Rekla sam da ne volim kolače sa voćem, ali to se odnosi na slatkiše u kojima voće ni na koji način nije termički obrađeno. Zato uvek biram recepte koji podrazumevaju zajedničko pečenje testa i voća, volim tu sočnost, slasnu aromu voća.
Kajsije, mala slatka sunašca, polako dozrevaju i nude nam se koketno sa raskošnih zelenih grana, ili bogatih pijačnih tezgi. Nisu mi omiljeno voće, ali umeju da zamirišu.
Voli ih moja mama, iako nas, od silnog voća nikad nisu htele ( kao i trešnja, manje - više ). Imali smo u starom dvorištu jedno malo kržljavo stablo i morali smo da pazimo da ga slučajno ne pogodimo loptom. Ni brat ni ja nismo tu kajsiju nešto mnogo voleli, bar ni blizu kao malu smokvu koju smo kasnije preneli u novo dvorište i koja nam je tek tu uzvratila staranje i ljubav.
Uglavnom, deka je pričao kako je komšija davno imao tako veliku kajsiju da je on mogao da sedi na drvetu i jede voćkice, a da porodica ruča pod krošnjom i ne primeti ga. Dobro, malo liči na lovačku priču, ali velika stabla kajsije svakako su predivna i fascinantna.
Jedan tračak te lepote zarobili smo u ovaj starinski, prhki, aromatični kolač. Malo sam ga prilagodila nekim svojim željicama, ali duša mu je ostala ista.
Sastojci :
220 gr. mekog brašna
100 gr. šećera
1 kesica vanilin šećera ( ili Vaš domaći šećer zamirisan vanilom )
korica 1 limuna
150 gr. putera ( stavila sam mast, ali mislim da je testo zbog toga prhkije nego što treba, jako je fino ali malo puca, puter je bolje rešenje )
2 žumanceta
100 gr. mlevenih oraha
Utrljajte puter u brašno pa dodajte šećere, koricu limuna, orahe i žumanca pa umesite testo i razvaljajte ga direktno u plehu na 1 cm debljine pa zapecite na 170 nekih 10 - najviše 15 minuta.
Debljina testa odnosno visina kolača zavisi od toga kakvim plehovima raspolažete i da li volite niže ili više kolače. Bitno je samo da ne bude previše tanko jer će da se prepeče. Moje je bilo možda pola centimetra visoko.
Još:
oko 700 gr. zrelih, slatkih kajsija
50 gr. mlevenih oraha - kod mene mleveni Plazma keks ! Pokazao se odlično !
par kašika dzema od šljiva
Kada izvadite testo, biće još jako meko, tako da nećete moći da razmažete dzem, već na u grumenčićima rasporedite po testu, pa poređajte kajsije sečene na kockice i pospite orasima ili keksom.
I još :
4 jajeta
4 kašike šećera
3 kašike brašna
sok 1 limuna
Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte limunov sok i brašno. Naposletku, varjačom umešajte i sneg od belanaca.
Ovu smesu ravnomerno nanesite preko kajsija pa vratite kolač u rernu na još 30-30 minuta. Posle 10tak minuta pečenja prekrijte kolač papirom za pečenje da jaja ne pocrne.
Ovaj kolač je lep i mlak, a ohlađen i posut šećerom koji miriše na vanilu je neodoljiv. Za malo kremastiji doživljaj, poslužite sa umućenom slatkom pavlakom ili sladoledom od vanile :-)
Kajsije su moje omiljeno voce! Naravno, ako su sazrele na suncu. Retko kad imam sansu da ih ovave jedem. Budem li imala sanse, probam sigurno ovaj kolac! I ne, nikakav slag, nista odozgo - kajsije moraju da se fino osete!
ОдговориИзбришиBaš mi je drago da Vam se dopada. U kuvaru stoji da mogu jagode, trešnje, višnje ali meni su baš kajsije bile za ovaj kolač, i baš tako, bez nekih dodataka.
ИзбришиKajsije su zakon
ОдговориИзбришиTako kaže i moja mama :-)) Meni jabukeee <3
ИзбришиJa ovaj kolač pravim sa jabukama i sa višnjama,odličan je,a donju koru malo ispečem pre filovanja i siguran je uspeh :-D
ОдговориИзбришиI u ovom receptu se testo prvo peče 10 minuta :-) Sigurno je lepo i sa jabukama.
ИзбришиVec sam je smeknula i moracu je isprobati!
ОдговориИзбриши:-) Bilo bi mi baš drago ! I kad navraćaš u Beograd možeš i da probaš :-)).
Избриши