петак, 21. јун 2013.

Mamini (italijanski) njoki sa parmezanom i cimetom


Neki recepti se iznenada uvuku u našu kuhinju i osvoje je zauvek.
 A ovaj recept je mama zapisala gledajući neku televizijsku emisiju pre možda godinu dana, i odmah ga je podelila sa mnom, jer je znala da će mi se dopasti. Pripremaju se lako. Mnogo toga zavisi od samog krompira, kao kada pravite knedle sa šljivama, i osim toga ne može da dođe do greške. Ono što je takođe važno je da budu posoljene kako treba. Tu ne mogu mnogo da Vam pomognem, morate da ugodite sebi i svom ukusu. 
Znate šta volite. Ako volite suludo aromatičnu i sočnu hranu, nešto raskošno a opet jednostavno, prstohvat ovoga, prstohvat onoga, malo mirisa, malo mekoće, malo Italije samo za Vas.
Recept je u toj emisiji koju je mama gledala ( ne znam u kojoj ) podelio sa gledaocima neki fini Italijan, i meni je žao što to nisam gledala jer je tako zanosan i romantičan način na koji oni govore o hrani :-) ( to kažem u načelu, mi antrpolozi i antropolozi u nastajanju ne volimo stereotipe, a naročito one nacionalne :-)).
 Hvala mama :-)))).

Sastojci :

  1,5 kg krompira ( stari krompir, što brašnjaviji )
300 gr brašna
300 gr. parmezana - prema originalnom receptu. Pošto je cena parmezana kod nas oziljna, a ima i razloga za to :-)))) proverila sam, i sasvim je u redu staviti i upola manje. Ali, pošto je ovo ozbiljna količina i od nje ćete sigurno moći i da zamrznete deo, izračunajte sami da li Vam se isplati da pratite original.
4 jajeta
po ukusu so - imajte u vidu poveliku količinu krompira. Nedovoljno slani, ovi njoki praktično nisu jestivi.
oko kašicica ipo cimeta
kašicica morskog orašceta.
po ukusu beli biber , a može, naravno i crni


 Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite pa izrendajte kao kada rendate jabuke. Dodajte rendani krompir u posudu u kojoj ste već izmešali ostale sastojke, pa sve umesite. Testo će Vam biti jako, jako lepljivo. 
Dodajte još šaku brašna, ne više, pa prebacite sve na radnu površinu. Masa će biti nešto podatnija ali će se i dalje lepiti za ruke.
Pobrašnjavljenim rukama formirajte kuglu pa je podelite na 4 dela. Svaki deo formirajte u rolat pa rolat razvucite da bude što tanji i što duži, pa ga isecite na jednake delove proizvoljne veličine. Sad svaki taj deo formirajte u lopticu, pa zasecajte pomoću noža ili ih oblikujte tehnikom kojom inače oblikujete njoke.
Stavite ih u vrelu posoljenu vodu i kuvajte par minuta nakon što isplivaju. 
Ugrejte malo putera pa vadite njoke rešetkastom kašikom i pržite kratko na puteru, pa zatim složite u posudu pogodnu za serviranje.
U puter gde su se pržile njoke dodajte 2 pune kašike brašna, pa propržite. Nalijte sa 100 ml. belog vina, posolite, pa dodajte mileram ili kiselu pavlaku (  200 -300 gr. ) i puno peršuna. Prelijte njoke i poslužite.
Naravno, možete spremiti i neki drugi umak, ili poslužiti njoke uz gulaš ili neko slično jelo, ali mislim da su oni ovog puta stvarno priča za sebe.
* Možete ih zamrznuti, ali prvo razdvojene, na tacni, pa ih tek onda stavite u zajedničku posudu ili kesu, inače će da se slepe.

8 коментара:

  1. Njoke obožavam sa svim mogućim i nemogućim umacima. Super je recept i super si to objasnila što se tiče krumpira koji treba biti škrobniji. Nego ja sam navratio da ti kažem kako ti se zapravo divim što svaki dan postavljaš recepte, za razliku od drugih blogera koji smo malo lijeni, heheh.. :D Ja sam lijen iz razloga što svaki moj novi recept ispišem od A do Ž, drugim riječima roman, po nekoliko dana smišljam kakav uvod i priču da napravim, a onda dok pregledam sve fotografije i objavim ih izgubim volju, no eto posvetio sam se tome i guštama u tome, ali ove ljetne vrućine me ubijaju i nikako da izdvojim jedan cijeli dan se posvetim novom postu, čekam zahlađenje. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma kod mene je ovo početnički onaj zanos, kad ti ništa nije teško. U stvari, umesto da učim jer mi je ostao još jedan ispit do diplomskog, ja kačim recepte, nekako mi je to lakše :-D a počinjem uskoro i novi blog, pa sve to odlažem i onda najradije odem da stavim recept XD
      Tvoji recepti su stvarno studiozni, ali ja stvarno takve najradije čitam.
      Ali hvala, hvala :-)

      Избриши
    2. Pa zna se, uvijek se ide linijom manjeg otpora. :D Vjerujem da bih i ja na tvojem mjestu napravio isto i mogu si zamisliti koliko čekaš već taj dimplomski da položiš i onda noge u zrak. ;) Drago mi je da ima takvih koji čitaju moje "studiozne" recepte, jer većina pogleda sastojke, fotografije i bok! Ja pod blogganjem smatram da treba unijeti svoj duh i um, te ga pretočiti na taj virtualni način, a ne naškrabati tek nešto da se ostavi samo nekakav trag, zar ne? Barem ja razmišljam na takav način.

      Избриши
    3. Ja isto mislim. Volim da čitam neposredno ispričane priče, svako to shvata i koristi kako misli da treba ali meni su u startu draži duži recepti :-) ( jedino ako vidim baš da neko lupeta gluposti, to mi se ne bi dopalo, ali nisam to još srela :-).
      Potrebno je puno znanja i truda da se napiše jedan takav recept, ljudi i nisu svesni dok ne bi pokušali.

      Избриши
  2. Zanimljiv recept, jel to onda kombinacija slatkog i slanog kad se koristi parmezan i cimet. njoki jelo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa tu i tamo. Cimet samo da malo neobične arome ali se stopi sa drugim aromama i "pretegne" slano :-). Hvala.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)