петак, 14. јун 2013.

Mejina torta


Od bakine najstarije sestre imali smo  jednu haljinu koju sam kao mala isekla u pokušaju da napravim haljinu za lutku. To je bila bela haljina sa ružičastim i plavim šeširićima. Imamo par slika i recept za ovu tortu. 
Bakinu priču o jarencetu kome je sestra vezivala mašnicu i koje je pratilo svuda. 
Ona nije imala ni muža ni decu i umrla je mlada. Od nje je baka naučila da razvlači najbolje kore na svetu :-) i još toliko stvari koje čekam da Vam pokažem, a ko zna koliko zaboravljenih.
Dok sam bila dete, ti ljudi  o kojima sam samo slušala, za mene su bili imena i priče. Tek mnogo kasnije postali su ljudi, lica, ličnosti. Postali su neporecivi deo i moje prošlosti. 
Na slikama iz minulih vremena ja uvek vidim i sopstvenu prolaznost.
U sveskama koje su pisane rukom otišlih ja uvek vidim put koji je pred svima nama. I vidim opomenu i molbu da se nikada ne zaborave ni haljina sa šeširićima, ni jarence, ni torta, i da se imena, lica i ljudi uvek i zauvek spominju. 
Jer, mi nismo tek tako došli na ovaj svet, pre nas bili su drugi, koji su tkali neku daleku budućnost, našu sadašnju stvarnost. I posle nas, biće oni za koje mi danas stvaramo ono što će biti. 

Gane li Vas reč pisana rukom otišlih, kao što gane mene ?
Ovaj recept je moja posveta baka-Meji. I iskreni poklon svima Vama, dragi prijatelji. 
Ova torta je upisana duboko u kulinarsku tradiciju naše porodice, jer čim se neki recept nalazi na prvim stranicama " crvene sveske", to znači da je neprocenjiv, voljen i prisvojen potpuno.
Sa punim pravom. I sa razlogom.

Sastojci :
 ( moja torta je rađena sa upola manje sastojaka, ali navodim u receptu celu meru )

12 belanaca
12 kašika šećera
 3 kašike brašna
 3 kašike prezli
 12 kašika mlevenih badema ( ili oraha )

Umutiti belanca u čvrst sneg pa i dodati postepeni šećer. Isključiti mikser pa nežno umešati i ostale sastojke, pa peći koru na 180 nekih pola sata u kalupu prečnika oko 26 cm. Pečenu i rashlađenu preseći na tri dela, ili na dva, ako Vam je komplikovano da sečete na tri. Možete koru ispeći i u velikom prehu od rerne pa je iseći na šnite, kao što se radi sa korama za Reform tortu.

Fil :
 
12 žumanaca
 3 pune kašike brašna
 12 kašika šećera
manja šoljica za kafu skuvane jake crne kafe
2  štangle čokolade ( 40 gr. )
 250 gr. putera 
i par kašika šećera u prahu za puter  ( nije obavezno ali mi nekako uvek dodamo taj šećer kad mutimo puter )
 
 Žumanca umutite sa šećerom i brašnom pa ih stavite da se kuvaju na pari. Kada šećer počne da se topi, dodajte kafu pa kuvajte dok fil ne bude gust. Verovatno će Vam biti potrebno bar pola sata, ali će fil i nakon toga nagoveštavati svoju kasniju struturu. Ovo nije torta koja dugo može da stoji poslužena, fil je jako nežan i brzo počne da se topi. Kremasta je do ludila ali ne trpi visoke temperature. 
Dakle, kada fil izgleda otprilike ovako 
 

skinite ga sa vatre i dodajte čokoladu.
Kada se ohladi, umutite ga sa penasto umućenim puterom i nafilujte tortu, pa je pospite ostatkom mlevenih badema (oraha ) ili rendanom čokoladom.
 
Ovo je zaista kvalitetna i staromodna torta. Savetujem Vam da je služite direktno iz frižidera jer je tako i stabilnije i ukusnija. Ako u fil dodate više brašna, a smanjite količinu vode, ili čak dodate samo instant kafu, imaćete čvršću tortu ali ćete ipak izgubiti kremastog favorita :-).
 Napominjem na kraju da kafu stavljam neproceđenu u fil, što se i vidi na fotografijama. Ako ne volite da se vidi, procedite je :-)

4 коментара:

  1. Анониман6/14/2013 10:03:00 PM

    U svojoj sobi imam uramljen goblen na zidu koji je izvezla moja baba. Kada god pogledam taj vez ja se setim kako je to radila ruka Otišlih. Gane me svako delo, svaka reč onih koji su stvarali nekada i ostavili traga za nas koji delamo sada. No, ne znam ni koliko ih možemo nazivati Otišli, kad oni žive kroz ono što su tvorili i kroz ono što mi sećajući se na njih i u njihovu čast stvaramo... Za nekog ko je pisao recepte i pravio divne poslastice nema boljeg načina da se oda počast od ovog koji je ovde načinila naša domaćica. :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Kako je lepo kad ti dragi ljudi i njihova dela žive kroz nas. Ja sam na žalost otišla daleko od moje bake i mame, ali se nadam da ostavim ovakav trag svojim unučićima. Torta je predivna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. Torta je stvarno fina.
      Vi ćete svakako ostaviti dubok trag (mislim sad samo na kulinarski aspekt, o ostalom da i ne govorim ) ne samo unučićima nego i mnogima od nas koji Vas i nisu lično upoznali :-)
      Ja nisam tako daleko od bake i mame, ali mi svejedno mnogo nedostaje vreme kada smo uvek bili skupa.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)