субота, 27. јул 2013.

Ekscentrične kikiriki kocke



Uzbudljivo je kako se svi zaljubljujemo u različite stvari, različite ljude. Kako mama odmahne rukom kada joj pokažem haljinu od koje mi zastaje dah, kako Miša prečuje pesmu koju ja slušam danima, godinama.
To je zato što smo i sami međusobno različiti. 
A kad se zaljubite u kolač pa ga onako bojažljivo i nesigurno poslužite drugima, kao kada predstavljate roditeljima prvog momka ili devojku. 
Meni su se uvek dopadali neobični i komplikovani ljudi. Ne, ne ponosim se mnogo time i nisam zbog toga srećna. Takvi ljudi su često baš ono čime Vas život sapliće, bavite se drugima umesto sobom, provodite dane i noći analizirajući nešto u šta nikako ne možete da proniknete. Dušu neodlučnog i zbunjenog čoveka :-).
 To su oni ljudi koji nemaju samo jedno lice, ali nisu dvolični. To su ljudi koji ne poznaju sebe i ne znaju šta žele a šta ne, ne znaju šta mogu a šta ne. To su ljudi specifičnog i nesagledivog kolorita, uzbudljivi i naporni, neshvatljivi i zagonetni, kao stare knjige, kao duge bajke, kao pesma koja dopire do Vas preko reke, pa Vam je tako teško da je prepoznate.

Vremenom sam shvatila da sam i samoj sebi previše komplikovana, da sam možda i ja drugima tako naporna i daleka, pa su prestale da  me privlače zagonetke, umorile su me, jer sam samu sebe umorila. Bio mi je potreban odgovor, i našla sam ga u čoveku koji ima zaista samo jedno lice, baš ono koje volim i koje mi je potrebno.
Pa opet, ostalo je u meni nešto talenta da otkrijem komplikovane i složene duše, misli, mirise i ukuse. 
Zaljubila sam se u ovaj kolač zbog svega što jeste. Prost  i neobičan, sladak, ljut i slan, kao što ponekad svi umemo da budemo.
Dobro, nije kolač mnogo ljut i slan :-) taman koliko treba. Preovlađuje čarobna slast, kao što treba da bude uvek i u svemu. 

Da je ovaj kolač čovek, bio bi ja :-).
Slatkiš ovako složenih i različitih aroma, jak, poseban, drugačiji, mnogo je bezopasniji od takvog čoveka. 
Bezbednije je upoznavati ekscentrične ukuse nego takve ljude. 
I bezbednije ih je voleti.





Sastojci :

250 gr. putera ili margarina ( u originalnom receptu stoji "biljna mast" )
300 gr. šećera ( zvuči puno ali ima svoje mesto ) - ako stavite smeđi šećer, kolač će dobiti još jednu neverovatnu dimenziju ukusa koji su ionako prilično složeni :-) ja sam koristila i beli šećer
3 žumanceta
1 kašika hladne vode
1 kašika nekog finog alkoholnog pića ili još jedna kašika vode
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
480 gr. brašna
2 ne sasvim pune kašičice mlevenog đumbira ( ako ga ne volite, naravno, možete ga izostaviti, ali od njega je kolač blago ljutkast i meni je ta aroma očaravajuća )


Omekšali puter umutite sa šećerom i žumancima. Dodajte 2 kašike navedene tečnosti. Brašno pomešajte sa solju i sodom bikarbonom pa dodajte u smesu sa puterom i umesite masno testo. 
Rastanjite ga kao podlogu na pleh veličine otprilike 20x30 čije ste dno pokrili papirom za pečenje.


Još :

200 gr. čokolade za kuvanje

Čokoladu iseckajte, ne naročito sitno, pa pospite preko testa.
I još :

3 belanceta
180 gr. šećera


Umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer postepeno, dok ne dobijete sasvim čvrst šne. Meni to ovog puta nije uspelo, valjda zbog jaja, ali nije se primetilo kada se kolač ispekao. 
Čvrsto umućenim belancima premažite čokoladu na kolaču.

I još samo :

oko 200 gr. pečenog, mlevenog slanog kikirikija ( moguće da će Vam trebati manje )

Pospite kikirikijem i pecite na 180 otprilike 35 minuta. 
Secite kolač kada se ohladi.

12 коментара:

  1. Mnogo dobra priča, a recept vraški zanimljiv...slani kikiriki u kolaču...eh, eh, eh!Posetila sam i tvoj drigi blog...zanima me može li se knjiga još naći u prodaji...i gde...ja sam od one fele kojoj je naporno da knjige čita na netu...volim da ih imam, da osetim miris, teksturu papira, da mi ostane pa da joj se vratim, da ponešto podvučem, da je umažem čokoladom ili suzama...Inače mislim da imaš šta da kažeš, i umeš..pišeš sa retko velikom količinom autentično prenetih emocija...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo, hvala ti. Znaš koliko znači svaka reč, makar i da nije pohvala, a kamoli pohvala. Kolač je upravo vraški zanimljiv, taj izraz je meni bežao :-))
      Nažalost, knjige više nema, odnosno, izbunarila sam pra primeraka i obećala ih Sladoled, ali se nadam da ću u nekoj skorijoj budućnosti moći da je odštampam ponovo, jer je ova verzija na blogu prerađena, dopunjena i bolja od one štampane, a drugi deo nikada i nije štampan.
      I ja volim "prave" knige.
      <3.

      Избриши
    2. Ako bude ponovo u prodaji, dojavi nekako! Pozdrav!

      Избриши
    3. Hoću svakako! :-))) Čim bude ja šaljem :-)). Cene su u međuvremenu drastično porasle, ranije je ta štampa bila mnogo jeftinija.
      Hvala :-).

      Избриши
  2. Kolac je verovatno dobar ko voli slabo slatke ukuse. Meni je uvod kod tvojih kolaca svaka prica koju I dva puta procitam I dosli im na svoj nacin.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.
      Kolač je stvarno upečatljiv i znam jedan solidan broj ljudi koji ga ne bi ni okusili :-)) Ali treba se nekad prepustiti :-)).

      Избриши
  3. Neznam ni sama sta mi se vise svidelo prica ili recept...Znam, napravicu kolac i procitacu pricu ponovo...Obozavam....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam :-). Eto rešenja, ako spremite, nadam se da će kolačić da Vam se dopadne :-).

      Избриши
  4. Dosla da skinem recept, jer volim slano-slatke ukuse, sta da ti kazem kad obozavam usecerene bademe, kikiriki i sl. stvari..Secas se one kikiriki slano-slatke stangle, mislim da je neka hrvatska tvornica toi pravila? E, to mi se svidja. :)
    Elem, poceh da citam, i prepoznah se u tim komplikovanim osobama sto ne znaju ni sta hoce ni sta nece i sto prave drugima muke i probleme :))
    Mada, ja to ne bih nikad nazvala komplikovanoscu, vec lutanjem duse. Jer, mi samo trazimo da nas neko prepozna, da nas pogodi u crtu. A to retko ko moze do kraja. :) Zato smo ko cigani - uvek nasmejani i nikad dovoljno srecni ;)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)