понедељак, 3. јун 2013.

Klasična pita sa mesom - muž u kuhinji :-)


Moj muž je čovek od nauke :-) i ne bavi se  kuhinjom osim što uđe u nju kada mu nešto treba :-) . I kad odluči da napravi ovu pitu. 
Nema kod njega inovacija, uopšte je takav u životu. On nosi uvek belu košulju i crne pantalone, on ne ide na putovanja i ne izlazi u iznenadne šetnje, ne voli nenajavljene goste  i NE VOLI da mu se mešam u spremanje pite:-) Pa iskreno, i nemam neku želju. Nema ni razloga. 
Ovo je klasičan recept. Ni odviše raskošan ni sirotinjski, taman kako treba. Pre oko godinu dana spremao je Miloš ( moj muž ) tu pitu, i skoro godinu dana nakon toga, tada dvogodišnji moj bratanac Tristan je, kad god shvati da brat razgovara sa mnom, govorio- Mioš, Mioš-pita :-).
 Sad je Mioš obavezan da je pravi kad god se porodica okupi :-)
Kad on uđe u kuhinju da sprema pitu barem sam sasvim mirna jer ona uvek ispadne isto. Tako je to sa ljudima koji vole izvesnost. :-)
Ovo je još jedno jelo koje valjda svi spremaju. Nudim neki osnovni, i dosta precizni recept pa bi trebalo da i Vi budete mirni jer ne može da omane.



Sastojci :

3  glavice crnog luka srednje veličine
 200 gr. mlevenog junećeg mesa
200 gr. mlevenog svinjskog mesa
oko 300-400 ml ulja ( jeste, mnogo je, ali kore se dodatno ne prelivaju uljem, odnosno, koristi se isto ulje)
2 kašičice soli ( stvarno minimum da pita ne bude otužna )
 1/2 kašičice bibera
3 jajeta
200 ml. mleka
200 ml. kisele vode
 500. gr. gotovih kora za pitu ( a neće se niko ljutiti ako ih razvijete sami :-) ) 


Na ulju propržite sitno seckan luk dok omekša i lepo pusti miris, onda dodate meso i propržite i njega pa tek onda dodate so i biber. To se prži-dinsta nekih pola sata, da meso bude potpuno gotovo, i meša se sve vreme. Kad je kako treba, skinete sa vatre.
Nauljite pravougaoni pleh pa stavite koru, prelijete je uljem od prženja mesa, pa tako poređate 5 kora sa uljem preko svake. Na petu ide deo fila, pa opet jedna prazna, koja je samo polivena uljem, i tako filujete svaku drugu koru dok imate fila. Na kraju ostaje još nekoliko kora koje se preliju uljem i slože bez fila. Kada se završeno slaganje, isečete pitu na parčiće po želji.
Rernu uključite na 220 pa spremite preliv. Umutite žicom 3 jajeta pa dodate mleko pa kiselu vodu, i prelijete pitu, treba da bude sasvim potopljena u preliv. Onda je ostavite dok se rerna ne ugreje sasvim, još nekih 15 minuta.
Peče se, u zavisnosti od rerne pola sata- 35 minuta, kad lepo porumeni, poraste i počne da miriše.
 Kad se malo prohladi isečete je opet, najlepša je mlaka, dobra je i hladna a topla je prilično teška i samo iskusni mogu tako da je jedu :-)
Kalorična- svakako, ali i ukusna za svaku kaloriju :-))

18 коментара:

  1. Odlican fil, ovo sa mesom bolje prolazi kod muskih nego sa sirom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, vole je muškarci, a recimo, kuma nije htela da jede , masno je njoj to :-) Moj muž srećan zbog komentara :-))

      Избриши
  2. Kod mojih bolje prolazi sa sirom....sutra ću i ja praviti pitu sa mesom.Odlično izgleda i lepe slike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam uvek pre za pitu sa sirom, kad nje ima ovu sa mesom apsolutno ne primećujem :-)

      Избриши
  3. Анониман6/03/2013 10:35:00 PM

    Moj muz pravi najbolju pizzu na svetu_:-) Tu nema diskusije! Ne bih imala nista protiv da nauci da napravi ovakvu pitu (iako vise volim sa sirom). Sad mogu da motivisem.

    ОдговориИзбриши
  4. Samo napred :-)A moj pizzu ne ume :-(

    ОдговориИзбриши
  5. Joj, što je ovo dobra pita! Pravo da ti kažem, ti si srećna žena! Ja ne biram mnogo kad su pite u pitanju, volim bilo kakve, i sa sirom i sa mesom, a i sa višnjama boga mi ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim i ja pite baš puno. Haha, pa jesam srećna iz mnogo uglova gledano, ova pita baš lepo dopunjava ceo taj utisak :-P
      Hvala :-)
      Jedino je Miloš mnogo spor, dok je napravi ja bih napravila 5 :-D

      Избриши
    2. Još bolje za tebe, imaš više vremena samo za sebe, uživaj!

      Избриши
  6. Анониман6/15/2013 08:43:00 AM

    Od kako sam na Pindu probala Epirsku pitu, kad god se pomene pita ja se najpre, setim nje. :-) Pita bilo sa mesom, bilo sa sirom - ima li divnijeg jela za doručak. :-) ova pita deluje mekano i hrskavo u isto vreme - što zasigurno daje sjajan ukus :-) temeljnost i preciznost je osnova svega, a za to je potrebno vreme, tako da sam ja više za varijantu jedna sjajna pita, nego pet brzih :-) jela koje spremaju moj brat i moj otac uvek dugo čekamo dok ne budu gotova, al čekanje je uvek bilo višestruko nagrađeno. :-D

    ОдговориИзбриши
  7. Pite od mesa obozavam. Uvek mi podsecaju na babu. Ona je pravila najbolju pitu od mesa oad sam ja bila jos u vrtic :)

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман1/16/2016 09:04:00 AM

    Danas mi je rođendan pa sam naumila da napravim pitu od mesa. Isprobaću, naravno, ovaj Milošev recept a reći ću vam i zašto: osim što deluje primamljivo i miriše još sa slike, privukla me je topla i nežna predstavka ovog recepta od strane njegove supruge. Plus napisana lepim i tačnim srpskim jezikom što se retko sreće na ovom mestu gde se svi igraju tastaturom. Bravo i za Miloša i za Tatjanu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dakle, ipak nisam anonimna, ime mi je Dajana i pozdravljam sve kulinare i gurmane.

      Избриши
    2. Dajana, inače redovno proveravam komentare, ali juče nisam stigla, pa ti onda čestitam rođendan sa zakašnjenjem. Nadam se da ste bili zadovoljni.
      Mnogo hvala na pohvalama. Nekada mi je žao što ovako u komentaru ne mogu da izrazim koliko me obraduje svaka lepa reč, pa onda na kraju sve izgleda nekako odviše poslovno, iako se trudim da budem srdačna :-).
      Srećan rođendan, još jednom :-).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)