недеља, 8. септембар 2013.

Intermezzo - sočna čokoladna torta sa kiselom pavlakom i popularno đumbir-pivo


Došlo je vreme za malu pauzu. Kada kažem "mala", to zaista i mislim. Biću odsutna nekoliko dana, jer je došao septembar i baš jako želim da odem u svoje selo sa rukama u dzepovima,a i da ne želim, to je gotovo jedina mogućnost jer ću se ionako vratiti natovarena kao magarence.Nema mesta za laptopove i ostala čudesa. Ne, neću od svojih da donesem zimnicu, već verovatno neke nepotrebne haljine, marame i suknje, par stvari koje mi je mama kupila još prošle zime, jednu keramičku posudicu za čuvanje belog luka koja čeka na taj put već mesecima. 
Navikla sam se nekako, jedva, posle mnogo vremena, da imam dom i ovde i tamo. Da nisam gost ni tamo ni ovde. Da podjednako želim da budem na oba mesta.

Avaj, mali je čovek za sve svoje želje. I još manji za sve svoje ljubavi.
Navikla sam se, nekako, da budem svakodnevno ovde. Jer ovo je za mene zaista jedno mesto, mirno, toplo, prijatno, mesto koje stvaramo zajedno.
U tom stvaranju nemam neke velike ambicije. Dovoljno je ovo što je već stvoreno. Zamišljena starinska kuhinjica koja miriše na sve moje i vaše kolače, uspomene, ljubavi i živote. Sigurno i dobro mesto. Komadić doma u nemuštom bespuću interneta.
Znajte da vas sve beskrajno volim !
Zahvaljujem vam za svaki tren koji ste proveli nad mojim tekstom i za svako slovo koje ste mi napisali.
Sad vas na kratko napuštam uz prelepu zelenu pesmu :
"Put večno ide, nikad ne prestaje
Od vrata gde poče i zatim.
Daleko napred gde put nestaje,
Moram, ako mogu, da pratim.
Nek stope što ga slede umorno gaze,
Dok ne dosegnu neki put veći
Gde se sreću mnoga poslanja i staze.
A kamo tad? Ne umem reći."Tolkin


 Doneću vam neke nove priče iz svojih livada, prošetaću malo kroz šumu i doline, a onda vam se vraćam sa dzemovima od breksvi, borovnica i smokava, sa onim finim, starinskim ukusima koje možete pronaći samo na mestu na kom ste odrasli.
Ostajte mi zdravo i dobro do tada !

Ako volite da čitate moje pričice, označite da Vam se dopada ova stranica i pročitajte uskoro drugo izdanje mog prvog romana :-)     



Sastojci :

( kao mericu koristite šolju za belu kafu, 240 -250 ml. )

 Testo :
1 merica kakao praha
 1 merica ključale vode
 1 merica ulja
 2,5 merice šećera
 4 jajeta
 2 kašičice vanilin šećera
 3 merice brašna
 2 kašičice sode bikarbone
1/2 kesice praška za pecivo 
1/2 kašičice soli 
 230 gr. kisele pavlake

U ključaloj vodi zakuvajte kakao, dobićete gustu masu nalik blatu :-). Jaja umutite penasto  sa šećerom pa dodajte ulje i nakon što sjedinite muteći mikserom, dodajte pavlaku. Umutite opet i umešajte smesu sa kakaom.
Brašno pomešajte sa sodom bikarbonom, solju i praškom za pecivo, dodajte masi sa jajima i umutite mikserom da dobijete homogenu smesu. Izlijte u kalup prečnika otprilike 28 cm obložen papirom za pečenje. Ja sam tortu sa smanjenom na pola merom sastojaka pekla u kalupu prečnika oko 17 cm. i gotovo mi je pobegla iz njega, prilično je velika.
Vreme pečenja ne mogu tačno da Vam kažem, zavisi od rerne. Pecite na 180 najmanje 40 minuta, a moguće je da će biti potrebno i više vremena. Ja sam je pekla oko sat vremena jer je bila previsoka u kalupu. Proverite svakako čačkalicom ili viljuškom, kada izlazi suva, gotovo je. Negde nakon 45og minuta budite oprezni jer nije dobro da se mnogo isuši.
Ispečenu koru izvadite iz rerne, pustite da se ohladi pa tek tada izvadite iz kalupa i presecite horizontalno. Ako želite, možete da je presečete i na tri dela, i ukoliko je dovoljno visoka. Ja sam svoju na dva, i to bi trebalo da bude lako, testo je fino za sečenje.

Fil :

170 gr. čokolade za kuvanje
120 gr. putera
230 gr. kisele pavlake
oko 250 gr. prah šećera ( u originalnom receptu stoji skoro kilogram šećera u prahu !!!! Ja sam meru smanjila i  torta je sasvim dovoljno slatka. Navodno se šećer dodaje u ostale sastojke dok masa ne postane penasta, vazdušasta. Ja se nisam usudila da probam. )

Čokoladu otopipe na pari pa je dodajte u umućen omekšali maslac, izmešajte pa ubacite i pavlaku. Promešajte da bude homogeno, izmešajte sa šećerom i ostavite malo u frižideru da se stegne. 
Nafilujte tortu iznutra i premažite filom  spolja. 
Sočna je i vrlo ukusna, podseća na veliki filovani mafin :-).



BRZO PIVO OD ĐUMBIRA




Alkohol ne pijem, ovo je u stvari sok, vrlo popularan u različitim varijantama na internet portalima u poslednje vreme. Ja sam ga našla ovde, odmah sam znala da će biti moj letnji favorit :-).


Sastojci :

1 ml. mineralne vode
2 limuna
1 veći koren đumbira ( ne volim ljuto baš previše :-) )
4 kašike smeđeg šećera ili meda

Izrendajte koru limuna, dodajte joj rendani oljušteni đumbir, šećer, limunov sok i kiselu vodu. Neka odstoji tako oko  10 minuta, nakon toga procedite i ako treba zasladite još malo.
Služite sa kockicama leda. Ili čokolade :-).

20 коментара:

  1. Jaoooo, danas sam bas u fazonu TROTI! XD Moja je vocna, ali ova... ako je ukusna kao sto izgleda + od mene!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je ukusnija nego što izgleda, na oko ima testa puno a čovek nikad ne zna da li je testo sočno dok ne zagrize :-P Hvala ti :-)))).

      Избриши
  2. Oh, dodji nam što pre, i sa nekim novim receptima iz bakine škrinje! Sretan put!

    ОдговориИзбриши
  3. Nadam se da je put u selo razlog sto ne dolazis na Blogerijadu, a ne neki drugi... Lepo se odmori!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман9/08/2013 10:08:00 PM

    Prelepa torta! Verujem da je 250 gr secera u prahu sasvim dovoljno. Fino se provedi kod svojih, jedva cekam tvoje nove price!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :-) Ma zamisli skoro kilo šećera, to ili je greška ili je nekome baš pao šećer dok je pisao recept :-P. Kratko ću da budem tamo, da Miša ne bude dugo sam :-P.

      Избриши
  5. Odlični recepti za kratki rastanak. napuni dobro baterije!

    ОдговориИзбриши
  6. Ja ti mogu pozavideti na tom putu na koji se spremas ili se vec otisnula put sela i doma:) Torta - odusevila me je. Pivo - djumbir obozavam i ne sumnjam da je odlično.
    Srecan put, draga:) Mah-mah

    ОдговориИзбриши
  7. Srećan put, jedva čekam nove pričice:)

    ОдговориИзбриши
  8. Skroz sam hipnotisana, mozda ne zateknes torticu kad se vratis, hihih... samo mrvice!:)))kiss

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)