среда, 5. јун 2013.

Trešnje u sirupu od vina - više od kompota


Voće, vino, šećer, crveno, slatko,mirisno...
Da nije kompot, bio bi parfem:-) Ili barem reklama za isti :-)
Ovaj recept nije moguće ignorisati :-) 
Moram da umešam baku u svaku priču:-) Mi smo u starom dvorištu imali voća kog i koliko nam je duša želela. Ali, zahvaljujući baki, imali smo samo slatko od šljiva i dzem od kajsija, od svih mogućih varijanti ostavljanja voća za zimu :-) Ostalo smo jeli. Jeli...jeli...jeli :-)
Mislim da smo se najeli voća za ceo život. Na neki način, to je bilo pravo blagostanje. Izaći u zelenu baštu, ubrati veliku, sočnu rumenu jabuku, obrisati je rukavom ili suknjom i jesti :-) 
Ne moram ni da spominjem da nikada nijednu biljku nismo tretirali bilo čime. Ta je zemlja zbilja bila blagoslovena. I mi sa njom
Međutim, bilo pa prošlo. Sad se mora na pijacu. Gledam te cene i ne mogu da verujem, jer se sećam kada je ceo komšiluk iz naše bašte odnosio kese i kese pune voća. Baka nije dozvoljavala da se jabuke za jelo skupljaju sa zemlje. To se davalo gudama, a za ljude se bralo, jer su se bukvalno lomile grane. I ja ne preterujem uopšte.
U ova vremena, prosto mi bude žao da neku voćku skuvam, zalivam kilogramima šećera, dzem-fixova, i radije pojedemo tih par kilograma koje kupimo sveže. Ali na sreću, u novom dvorištu, mlado drvo trešnje rodilo je ove godine kod mojih kao u srećna vremena. Mama i ja se dobro razumemo- postoji jedan kuvar koji koristimo samo nas dve:-) Slatka, dzemovi i čatniji- čitavo bogatstvo mirisnih i voćkastih recepata :-)
Molim Vas, gde god nađete dobro mesto, posadite drvo :-) I to drvo koje rađa- nešto crveno, zeleno, slatko, kiselo, kakvo god :-) Drvo je čovekov najbolji prijatelj, i ja u to zbilja verujem :-)

O ovom kompotu već sam naslov govori sve. Samo za hrabre. Kako sam već negde napisala, alkohol ne pijem, čak ni vino, ali ovakve su mi kombinacije neodoljive. Idealno kada Vam zatreba neki fini dodatak za tortu ili kolač, malo smeliji preliv za sladoled. Može se i kašičicom iz tegle. :-) Samo budite oprezni zbog koštica koje ostaju kako se trešnje ne bi raspale, pa se vade prilikom korišćenja kompota.


Sastojci :

2 kg. zdravih, zrelih, krupnih trešanja
1  l. crnog ili crvenog vina
 500 gr. šećera
 šipka vanile
  1/2 limuna isečenog na tanke kriške
štapić cimeta
cvetić karanfilića


Trešnje operite pa ih krpom ili ubrusom dobro osušite. Rasporedite ih u tegle koje ste sterilisali u rerni.
Skuvajte sirup od vina i šećera, sa šipkom vanile i ostalim začinima, koje ćete izvaditi iz sirupa pre nego što ga sipate u tegle. . Neka vino upola ispari, ako želite malo gušći sirup radi prelivanja sladoleda ili kolača.U tom slučaju, međutim, može se desiti da Vam ponestane vina za nalivanje tegli, pa budite oprezni sa ukuvavanjem. Ako baš želite kompot, neka sirup bude ređi.
Još vruć sirup, skinut sa vatre, sipajte u tegle sa trešnjama, pa ih zatvorite celofanom. 
Na šporet stavite veliku šerpu sa vodom pa u nju rasporedite tegle. Od trenutka kada voda provri, 20 minuta kuvajte tegle u vodi. Mislim, ne kuvate tegle nego kompot :-) Nemojte potpuno da napunite tegle, neka ostane bar dva prsta praznine. 
Kada prođe 20 minuta, zatvorite tegle a šerpu skinite sa vatre, ali kompot ostavite da se ohladi zajedno sa vodom u kojoj se kuvao. 
Ja spremih mnogo manju meru od ove navedene, pa je teglica odmah otvorena :-)) Svakako sam pogrešila što sam smanjivala meru :-) Trebalo bi da ima sasvim fini rok trajanja ovako spremljen kompot. 
Ako baš želite kompot, neka sirup bude ređi.
Još vruć sirup, skinut sa vatre, sipajte u tegle sa trešnjama, pa ih zatvorite celofanom. 
Na šporet stavite veliku šerpu sa vodom pa u nju rasporedite tegle. Od trenutka kada voda provri, 20 minuta kuvajte tegle u vodi. Mislim, ne kuvate tegle nego kompot :-) Nemojte potpuno da napunite tegle, neka ostane bar dva prsta praznine. 
Kada prođe 20 minuta, zatvorite tegle a šerpu skinite sa vatre, ali kompot ostavite da se ohladi zajedno sa vodom u kojoj se kuvao. 
Ja spremih mnogo manju meru od ove navedene, pa je teglica odmah otvorena :-)) Svakako sam pogrešila što sam smanjivala meru :-) Trebalo bi da ima sasvim fini rok trajanja ovako spremljen kompot, ali nisam nikada spremala sa vinom i nisam sigurna kako to stoji sa alkoholom.
Pravo govoreći, ne znam da li će ovaj moj doživeti da se upozna sa nekom finom tortom. Srećna je okolnost da ima još trešanja na pijaci.

3 коментара:

  1. I opet, kao da mi vadiš riječi iz usta: i moja je baka radila, ali višnje u rakiji. Ove trešnje u vinu mora da su mrak - pošalji teglicu, nisam neka od zimnice i slično. I imaš pravo, radije jedem sirovo voće, u sezoni, bez nekih dodataka. No, za ovo vrijedi napraviti iznimku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam odmah nakon što se ohladio, odnela kompot mužu da proba jer ja vino ne pijem i uopšte alkohol i ovo mi je baš nekako mirisalo jako. Ali je fino, voće nije jako alkoholisano, možda bude ako postoji duže.
      Šaljem rado :-))

      Naše bake su, izgleda, imale sličan ukus XD ( Nadam se da je i tvoja i dalje među nama, ja pišem u prošlom vremenu jer baka više ne može da sprema ).

      Избриши
    2. Анониман5/28/2019 06:36:00 PM

      Ovo sam probao doduse s malo drugacijom izvedbom nego ova ovdje ali avejedno je izvrsno. I ne moze biti tu alkohola pa toliko si ga vremena kuvala. Alkohol je ispario. Nemoj ga cak ni pominjati.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)