понедељак, 10. јун 2013.

Musaka od boranije sa sosom od belog luka


Boraniju ne volim. Ujedno, to je jedino jelo koje moja mama ne jede uopšte. A kao mala sam je volela.
Baka je spremala bez mesa, čorbastu, i po volji smo u tanjir dodavali kajmak. 
Ali to je bila domaća, slatka boranija, i kajmak je bio pravi, seljački. Od kako živim sa Mišom, uvek kupujemo smrznutu, a i on je navikao na meso u boraniji, pa je tako spremam. I jedem, ali dosta mrzovoljno.
Ovo je klasični i predvidivi pokušaj da od zelenjave čorbice napravim "pravo" jelo. Mahunarke su zdrave, i ne treba nikako da ih izbacimo iz jelovnika zato što nam nis ukusne. Prilagodite se Vi njima, i one će se prilagoditi Vama.:-)
Možete spremiti ovo jelo, razume se, bez kajmaka, već sa kiselom pavlakom u prelivu, ili čak bez nje, ako želite da pritedite neku kaloriju. Ali eto, za mene su boranija i kajmak nerazdvojni par. A i nije to neka velika količina kajmaka, da bi Bam skočio pritisak.:-)
Sos od belog luka je moj najdobronamerniji predlog. Neću pisati recept jer ga svi pravimo po nekom svom receptu. Nekada ga spremim tako što napravim klasičan bešamel pa u njega dodam kiselu pavlaku i beli luk, a ovog puta sam uštedela vreme i sudove i pomešala 200 ml. kisele pavlake, 100 gr. majoneza i 4 čena belog luka. Može i sa manje luka, naravno.
Ma da li je uopšte potrebno da napomenem da ja taj sos ne volim :-) i da je on u stvari takođe bio "muški miraz". Volim sos ali sa renom, no i ovaj se fantastično uklopio.



Sastojci 

 600 gr. mlade boranije ( sorte koju najviše volite )
200 gr. mlevenog junećeg mesa
200 gr. mlevenog svinjskog mesa
 2 glavice crnog luka
3  čena belog luka
 2 kašike masti
3  jajeta
100 gr. kajmaka ( starog)
 oko 400 ml. mleka- koliko Vam treba da musaka ogrezne
malo peršuna za posipanje
 2 kašičice soli
bibera po ukusu

Zagrejte jednu kašiku masti pa na njoj propržite sitno seckanu glavicu crnog luka i dodajte meso, pa poolite jednom kašičicom soli, pobiberite i dinstajte dok meso ne bude sasvim gotovo. Kada se izdinsta, skinite sa vatri pa prebacite u drugu posudu a u onu istu šerou dodajte još kašiku masti pa propržite drugu glavicu luka sitno seckanu, dodajte sitno seckani beli luk i očišćenu boraniju. Posolite kašičicom soli i dinstajte dok boranija ne pusti sok i ne omekša. Kada se to desi, skinite sa vatre pa dno posude za rernu pokrijte polovinom boranije, prekrijte mesom pa stavite i ostatak boranije i poravnajte. 
U onoj istoj šerpi koja je sad ostala prazna :-) Umutite tri jajeta pa dodajte kajmak. Ako ga ne dodajete, možda će biti potrebno da posolite još malo. sipajte mleko u to pa zalijte musaku i pecite na 180 nekih sat i po, do sat i 45 minuta poklopljeno. Ako imate jači šporet posle sat vremena je osmatrajte povremeno :-)
Poslužite sa sosom od belog luka i zavolite boraniju :-) Ili se podsetite zašto je volite :-)

2 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)