субота, 1. март 2014.

Mirisni pužići sa bundevom


Sumnjam da treba ja da vam pišem o blogu Bite my cake. 
Tamarini recepti, slike i putopisi toliko su lepi, prosto eterični da se ja na njenom blogu osećam bez ulepšavanja i preterivanja, kao dok čitam najmaštovijitu bajku.
Stvoriti čitav jedan svet lepote, otškrinuti nekome kapiju te mirišljave, drugačije i ukrašene, romantične stvarnosti za mene je istinska umetnost i Tamara jeste umetnica  u svakom mogućem smislu te reči.
Njenim receptima dorada nije potrebna ali ja prosto ne mogu da odolim a da ne ukrasim sve  začinima preko svake mere kada spremam ovakva testa.
 Evo njenih pužića OVDE. 
A ja sam se možda malo zaigrala. Nikada ne stavljate pred mene mnogo teglica sa začinima :-). Na kraju, pužići su mirisali kako mi nikada nije mirisala kuhinja. Na nešto strano a privlačno, na sedenje u predvečerje na klupi, negde, sa nekim dragim koga dobro poznajete, na bezbrižnu večeru negde u prirodi, u slobodi. 
Mirisali su na istinu da nikada ne možemo da pokvarimo stvari ako im strastveno dodajemo ono što nas raduje. 
Pa sad, kako kome :-).

 ( Ovu svesku sa slike poklonila mi je Mati jedne jeseni, mirisala je na tamjan tako upečatljivo, kao što mirišu ovi pužići na dom i izazov istovremeno, na neka nova vremena, kao što mi mirišu danas njeni listovi mirišu na ono neko prošlo  koje sam provela negde između stvarnosti i Neba, u prekrasnom i tihom manastiru, nekada, kada sam bila zaista mlada, pre nego što su me dotakli i strahovi i želje i strasti.
Retko sada odlazim tamo jer je nemoguć povratak u vreme kada smo bili čisti, kada smo bili svoji, kada na našoj duši još nisu postojali krvavi i modri tragovi života. Uspomene i stvari rečito govore o onome što smo bili. Mi sami smo nemušti. Mi nemamo pravo ni da se sećamo svetova koje smo napustili tražeći neku sreću koja svakog dana menja lice, neuhvatljiva i lukava, kao Usud ).




Sastojci:

500 gr brašna
1/2 kocke kvasca ( znači 20 gr )
60 ml toplog mleka
4 kašike meda ( može i šećer, kao u originalnom receptu )
120 ml. tople vode
1/2 kašičice soli
sitno rendana korica 1 pomorandze

U toplo mleko stavite kašičicu meda pa promešajte da se otopi. Izmrvite u mleko kvasac, neka odstoji dok ne nadođe.  Brašno pomešajte sa solju i rendanom koricom pomorandze, dodajte med ili šećer, toplu vodu i naposletku mleko sa kvascem. Umesite fino testo pa ga stavite da raste prekriveno čistom krpom oko sat vremena. Nakon tog vremena testo prebacite na radnu površinu, premesite i razvijte ga što približnije obliku pravougaonika na debljinu oko 1 cm, neka ne bude deblje od toga. 

Premaz:

150 gr smeđeg šećera
5 kašika putera
1 kašičica cimeta
malo, možda prstohvat karanfilića
malo đumbira 
malo  mlevenog komorača
2 kašike vanilin šećera
1 kašičica konjaka
1 kašičica rendane kore pomorandze

Prvo otopite puter na slaboj vatri pa premažite testo. Smeđi šećer pomešajte sa  začinima. Onaj koji ne volite ili smatrate suvišnim zamenite ili prosto izbacite. Ja ih prosto volim ( očigledno je :-) ) i nikada mi nije previše. Dodajte u tu smesu i konjak ( može aroma vanile, može i neki drugi alkohol ) pa premažite testo.


I još:

400 gr. rendane bundeve 
100 gr. sitno seckane kandirane narandze ( ako volite )

Preko premaza i testa rasporedite ravnomerno rendanu bundevu i seckanu narandzu, ako odlučite da je koristite.
 Uvijte testo u rolat i  secite pužiće širine oko 2 cm. Slažite ih okrenute na gore u pleh pokriven papirom za pečenje.

Još:

30tak gr putera

Premažite pužiće sa još malo putera pa pecite pužiće u rerni zagrejanoj na 180-190 stepeni oko 20 minuta.


**Tamara preliva pužiće  mešavinom slatke pavlake i šećera. Ja sam se malo plašila da uz bundevu dodam i preliv, sledeći put ću da ih prelijem takođe :-). Što sočnije - to bolje.


4 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)