субота, 1. јун 2013.

Pokondirene kuglice - limun kao uljez


To je kad umesto oraha "metnete Plazmu" ,  i to ne zato što Vi ne volite orahe nego zato što jedan vrlo drag gost voli " Plazmu".
Ja taj keks ovako, klot, ne mogu da jedem, dosadan mi je, ali u kolačima ga volim. Ako već treba da trpam keks u kolače. U ovom je savršen, a sa kuglicama sam imala jedno pravo veselje u kuhinji. Znate na šta mislim- haos, užas i paniku.
Pa eto, ako je za kuma, nije teško :-)

U stvari, najveći je problem napravio moj brat, koji mi je, kad sam mu dala kuglicu da proba ( uviđate da ja nikada ne probm hranu koju jedem :-) ) rekao- "Kiselo ti ovo ".
Moj šok je bio neopisiv.
Htela sam malo da promenim bakin osnovni recept- orasi-čokolada-puter i višnje. I promenila sam ga. Krajnji rezultat je zadovoljavajuć.Ali je proces bio bolan. Načinila sam jedan drastičan korak. Iscedila sam ceo limun u masu za kuglice :-)



Sastojci :

300  gr. mlevenog " Plazma" keksa
150. gr putera
1  limun- sok
 100 gr. čokolade ( za kuvanje)
200-250 gr. šećera- zavisi koliki Vam je limun, ako je veliki, trebaće još šećera. Probajte!Možda
 će Vam trebati i više šećera. Koristite , naravno, šećer u prahu.
100 gr. suvog grožđa
par kašika mleka, ili koliko Vam treba da dobijete meku masu, pomalo lepljivu, ali koja može da se oblikuje. Ako ste hrabriji, iscedite još limuna. 
 višnje iz slatka- oćeđene, ali nije obavezno

Umutite puter sa šećerom i onda dodajte sok od limuna, istopljenu čokoladu pa keks i mešajte čime želite :-) da se dobije jednolična masa.Dodajte i suvo grožđe.Ne sme biti suva jer će kuglice kada se ohlade pucati. Dodajte mleko ili sok dok ne budete zadovoljni čvrstinom,stavite višnju u centar svake i formirajte kuglice.

Još:
šećer u prahu.

Uvaljajte svaku kuglicu u šećer i stavite u korpice :-) Možete da formirate i "rolat", to je brža varijanta, ali u tom slučaju morate više da brinete oko čvrstine ohlađene mase, jer veknicu morate da sečete.

5 коментара:

  1. Анониман6/02/2013 08:15:00 AM

    Sto smo bili vredni juce :-) Ja volim kisele kolace i torte, mislim da ovim kolacima limun daje jednu lepu svezu notu. Verovatno moze i sa limetom. Mi ovde nemamo visnje, po tortama i kolacima stavljaju se tresnje, ali nije to - to... Iduce godine u maju/junu za Srbiju!

    ОдговориИзбриши
  2. Da, trešnje nisu tako fino kisele. I ja volim višnje.
    A tako mi se nešto namestilo, već dve noći sam do tri u kuhinji, imamo neke goste a ja ne umem da se organizujem.

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmmm... višnje... u kojoj god kombinaciji!! Preslatko ti izgledaju kuglice!

    ОдговориИзбриши
  4. Pa svideše se ljudima. Moj brat je spasao stvar, inače bih im ja servirala limunadu sa plazmomXD

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)