недеља, 23. јун 2013.

Mamine sunđeraste kifle


Mamine kifle protiv bakinih, pa imaju li uopšte šansu :-)
Da, da. Meke, penaste pufnice,  manje masne, mnogo duže sveže, izdašne i sposobne da budu sve što poželite - blage, pikantne, slasne ili hrskave.
Meni su najlepše reš pečene, sa slanim, starim sirom, a ako imate ovčiji ili kozji, utoliko bolje.
 Moja mama naročito dobro sprema jela sa mesom,  i tu je daleko ispred mene, a verovatno je čak bolja i od bake. Ovo je možda i testo koje mogu da nazovem njenim, pa mi je utoliko i draže od ostalih ( jer bakino je već neka epska kategorija :-) ) .Ukus ovog testa je slatkasto slan, i ona to zbilja obožava. Meni se dopada, ali u kombinaciji sa markantnijim filom.
Hvala mama :-)))


Sastojci :

3 šoljice za crnu kafu mlake vode
2 iste šoljice mleka
1 iste šoljica jogurta
2,5 iste šoljice ulja
6 kašika šećera
1,5 kašičica soli
1 kvasac ( 40 gr. )
oko 1 kg. brašna ali možda će Vam trebati i više

 
U mlaku vodu dodajte kvasac i kašiku šećera pa pustite da nadođe.
Pomešajte šećer i so sa nekih 700 gr. brašna, dodajte mleko i jogurt, pa naposletku sipajte kvasac. Ulje dodajte na kraju i prebacite na radnu površinu kako biste na njoj natirali testo brašnom ( odnosno - dodavali mu brašno dok ga nežno mesite ). Možda ćete potrošiti i do 1300 gr. brašna kako biste dobili nežno i meko testo koje se ne lepi. Pospite ga brašnom i ostavite da naraste oko sat vremena.
Nakon toga, podelite ga na 7 loptica, pa svaku razvijte u krug. Krug obavezno pospite brašnom pa okrenite i pospite i drugu stranu. Isecite na 8 trouglova pa nafilujte i uvijte kifle.
Neka Vam u plehu odstoje 15tak minuta pre pečenja ( to važi za prvu turu, druge će već stajati dok se prethodne peku ), premažite ih žumancetom ( verovatno će Vam trebati 2 , 7 x 8 je puno kifli :-)) pa pospite susamom.
Pecite na 180-200 nekih pola sata, a ako volite pečenije testo, nešto duže.
Naravno, možete smanjiti količinu sastojaka, za neki umereniji broj kiflica :-)
Odlično se zamrzavaju, ali već pečene. Ugrejete ih i odmrznete u rerni, na niskoj temepraturi, i imate gotove kiflice za čas.
Nisam navodila sastojke za fil jer je on zaista proizvoljan, a mogu da se pune i slatkim punjenjem.
* I recept i kifle na slici su mamini, iz kuvarčića koji je kupila od istog akvizitera koji je kasnije prodavao moju knjigu :-). Samo su slike moje.

4 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)