четвртак, 26. септембар 2013.

Kakao minjoni sa prelivom od smeđeg putera


 Slatko, slađe, taman :-).
Dešavalo se da mi nečije lice bude previše lepo, da mi nečiji glas bude previše zanosan, da mi neka leta budu previše divna, da mi rodne livade budu previše potrebne ali nikada mi još slatkiš nije bio previše sladak :-).
Uopšte, osećanja su mi nežnija od čula,  nečiji osmeh ume da bude nepodnošljiv dvostruko jače i više nego preglasna muzika ili kisela jabuka. 
Meni ove kockice u potpunosti odgovaraju. Mogu moju potrebu da se utešim i oraspoložim da zadovolje u trenu. Volim intenzivne i snažne stvari, ljude, osećanja. Volim muziku koja slomi u trenu, volim reči koje imaju samo jedno značenje, volim jasna i svetla lica koja ranjavaju lepotom i tajnom i sve to u jednom trenu.
 Ništa ne može tako brzo da Vas osvesti kao susret sa prelepim.
Prelepim drvetom, kolačićem, svitanjem, čovekom.

Lepe stvari su često opasne. Silne i potresne i skoro  neizdržive. Ali opet se vraćam na tu njihovu svetlost. 
Opet se vraćam po još jednu kockicu. 
Ništa me tako ne razbudi, ništa me tako ne ohrabri  kao nešto zaista slatko. A najslađe stvari na svetu su osmeh...i kolači :-)



Ako volite da čitate moje pričice, označite da Vam se dopada ova stranica:-) Roman "Mučitelj" potražite na Beogradskom sajmu knjiga ove jeseni!



Sastojci :

( za mericu uzmite standardnu čašu za vodu - 240 ml. )

Kora:

1 merica putera
2 merice šećera
4 jajeta
2 merice brašna
1/4 merice kakao praha
2 kašike mleka
puni prstohvat soli

 Puter penasto umutite sa šećerom pa dodajte jedno po jedno jaje i na kraju mleko  neprestano muteći mikserom. Brašno pomešajte sa solju i kakaom, umešajte u smesu putera i jaja pa razvucite po plehu koji ste podmazali papirom za pečenje ( površine otprilike 20cm x 30cm ).
Pecite na 180 stepeni 25 do 30 minuta.


Preliv od braon putera :

1/2 merice putera
4 merice šećera u prahu - ova količina je navedena u originalnom receptu međutim, ja nisam potrošila toliko šećera već možda 2 merice. U svakom slučaju je dobro da imate navedenu količinu šećera pri ruci ali sam prilično sigurna da Vam neće biti potrebne 4 merice. Ako isprobate recept, volela bih da mi prenesete svoje iskustvo
 1/4 merice likera od čokolade ( možete da koristite bilo koji kremasti liker ili mleko zamirisano rumom )
3 kašike kakao praha


U šerpi sa dubljim dnom zagrevajte maslac pa ga pustite da se 5 do 7 minuta kuva dok ne dobije zlatnu boju. Mešajte sve vreme. Skinite sa vatre i dodajte mu po nekoliko kašika šećera ( ne sve odjednom ), kakao i mleko.  Dodajte toliko šećera dok ne dobijete razmazljiv premaz nalik minjonskoj šećernoj glazuri. (nešto ređi od premaza za ovaj kolač ). Premažite koru i ostavite da se preliv stegne.
Nakon toga secite na kockice veličine većih minjona jer je kolač vrlo, vrlo sladak i pristaje mu oblik minjona.

4 коментара:

  1. Slažem se s tobom, odlično si opisala ljepotu i slatkoću. A ovi minjoni izgledaju savršeno. Za odmah zagristi, preko ekrana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala <3. Mogli bi baš i preciznije da se seku, ovo su komadi koji najviše međusobno liče, ostali su čudovišta :-P Ali meni su bili ukusni.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)