недеља, 23. јун 2013.

Tetka Patini poljupčići


Juče je moja bratanica Elena krštena. :-) 
Pošto brat sa porodicom sada stanuje  u Novom Sadu, baš sam bila u teškoj nedoumici koji kolačić da ponesem Tristanu, četvorogodišnjem milom dečaku, mom bratancu :-)
Nije to bilo nekoo slavlje, tek malo fino druženje, ali kakva je to tetka koja baš ništa slatko ne donese kad treba da vidi decu :-)))?

Bila sam u nedoumici, razume se, zbog toga što leto nije pravo vreme da bilo gde nosite kolače. Jedan vreo i predivan dan je iza nas, a ja sam iskoristila priliku da fotografišem poljupčiće u malom dvorištu stana. Slike su fantastične ( u odnosu na one slikane unutra, ne inače :-)) i stvarno moram malo da se razmrdam pa da počnem i naše dvorište da koristim u te svrhe.

Ja u svim okolnostima računam na tetka Patu. Spasila je stvar i ovog puta, jer su ovi fini poljupčići, malo kolačići a malo keksići izdržali sve hrabro i našli se pred Tristanom isti onakvi kakve sam ih spakovala u Beogradu. On , razume se, nije hteo da pozira sa njima. 
Postupak izrade je jednostavan, kao i sastojci. Verovatno ste već na to navikli od mene. I tako će, još verovatnije ostati. Za mene, lepota je u jasnim formama. Nijanse je samo dodatno definišu. 
Zato sam u originalni recept unela par sitnih izmena, a Vi procenite sami hoćete li ih uneti i Vi. Imala sam i ideju da ih spajam čokoladom, ali nisam bila sigurna da će ona da izdrži, pa sam ipak koristila dzem, tek po jednu kap, da spojim poljupčiće. 
I eto ih, mala dečija radost, ipak nešto manja od one naše - kada ih gledamo srećne.



Sastojci :

1/2 kg. mekog brašna
1 kašika šećera
160 gr. meda
110 gr. masti
1 celo jaje
10 gr. cimeta ( dve kesice )
korica limuna ( moj dodatak )
1 štangla ( 20 gr. ) čokolade za kuvanje ( takođe moj dodatak )
1/2 kašičice sobe bikarbone
1 kašika ruma ( moj dodatak, možete staviti i ekstrakt, ali meni je simpatičniji rum od veštačke arome )

Utrljajte mast u brašno pa dodajte ostale sastojke i umestite testo. Testo je jako sipkavo i izgleda tako suvo da sam jedva odolela da mu dodam mleko , teško ga je formirati jer med i mast sporo upijaju brašno, ali ćete naposletku uspeti. Upravo zbog ovih karakteristika nećete moći odjednom da ga razvaljate, bolje ga podelite na 3 ili 4 dela pa razvijajte na radnoj podlozi posutoj brašnom na 1 cm. debljine i najmanjom rakijskom čašom ( onom za vanilice ) ili modlom vadite poljupčiće. 
Ispašće ih dovoljno za dva pleha od rerne. 
Pecite ih na 180 nekih 12- 15 minuta. Dok se jedna tura peče, druga čeka bez problema.

Još :

dzem za spajanje poljupčića

Spajajte po dva dok su još topli. 


4 коментара:

  1. Sajani su ti ovi kolacici, mogu misliti kako su tek mirisali mmmmmm
    Srecno krstenje malom decaku sa zakasnjenjem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako su ukusni, svaka čast Pati po stoti put XD
      devojčica se krstila, Tristan je samo "pomagao" XD

      Избриши
  2. Ovo sam snimila u Kuvaru ali nisam isprobala. Evo kod tebe vidim i deluju mi savršeno:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skroz su fini, nije padanje u nesvest ali lepo izgledaju i služe svrsi :-)

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)