четвртак, 27. фебруар 2014.

Sočna torta sa suvim voćem i čokoladom


Jeste mi danas rođendan. Dvadesetsedmi. Nisam spremila tortu, na svu sreću, mogu da vas častim ovom jer mi je folder sa receptima koji čekaju na objavljivanje sve puniji ( lenjost je teža od bolesti, kažu stari ). 
Ustala sam u dva posle podneva i Mišin tata mi je kupio cveće. 
Treba da izađem sa Mišom u šetnju i da spremim posle toga nešto slatko:-).
O, ne, ja ne slavim svoje rođendane već dugo, baš dugo. 
Pa opet danas osećam samo zahvalnost. Prisetim da se su mojoj mami govorili kako su svi siromašni, kako su vremena nesigurna, kako joj ne treba još jedno dete. Pa ipak me je rodila na današnji dan.
Osećam i nelagodnost, veliku nelagodnost kada mi čestitaju ljudi. A osećam i zahvalnost zbog toga.
Jer čestitaju mi zapravo što sam rođena, što sam pozvana u život, što sam u beskonačnim trajanjima svetova koji su nesagledivi i nerazumljivi  izabrana da živim.
Rođendani su kao kada se popnete na najviši zeleni planinski vrh i pukne pred vama vidik do nebesa, do plavog horizonta i preko.
Dan kad smo rođeni je dan kada nam je poklonjen život. Taj poklon imamo svagda sa sobom ali smo zaboravili da ga primećujemo, zaboravili smo čemu služi. Poglede nam privlače crvene mašne, ukrasni papiri, sitnice koje ulepšavaju svakodnevicu ali neretko zamagljuju istinu.
Mi smo dobili preskup i predragocen dar, dar sa rokom trajanja, nalik cvetu, vrlo nežnom cvetu koji može i da svene i da cveta. 
Jer je život neizvestan i često surov, budućnost je plahovita a mi smo krhki, no ključ sreće, spokoja i nade uvek je u našim rukama. Izbor koji činimo, put kojim hodamo, ideali sa kojima smo krenuli u život, ono što jesmo i što želimo da budemo, ljubav zbog koje smo u život i prizvani nikada ne smeju biti zaboravljeni.
Poslužite se i uživajte. Ja ću i danas da spremam slatkiše, kada ako ne onog dana kada se život slavi :-).



Sastojci:

Testo:

10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna
malo praška za pecivo
2 kašike vanilin šećera

Jaja umutite penasto sa šećerom  pa nakon toga varjačom umešajte brašno i prašak za pecivo i pecite u okruglom plehu (26 cm)  koji ste pokrili papirom za pečenje, na 180 stepeni oko pola sata. 
Kada se testo ohladi, izvadite ga na tacnu, odsecite tanko "poklopac" a donji deo, deblji, izdubite na oko 1 cm. ( tako da vam ostanu ivice ) a ostatke testa izdrobite i sačuvajte za fil.

Još:

malo ruma ili konjaka 

Natopite kore diskretno. 

Fil:

200 gr. suvog grožđa ( ako ne volite stavite neko drugo suvo voće )
200 gr. seckanih pečenih oraha
100 gr. seckanih suvih smokava
1 l. mleka
200 gr. šećera
vanilin šećer po ukusu
4 kašike brašna
250 gr. putera
4 jajeta
6 štangli čokolade za kuvanje ( dakle, 60 gr. )

Jaja umutite penasto sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom ( od ovog litra dodajte malo mleka da smesa ne bude pregusta ) i onda sve to sipajte u provrelo mleko pa kuvajte na pari dok se ne zgusne. Fil neće biti gust kao što je uobičajeno, ali tako i treba da bude, mere su u redu :-) ( jer u fil idu i staci testa koji će da ga zgusnu ).
Kada se ohladi, umešajte ga kašiku po kašiku u već penasto umućen puter pa dodajte i otopljenu čokoladu, seckano suvo voće i orahe i naposletku izmrvljeno testo od kore. Ovim filom napunite izbudljenu koru, poklopite onim tankim poklopcem od testa koji ste najpre odsekli i ostavite da se u frižideru stegne. 

Glazura:

100 gr. čokolade za kuvanje
4 kašike ulja

Otopite na pari ulje i čokoladu pa prelijte tortu i poslužite rashlađenu.

* Ovo je povelika torta, ako vam treba neka manja samo prepolovite mere i pecite u kalupu  prečnika oko 17-20 cm.


19 коментара:

  1. Srecan rodjendan, draga moja. Zelim ti svako dobro:) I, evo poslužih se tvojom torticom... mmm, što je dobraaaa:))) Živeli!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :-). Nadam se najiskrenije da ćemo se sresti jednom prilikom pa da častim stvarno :-))) makar i retroaktivno :-)).

      Избриши
  2. Srecan rodjendan, predivne izrecene misli. Sve najbolje i hvala na receptu

    ОдговориИзбриши
  3. Recept nisam čitala, nego sve tvoje misli do druge slike... Osećam se prodrmano i hvala ti zbog toga! Jer............ ja sam svoj rođendan do sada doživljavala kao dodatni teret godina, a ti kao radovanje životu! Otkrila si mi drugi pogled koji mi je izgledao nemoguć, al eto, ipak postoji! Recept ću jednom pročitati, al za uvod ti se danas zahvaljujem i šaljem veliki kiss! :*
    Srce moje, srećan ti rođendan! Živa bila! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo tebi ( mislim da smo na "ti" ). Ja sam, veruj mi, počela uvod nekim takvim rečima, kako mi je užasno da imam 27 godina, VEĆ, ali onda sam pogledala kroz prozor ( kako li ovo ofucano zvuči :-D ) i nekako mi se učinilo da sam nepravedna prema životu i tom danu :-). I čak pa i bahata :-)).
      Hvala još jednom :-).

      Избриши
  4. srećan rođendan draga,i mi smo srećni što si se rodila i što se družimo sa tobom !
    tortica je ukusna,kremasta.....mmm...odlična !

    ОдговориИзбриши
  5. Sretan ti dan rodenja !!
    S tobomn smo sretniji i zadovoljniji jer nam poklanjas svoje price,recepte,slike....jednostavno uzivam(o) u tvom drustvu !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :-) I meni je život lepši od kako postojite, svi vi, divni ljudi, tu negde, mada u stvari daleko :-))))).

      Избриши
  6. Odličan tekst, baš mi se svidio. :) Želim ti sretan rođendan i sve najbolje i neka ti se ostvare sve želje. ;) Sorry što kasnim s čestitkom, no mislim da za dobre želje nikada nije kasno. Živjela. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne kasniš, najlepše su te okasnele čestitke kad ih više ne očekuješ :-)))).
      Hvala :-).

      Избриши
  7. Анониман2/28/2014 06:20:00 PM

    Sretan rođendan. Torta izgleda predobro,pa bi te molila da mi objasniš kako da ISPRINTAM SAMO RECEPT! Unapred veliko HVALA!!!!.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam od srca!
      Nažalost, opciju za štampanje nemam uopšte ne blogu. To je previše komplikovano da bih sama uspela da podesim, a blog bi trebalo u najskorijem periodu da dobije i novi dizajn i neke druge opcije, između ostalog i tu jer shvatam da je to priličan hendikep, ja prva baš ne volim da trčim od kompa do kuhinje, a još manje da prepisujem sve što mi se svidi.
      Biće uskoro pa ću i da Vam ovde odgovorim opet :-).

      Избриши
  8. Iako sa malim zakašnjenjem želim ti Sretan Rođendan !! Sve najbolje i još puno sretnih i veselih rođendana ! I ovako dobrih torti, ova mi se posebno sviđa !

    ОдговориИзбриши
  9. sa zakašnjenjem ti sretan rođendan :)
    vidim da smo nas dvije isto godište i to rođene sa danom razmaka, meni je bio 26.2. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahahaha, onda ja tebi čestitam sa još većim zakašnjenjem ( dan je dan :-) ) i želim sve najbolje :-).
      Hvala :-).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)