavisi od kiselosti jabuka i Vašeg ukusa. Ja volim da se oseti kiselkasti ukus jabuke pa stavim najviše kašiku i po po korici.
I tako sve dok imate kora. Pretposlednju samo nauljite i pokrijte poslednjom korom. 
Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 50 minuta, najviše sat vremena, ako su jabuke vrlo sočne.
Ja ne volim da mi pita od jabuka bude hrskava. Da biste dobili sočne, meke parčiće odmah po vađenju iz rerne pokrijte pitu folijom i preko nje prebacite kuhinjsku krpu, neka se pokrivena ohladi. 
Hladnu isecite na kocke. Ako se gornja kora odvaja, slobodno možete i da je sklonite, ona prvenstveno služi tome da zaštiti onu koru ispod sebe.

Još:

šećer u prahu dobro zamirisan vanilom

Pošto jabuka koje koristite za pripremu ove pite treba da budu vrlo kisele, a u njoj i nema previše šećera, uvaljajte svako parče u šećer u prahu koji ubedljivo miriše na vanilu. 




*Meni je ova pita najlepša nakon što odstoji dan ili dva na hladnom mestu, ali ne u frižideru.


 

4 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)