четвртак, 5. децембар 2013.

Grašak sa mesnim kuglicama


Uh, kako je hladno!
Ne smeta mi, vedro je i sunčano. Dani su sveži i lepi. Ali ne volim rane zimske večeri, kada noć dolazi još za dana, kratkog dana koji umre presečen plavetnim crnilom prerano, prerano.
Ja letnje noći volim a zimske su mi tužne. Samo one praznične blistaju i drhte lepotom. Sve druge su pretihe i ledene, mračne i tako puste...
Kao posrebrene snežne doline daleko, kao treperava žuta svetla i nebesa, modra, duboka, tajanstvena, neodgonetnuta tajna tame.
U našem je malom domu toplo i svetlo. Navučem zavese da nam se ne uvlače u duše tragovi tihe tame što je okovala sve. Miriše toplo jelo. Mirišu sigurnost i spokoj.
Tužne su zimske noći.
Ali prizivaju k sebi. Da obujem svoje jedine čizme, da stavim crvenu kapu koju mi je baka isplela još prošle zime, da ćuteći poverim sve svoje tajne, strahove i ljubavi tami koja grli hladnoćom i ne teši već budi istinama, nekada tako neprijatnim i strašnim istinama o samoći.
Čudne su zimske noći. Znaju nam i ime i lice. Kao da njihova tišina oduvek u nama stanuje.
Prekrasne i strašne kao čovek kada se bude u njemu neke teške odluke i  mračna snaga ljubavi.








Sastojci:

200 gr. mlevenog junećeg mesa
200 gr. mlevenog svinjskog mesa
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
400 gr. graška
100 ml. kiselog mleka
suvi bosiljak
ulje
so po ukusu
biber
malo belog luka u prahu - ako volite


Pomešajte obe vrste mesa, posolite, pobiberite i dodajte malo belog luka u prahu pa sjedinite i formirajte loptice ( manje od klasičnih ćufti ) pa ih pržite na vrelom ulju dok se ne uhvati fina korica sa svih strana. Bitno je da ih spustite u vrlo zagrejano ulje, kako se ne bi zalepile sa dno. Ulja takođe ne treba da bude mnogo, tek toliko da fino pokrije dno.
Kada sve loptice budu gotove izvadite ih iz ulja pa u njemu propržite sitno seckanu glavicu crnog luka. Kada luk postane staklast i omekša dodajte sitno seckanu šargarepu, posle nekoliko minuta ubacite grašak i nalijtesa toliko vode, kao da kuvate ređu supu.
Ostavite tako da se kuva na srednjoj vatri oko 50 minuta.
Nakon tog vremena, trebalo bi da je voda isparila donekle i da imate gustinu neke klasične čorbe. Stavite u nju ćuftice od mesa, kuvajte još desetak minuta pa posolite po ukusu ( u skladu sa količinom jela, ako ostane ređe trebaće vam više soli )  dodajte bosiljak i kiselo mleko, izmešajte lepo i neka još par puta baci ključ pa ga skinite sa vatre i poslužite toplo.

2 коментара:

  1. Da, to je taj nemir koji donosi zima. Malo dnevne svetlosti i dugi sati posvećeni preteranom i predubukom razmišljanju i uživljavanju. Teško je održati se na površini.
    Jednostavne i tople, gotovo prozaične stvari, pomažu da ne potonemo. :)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)