четвртак, 20. фебруар 2014.

Najmekši na svetu HLEB SA RUMOM


Kada bih samo mogla da vam prenesem rečima miris i ukus, mekoću ovog hleba.
I taj nežni, stidljivi dah preranog proleća, te plavetne i mirne svodove neba nad selom, onaj polet što se useli u dušu kada otvorite prozor i udahnete miris prirode, tišine i buđenja kako se grli sa aromama domaćeg hleba, vaše kuhinje, vaše sobe, vašeg sveta. 
Malog, mirnog, toplog sveta koji cveta sramežljivo lepotom pred vašim očima.
Okusite i pomirišite sami svet dobar, plav i cvetan, udoban, topao i čist. Tako ovaj hleb miriše. Takav je ukus ovog hleba. Na dom miriše. I na ljubav.



Sastojci:

180 ml. vode
180 ml. mleka
1 kašika ruma
60 gr. putera
125 gr. šećera
1 kašičica soli
650 gr. mekog pšeničnog brašna + možda još par šaka brašna
100 gr. sojinog brašna
40 gr. svežeg kvasca




Izmerite šećer pa od tih 125 gr. uzmite jednu kašiku i stavite je u mleko i sa njim zagrejte da bude mlako pa dodajte izmrvljeni kvasac i ostavite desetak minuta da se diže. Za to vreme pomešajte ostatak šećera sa brašnom, sojinim brašnom, solju, rumom i puterom koji ste otopili i malo prohladili. ( prilikom topljenja pazite da puter ne gori nego neka se samo otopi ). Umešajte u to kvasac sa mlekom i mešajte varjačom polako dodajući vodu, takođe mlaku.
E, sad, testo koje smo mama i ja dobile je bilo baš jako retko, nalik testu za uštipke, a u receptu se spominje mešenje testa na dasci. U panici, ja sam dodala možda 2 svoje šake brašna ( ne verujem da je više od 100tak grama tu moglo da stane ) i nastavila testo da lupam varjačom - ono je ostalo retko.
Da sam dodavala brašno do teksture klasičnog testa za kifle koje može da se razvija na dasci, hleb bi verovatno bio kao kamen. Dakle, kada lepo izlupate ( da se pojave klobuci, mada ne morate baš da dobijete upalu mišića ) to meko lepljivo testo koje ne može da se mesi rukom, pokrijte posudu u kojoj se nalazi krpom i ostavite na toplom da narasta oko 45 minuta. 
Nakon tog vremena ( neće testo nešto preterano da naraste ) baš pošteno pokrijte radnu površinu brašnom pa istresite testo na nju. Biće meko i lepljivo i nećete moći da radite sa njim ako ruke dobro ne pobrašnjavite. Ipak, pokupiće brašno sa radnog dela i moći ćete malo da ga izradite rukama ( ako zatreba dodajte malo brašna još ). Kada ga kratko izmesite, prebacite ga u manji pleh ( otprilike 15x20 cm ) ili pleh za hleb ako imate, koji ste podmazali uljem, raširite ravnomerno i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Posle 15 minuta smanjite vatru na 180 i pecite dok lepo ne porumeni. Mi smo pekle ukupno oko 30 minuta. Kada smo izvadile hleb iz rerne činilo se da je živ, tako je bio mek, i kada smo ga sekle, jer sam ja žurila zbog fotografisanja, bio je  previše mek, no nakon hlađenja dobio je divnu teksturu i oblik, ovo je sigurno jedan od najmekših hlebova koje ćete ikada da napravite :-). 



Hleb je mek i sutradan, i preksutra. Posle 3 dana postaje tek malo sipkav :-).
On baš naglašeno sladi, uz slatke namaze i mleko je savršen ali ako ne volite slatko-slane ukuse neće vam prijati uz ručak :-). Probaću uskoro da ga spremim bez šećera, ovakva mekoća slanog hleba - nešto čarobno, dušu dalo za kajmak ili neki stari sir.



20 коментара:

  1. Iz aviona se vidi koliko je mekan,a miris se doslovno širi preko monitora. :) Predivno izgleda.;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti što si to primetio :-D. Stvarno je mek i ukusan i tako miriše, eh :-).

      Избриши
  2. Baš izgleda mekano i mirisno. Kako ne podnosim sojino brašno, nadam se da ono nije glavni "krivac" mekoće jer bih ga radije izbacila (sve od soje uzrokuje mi užasnu žeđ). Mmmm, baš je divan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, ne znam da li je do sojinog brašna. Možda je više do toga što je testo baš retko i lepljivo kad se stavi na pečenje. Ja do sada i nisam koristila sojino brašno.
      Hvala :-)).

      Избриши
  3. Baš se vidi da je mekan, a verujem i da je veoma mirisan i ukusan! Više sam za slanu varijantu, mislim da bi bio odličan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam više za slanu varijantu. Retko jedem slatka peciva jer mi se posle svejedno opet jede slatko a ne doručkujem i ne večeram slatko :-P. Moram da probam i slano.

      Избриши
  4. Анониман2/21/2014 06:26:00 PM

    Dali može bez sojinog brašna??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa praktično sam sigurna da može. Sad, pitanje je da li taj procenat sojinog brašna zaista bitno utiče na mekoću i ukus hleba. Sigurno može da bude fin i mek hleb i bez njega. Možda da se doda malo palente, čisto radi te malo sipkave teksture ( brašna, hleb nije sipkav )? Ne znam, valja isprobati :-).

      Избриши
  5. Rum bas mnogo volim, i posebno mi se svidja u testima. Ali mi nikad nije palo na pamet da ga stavim u hleb. Imam sojino brasno, ali sa njim stvarno nisam nikad pekla, bas si me zaintrigirala :)
    Hleb ti izgleda bas fino i mekano :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgledao je lepše kad se ohladio. Meko, ali baš je moglo da se iseče lepo parče, Mama i ja smo ga masakrirale tako vrelog pa se malo slepio, fotogeničniji je inače :-).
      Hvala. Ja takođe sojino brašno nisam pre koristila, to je mama negde uskladištila pa sad izvukla iz rukava kad sam bila :-).

      Избриши
  6. I dise i mirise :)
    Mene je privukao stolnjak, koji kao da je vostanim bojicama iscrtan, bas je sladak :)
    Volim mirisna peciva koja pricaju pricu. Ukoliko probas varijantu bez secera, javi, zivo me zanima da li ima i dalje istu teksturu.
    Veliki pozdrav od mene :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne samo da sam ja mnogo zainteresovana, nego vidim da ta slana varijanta u stvari sve nas više zanima pa ću morati da požurim sa tim isprobavanjem :-)).
      Hvala :-).
      Haha, a stolnjak je mama izvukla iz svoje sobe dok sam se spremala da slikam, baš sam se obradovala, stvarno izgleda kao da ga je moj bratanac "opravio" :-D.

      Избриши
    2. Slano je slano, priznaces ;)
      Divan mi je onako "iscrtan" stolnjak bas, bas :)
      Javi ako ga isprobas, obavezno ;)

      Избриши
    3. Hoću, svakako, javiću :-). Ja više volim slatko, ali hleb ne može da mi bude slatkiš ni u ludilu :-D Čak ni banana hleb :-P. Tako da se slažem bar kad je hleb u pitanju, da je slano slano.

      Избриши
  7. Анониман2/22/2014 06:35:00 PM

    Ja bih ovde ubacila suvo groždje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, u tom slučaju, ako bi se dodalo suvo grožđe i malo komadića čokolade ( :-P meni samo ona na pametu ) prošao bi kao neki milihbrot i slatkiš za uz kafu, mleko ili čaj.

      Избриши
  8. Анониман2/22/2014 07:38:00 PM

    mozeli neko drugo brasno umjesto sojinog

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam :-). Odnosno, siguno da može, ali ja ne mogu da budem sigurna u to koliko će u tom slučaju sam rezultat da bude različit. No pošto je ovde možda ipak stvar u odnosu sastojaka i tom rumu, a ne u samih 100 gr. sojinog brašna, mislim da bi hleb svejedno bio fin i mek i sa nekim drugim brašnom. Mi jedemo malo hleba pa ne stižem da isprobam više varijanti ali imam u planu :-).

      Избриши
  9. Ok, ubedila si nas, hihihi... nema nam druge, moracemo sto pre da zasucemo rukave i isprobamo taj mirisni hlepcic.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. <3 <3 <3 :-)))). Nije neki veliki posao a ipak se isplati :-). Bar se meni čini.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)