четвртак, 27. јун 2013.

Konarevačka šah torta


Prva torta koju su žene u mom selu, negde početkom pedesetih godina prošlog veka počele da prave bila je šah torta. Ne kažem da pre toga nisu uopšte pravile torte, ali od tada je spremanje te vrste poslastica postalo znatno češće. Rame uz rame sa njom stajala je točak torta, još jednostavnijeg sastava ali podjednako zanimljivog kroja :-). 
Pre šah torte uglavnom su se pravila slatka testa, a onda je došla revolucija :-)).
 Priznajem, ovu sam tortu malo doterala ali nisam preterivala, sačuvala sam njenu dušu i dah starih vremena:-). Recept postoji i u Patinom kuvaru, ali se sastojci razlikuju, dok je način slaganja isti.
Znam da se sprema na različite načine, ali ovako se sprema kod nas u Konarevu :-).
Nekada je deka bio zadužen za šaranje površine torte. Ja to ne umem. Ne umem ni da isečem koncentrične krugove, pa je to uradio Miša :-). 

Žao mi je što ne mogu dovoljno verno da Vam prenesem mamine uspomene na ovu tortu, toliko su živopisne i tople. I deca su nekada, kao i odrasli, umela da uživaju u jednostavnim stvarima. Ali zaista. Danas su nam prohtevi veći, i veći, i veći...:-) može li jedna skromna seljačka torta da odgovori na njih ?
Ja tvrdim da može. Proverite :-).


Sastojci 

Kore

8 jaja
6 kašike brašna
12 kašika šećera
vanilin šećer
2 kašika kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 limun

Jednu koru ispecite od 4 jajeta, 6 kašike šećera, vanilin šećera, 4 kašike brašna i 1/2 kašičice praška za pecivo i korice celog limuna. Umutite prvo cela jaja sa šećerom dok ne bude penasto, pa dodajte limunovu koricu i nežno umešajte brašno sa praškom za pecivo.
Pecite u okruglom kalupu  nekih 15 minuta na 180, pa proverite da li je testo pečeno. Drugu koru ispecite od druga 4 jajeta, samo zamenite 2 kašike brašna sa 2 kašike kakaa. Dakle, 4 jajeta, 6 kašika šećera, 1/2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike brašna i 2 kašike kakaa. Postupak je isti.

Kada su obe kore ohlađene, stavite jednu na drugu i isecite koncentrične krugove. Moja torta je rađena od pola mere i zato nisam imala prostor za više krugova. Tako mala je pečena u kalupu prečnika otprilike 17 cm.

Fil :

 6 jaja
14 kašika šećera
1 puter ( 250 gr. )
50 gr. crne čokolade
sok 1 limuna


 Stavite jaja umućena sa šećerom na paru da se kuvaju. Verovatno će biti potrebno bar 20 minuta da se zgusnu. Kada se to desi podelite fil pa u jedan deo stavite puter i čokoladu i mešajte da se istope, a u drugi deo iscedite sok 1 limuna i takođe dodajte puter. 
Ostavite filove da se ohlade.

Slaganje torte

I još :

1/2 šoljice za kafu dunjevače ( ili neke druge voćne rakije, ruma ili šta već imate :-) )
malo badema, oraha ili rendane čokolade za posipanje.

Dakle, razdvojte krugove koje ste dobili, pa u najširi svetli prsten ubacite uži crni. I tako do centra. 
To može da izgleda i ravnije i bolje, ali svejedno fil zamaže sve.  Poprskajte ili premažite dunjevačom. Premažite žutim kremom. ( biće malo ređi od tamnog ali dovoljno gust da ne curi ).
Sledeći red slažete obrnuto 
Doterajte neravnine pa opet poprskajte dunjevačom ( ja mažem silikonskom četkicom, tako mi testo najbolje upije ) pa premažite tanim filom stranice i gornji deo torte i pospite čime želite :-).

* Trebalo bi obeležiti kockice na površini torte pa ih naizmenično posipati mlevenim orasima i rendanom čokoladom ( naravno, ivice su kružne pa ne bi pri krajevima bila prave kockice ) ali ja to ne umem stvarno pedantno na uradim. U svakom slučaju, tako je vizuelni efenat još bolji.

11 коментара:

  1. E, baš je strava fora! Mi pravimo neki šah rolat, al se tu naizmenično ređaju trake crnog i žutog biskvita. Ovo mi je zanimljivije.

    ОдговориИзбриши
  2. Od kad nisam ovo mesila.. Hvala što si me podsetila na ovu lepotu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Od kad nisam ovo mesila.. Hvala što si me podsetila na ovu lepotu :)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман6/27/2013 09:39:00 PM

    Odlicna torta, jako mi se svidja tvoj blog i nacin pisanja, pogotovo sto sve ,,upadice" tvoje bake razumem i krajnje su mi simpaticne!Mnogo mi je drago sto sam naletela na blog jos kad si pocela sa pisanjem, tako da nista ne propustam, dakle dolazim svakodnevno ovde!

    Puno srece u daljem radu!
    Pozdrav iz komsiluka, tj. Vrnjacke Banje. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ! Eto, ja i ne znam da imam verne čitaoce :-) Pozdrav i Vama :-))

      Избриши
  5. Анониман6/27/2013 10:45:00 PM

    Lepota je uvek u jednostavnosti! :D voda polazi na usta... Divna torta! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман6/28/2013 09:21:00 AM

    Sah torta je jedna od mojih dragih uspomena iz detinjstva. Bas cu da pogledam mamin recept, ko zna koliko dugo je nisam probala...

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)