понедељак, 9. децембар 2013.

Kajmak pogačice


 Večernje, tamne, zimske slike.
 Otuda senka na njima.
U ljubljenu tame i svetlosti nastaju najlepše boje.



Sastojci:

oko 600 gr. brašna - osim delimičnog kvara rerne, prilikom pripreme ovih pogačica otkazala je i baterija na vagi :-) ali mislim da je ova okvirna mera sasvim u redu. 
nekoliko kapi jabukovog sirćeta
1,5 kašičica soli
oko 150 ml. mleka
1/2 kašičice meda
20 gr. svežeg kvasca
1 žumance
50 ml. ulja
50 gr. sitno seckane budimske ili čajne kobasice ili čak slanine ( a može i bez toga )
100 gr. starog kajmaka ( da li je potrebno da opet preporučim kraljevački :-)) )
 toliko jogurta da zamesite fino, nelepljivo testo



Mleko i med promešajte pa ugrejte da budu mlaki, izmrvite u njih kvasac i ostavite da na toplom mestu narasta oko 10 minuta.
U brašno stavite sirće, so, žumance, seckanu kobasicu ili slaninu i kajmak pa dodajte i mleko sa kvascem. Promešajte rukom pa dodajte ulje i mešajte sve vreme. Ako je potrebno, dodajte toliko jogurta da dobijete fino, nelepljivo testo. Ako greškom dodate i više jogurta, ne paničite, meni se to redovno dešava :-) jer sipam direktno iz ambalaže, dodajte još brašna. Bitno je da se testo ne lepi iako je masnjikavo i da ne bude previše tvrdo. Kratko ga umesite i formirajte loptu pa ostavite da na toplom narasta oko sat vremena.
Nakon tog vremena, pokrijte pleh od rerne papirom za pečenje, pa od testa uzimajte komade veličine koja vam odgovara, u zavisnosti od toga da li želite manje ili veće pogačice ( moje su bile pre pečenja veličine manje mandarine ) i  formirajte loptice.

Još:

1 belance

Najlakše će vam biti ako belance stavite u vrlo malu činiju pa onda gornji deo pogačice umačete u belance, ali možete naravno i da ih premazujete.  Loptice rasporedite lepo, neće mnogo da narastu ali ipak je lepše ako se ne sastave pri pečenju, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata. ( zbog problema sa rernom ja sam pekla na skoro 250 stepeni 40 minuta, vi to nemojte da radite :-)))) ). Potrebno je da lepo porumene.


4 коментара:

  1. Vidim da cemo svi uskoro na dijetu, salim se... bas su ti dobre pogacice, a ni sastojke ne bih menjala.:))) p.s.kad nemam vagu pri ruci, za merenje sastojaka moze da posluzi i casa od jogurta (od 2 dl)... 1 casa = 150 g brasna ili 200 g secera.;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, bookmarkovala sam sa Gaginog bloga te mere u šoljicama, čašama i kašikama ali opet uvek nešto omanem :-D.
      Hvala, i ja ću na dijetu :-D.

      Избриши
  2. baš su lijepo ispale te tvoje pogačice, ovo moram da isprobam obavezno :D lp

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-).
      Stvarno jesu fine, posebno zato što se ne stvrdnu ako malo odstoje.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)