недеља, 30. јун 2013.

Poslastičarski minjoni


Ili moj najbolji pokušaj do sada.
Ne verujem ja u kučne izvedbe svega...ne verujem da mogu da napravim Rafaelo ili Mocart kuglice, ali ove minjone imale su neke sve poslastičarnice, to nije neki tajanstveni fabrički proizvod...samo...
Da li Vam je nekada palo na pamet da probate da ih napravite ? 
Nekima su preslatki, ali da su drugačiji ne bi valjali. Neki ne vole veštačke boje, ali oni sasvim lepo mogu da se oboje i na prirodan način - sokom od višnje, šafranom, premda su meni beli baš nekako lepi.
Nekima se čini da tu ima mnogo posla. Dobro, ima malo više nego kada pravite neki jednostavan kolač, ali oni jednostavno NISU PROBLEM.
Kako sam već pisala negde, od bake sam naučila da sam izgled hrane nije naročito značajan. Pa sad...minjoni je demantuju, i moram da priznam da mi je žao što su ovako nepravilni. Uz samo malo strpljenja i pažnje, bili bi zaista savršeni.
Ne mogu da tvrdim da je ukus ovih minjona identičan onom kojim nas šarmiraju preslatke poslastičarske kockice, ali je tu...vruće, vruće, vruće... :-) Mislim da se u poslastičarske minjone stavljaju neke jače arome, ekstrakti, ili već neki aromatizovani voćni alkohol. Međutim, ni ovima ne nedostaje baš ništa. Vi uvek možete, shodno svom ukusu da dodate nešto od navedenog. 
Osim što su u kućnoj izvedbi ozbiljno jeftiniji nego kupovni, bar ovi koji su nama ovde dostupni, čarolija pripremanja vredi svakog truda. Ukoliko imate male pomoćnike, možete ih obradovati pripremom minjona jer su oni u svakom smislu prava dečija radost.
Dobro, da, ima tu mnogo šećera...Ali, kako često voli da citira moj Miša, ionako "život nije šećerlema" a meni je moj nekako odmah slađi, samo kad ih pogledam ovako šarene i mile :-).
Podsećaju me nekako na sve one slatkiše iz "Cipelića", ne znam da li ih radije gledam ili jedem. 
Moj brat ih beskrajno voli, mama takođe, Miša takođe. Baki su preslatki, ali baki je i dzem sa hlebom slatkiš, a meni nije :-) mada volim da jedem i to. 
Pored svega , minjoni su za mene više od kolača. Oni su kao neka ideja kolača. Izlog stare poslastičarnice, u njemu sve belo, žuto, smeđe, šampite, baklave, krempite, i ovi šareni mališani, kao da su tu preslikani iz nekog crtanog filma.
Ma znate taj detinji pogled...šta više da pišem...
Recept sam našla na internetu jer ga ama baš ni u jednom kuvaru koji imamo nije bilo. Ima na portalima tu i tamo recepata, ali mi nijedan nije ličio na pravi. Dok nisam našla ovaj. Sastojke sam smanjila i prilagodila  do neke mere za jednu prosečnu porodicu, ne mislim po broju članova nego po ljubavi prema minjonima :-) i malo sam smanjila sastojke za fil jer mi ga je bilo previše.  Kako se u navedenom receptu ne nalazi i uputstvo za pripremu fondana, a njega već duže vreme ne uspevam da nabavim ( dakle, ne onaj fondan za oblaganje torti nego starinski šećerni fondan ) malo sam improvizovala, snašla se i zadovoljna mogu da nastavim da promišljam kako da budu još bolji, slađi, lepši...
Ali ako im ovakvim nađete zamerku, skidam kapu :-))


Sastojci :

Kora :

4 jajeta, 
80 gr. šećera
100 gr. brašna
25 ml. tople vode ( 2 nepune kašike, dakle, u drugu možete da sipate malo manje vode )
25 ml. ulja ( isto kao i u vezi sa vodom, dve nepune kašike )

U posudu za kuvanje na pari stavite žumanca, 40 gr. šećera ( 2 nepune kašike ) i vodu pa kuvajte kratko, dok ne primetite da je smesa počela da se zgušnjava i da se šećer otopio. Skinite sa vatre pa ohladite.
Od belanaca i ostatka šećera ( 40 gr. ) umutite čvrst šne pa ga dodajte u žumanca. Onda vrlo oprezno umešajte brašno ( i ja radije prvo dodajem brašno pa belanca ali pokazalo se da je ovo u redu ) i tek kada ste to fino sjedinili, ulijte i ulje pa promešajte. 
Pecite u velikom plehu od rerne na papiru za pečenje. Opet, imam neki subjektivni osećaj da je moja rerna manja od standardne, pa je najbolje da procenite sami koliko debelo testo želite, i imajte u vidu da ne naraste puno. Može da se peče i u većem plehu od mog jer su minjoni slatki kad su mali. ( a samim tim i niski).
Pecite na 180 najviše 15 minuta. Testo nipošto ne sme da se prepeče jer će pucati pri sečenju na ovako sitne kocke. Treba da ostane sasvim meko i žuto. Proverite ga posle 10 minuta tehnikom koja je Vama pouzdana ( gledanje u rernu :-) ili pipkanje površine testa ).
Ohlađeno isecite na... hm... Pa ja sam ga isekla da dve trake odnosno pravougaonika. To su gornja i donja kora. A onda sam oba pravougaonika isekla na 3 dela, tako da sam dobila tri puta po dve kore za tri različita fila.Nadam se da je jasno jer nisam slikala taj deo pripreme.

Fil

1 belance
150 gr. šećera
2 vanilin šećera
125 gr. putera 
dodaci po želji - kafa, čokolada, rum ili konjak, dzem ili voćni sirup- ja sam u jedan deo fila stavila 2 štangle otopljene čokolade, u drugi 2 kašike dzema od jagoda ( taj je i najslabiji ) i u 1 kašičicu crne kafe (nekuvane )
 50 ml. vode

100 gr. šećera stavite u 50 ml. vode i kuvajte dok ne dobijete sirup kao za svaki šne, dakle, dok šećerna nit ne bude mogla da se razvuče između prstiju. Da ne bih pisala ponovo sve, pogledajte ovde detaljno. Dakle, kada je sirup pri kraju, umutite belance sa 50 gr. preostalog šećera pa stavite posudu sa belnacetom u drugu, veću, napunjenu hladnom vodom, ili u sudoperu, ako Vam mikser doseže do nje :-) pa sipajte sirup muteći sve dok se šne ne ohladi. 
Hladan mešajte kašiku po kašiku sa penasto umućenim puterom, tako što ćete dodavati belanca u puter.
Podelite fil na onoliko delova koliko ćete ukusa imati pa dodajte ono što ste izabrali u svaki fil.

Kore možete da poprskate nekim alkoholom, sokom ili sirupom ali i bez toga su fino vlažne i slatke jer belanca otpuštaju malo šećera i vodice iz sirupa i fino ih natapaju. Nafilujte kocke testa, poklopite drugim delom testa i ostavite u frižider da se stegnu.
Ako Vas mrzi da umačete svaki minjon u preliv, možete da koru celu da premažete pa onda samo isečete kockice koje ne bi imale preliv sa strana, ali bi svakako izgledale pedantnije nego da ih mažete sa svih strana ako žurite ili niste tome vični. Ja sam i žurila i nisam vična ali sam se ipak igrala :-).
Ako ćete da umačete svaku kockicu, onda posle par sati izvadite svoje buduće minjone iz frižidera i isecite na kockike veličine u kojoj Vi zamišljate minjone, pa vratite opet u frižider. Ne morate, naravno, ali sve ide mnogo bolje kada su čvrsti.

Preliv :

oko 500 gr. prah šećera + još možda 100 gr.
 2 belanceta, videćete kada je preliv takav da se zadržava na minjonu i nije sasvim providan, a nije ni gust  tako da ostaje neravan.Ako je mnogo gust, dodajte malo vode a možete i ulje umesto vode, ako je redak, dodajte još šećera. Preciznije usmerenje ne mogu da dam jer se veličina belanaca razlikuje ( znam, zvuči sitničavo, ali tako je. Prvi minjon sam umočila u smesu koja je istog treba sletela sa njega, pa sam dodavala još šećera, a sve sam lepo izmerila.

boje - prirodne ili ne, kod mene ovog puta mešovito. Za zelenu nisam mogla da se setim prirodnog bojila :-)


Dakle, belance stavite u posudu pa dodajte šećer i mešajte kašikom. Belance će da otpušta mnogo tečnosti, pa sipajte šećer sve dok ne potrošite nekih 450 gr. 
Kada smesa bude lepo retka ali nikako vodena, probajte tako što ćete ubosti minjon čačkalicom i umočiti. Ako smesa malo ali gusto curi na stranice, u redu je. Ne sme da bude ni  mnogo providna. Ako jeste providna i jako curi dodajte još šećera.
Podelite preliv na onoliko delova koliko boja imate, obojte ih oprezno, da boje budu pastelne ( ja volim nežnije ružičastu nego što sam sad dobila ) pa umačite minjone i stavljate na poslužavnik koji nije za služenje, da se "ocede" :-).
Kada ste sa tim završili, u preostale boje dodajte još boje i šećera pa od toga pravite ukrase ( to će biti retka smesa ali duplo gušća od one na minjonima, ako je previše retka razliće se ) i išarajte minjone. 
Uživajte u svojoj maloj slatkoj četi :-) 
Srećno :-)

* Najbolje je da sasvim pripremljeni prenoće u frižideru, tada su savršeni :-).

16 коментара:

  1. Анониман6/30/2013 02:30:00 PM

    Ja sam bila u jednoj poznatoj Beogradskoj poslastičarnici na praksi. Oni su minjone pravili tako što ispeku patišpanj, a preko njega idu samleveni "ostaci" svih torti i kolača koje imaju. Kada kažem ostaci, mislim na one viškove prilikom sečenja. Tako da je minjon svaki put drugačijeg ukusa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман9/23/2013 04:41:00 PM

      i ja sam radila u poznatoj nekadasnjoj Beogradskoj poslasticarnici GRAPO u 29 Novembra ,tacno je da su spravljali od okrajaka kolaca i torti s tim sto se dodavao rum i minjon masa nesto poput sirupa i nisu imali svaki put razlicit ukus ...po meni je najbolji bio rum dezert

      Избриши
    2. Ja bih volela da radim u poslastičarnici :-).

      Избриши
  2. Анониман6/30/2013 02:34:00 PM

    Zaboravih, imam poslastičarsku skriptu. Onu pravu, školsku. Ako te interesuje, mogu ti poslati recept za te minjone i fondan. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, to bi bilo sjajno :-) Posebno za fondan. A da, minjoni su stvarno različiti od mesta do mesta, tako da ovi mogu elegantno mogu da prođu kao jedna varijanta.

      Избриши
    2. Анониман6/30/2013 02:50:00 PM

      Možda je najbolje da mi pošalješ E-mail adresu, pa da ti pošaljem. Pošto je opširno napisano, poslala bih kao fotografiju.

      Избриши
  3. ee minjone nisam sto godina jela!!! dobro ti izgledaju =)


    negoo, mocart kugle ti nisu uopce komplicirane za napraviti, imam ja recept sto sam onomad napravila i to sa domacom nutelom! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-) joj, meni te stvari mahom ne idu od ruke, a moguće da imam i neku predrasudu. Pogledaću recept odmah, nisam neki fan ali skoro svi koje volim prodali bi kuću za mocart kugle,

      Избриши
  4. Bas su medeni i veseli, molim jedan zuti, i rozi, i beli, i... zaista si se potrudila, svaka cast.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Lana. Naravno da si mi ti, odnosno tvoji radovi, sve vreme bili na pameti dok sam radila, najiskrenije. I sve vreme sam ih zamišljala u tvojoj izvedbi :-)).

      Избриши
  5. Анониман7/07/2013 05:27:00 PM

    odlični minjoni, pravi praznik za oči ( p.s : na blogu "kašičica šećera prstohvat soli " ima odličan recept za domaće Bonty čokoladice, meni su bolje od pravih i daleko jeftinije :) )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-).
      Jao, videla sam taj recept, ali nisam pravila, a trebalo bi, ima stvarno dobre preporuke.

      Избриши
  6. Анониман12/07/2013 02:06:00 PM

    malo više strpljenja kad se rade minjoni - ovo je dobro ako ste početnik

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)