четвртак, 17. октобар 2013.

Mamin krem - medenjak



Vidimo se na sajmu knjiga! 22og i 27og možemo da se sretnemo među knjigama, a svih ostalih dana dok sajam traje tamo Vas čeka moj roman "Mučitelj", tugaljiva ljubavna priča o nestvarno lepom mladiću i devojci koja ga je volela.




 Mamin mezimac :-). 
Strogo mi je zabranila da pišem uvod za ovaj kolač :). Ne treba ja da Vam govorim o njemu. On treba da Vam kaže o meni ono što ja sama nisam, o mami, o jednoj žutoj sobi, o našoj maloj kuhinji, o radosti koja postoji samo kada smo tamo i kada smo zajedno.
Ali neće da Vam govori samo o nama.
Kada taj  miris prošeta  od tople  kuhinje do dnevne sobe, kroz zavese, jastuke, police i knjige, kada se jedan meki, kremasti zalogaj oraha, meda, vanile i karamela dotakne Vaših usana, kao ptice u krošnjama, kao julski pljusak, zalepršaće Vam u grudima jedan iskričavi i slatki osmeh duše, ona sama čista radost, ona sreća što ste tu, ona detinja bučna ljubav prema trenutku, prema ukusu, prema tom savršenom malom kolaču koji će jesenje  sivilo da učini čarobnim, četvrtak da pretvori u praznik, a Vašu porodicu da okupi oko tanjirića i čajnika u bezbrižnosti, odanosti i miru, kao u onim vremenima koja nisu bila nikada - u vremenima o kojima maštamo.
Ovo je mamin poklon i pozdrav Vama, jer ste divni prema meni :-).



Sastojci:

Testo:

( čaša  = 200 - 220 ml. - bitno da je mera ista )

3 čaše brašna
200 gr. putera
2/3 čaše šećera
2 jajeta
2 kašičice sode bikarbone
2 kašike mleka
2 kašike meda

 Sodu bikarbonu rastvorite u 2 kašike mleka. Puter umutite sa šećerom pa dodajte jaja, med i mleko sa sodom bikarbonom. Dodajte na kraju brašno, izradite testo ( biće meko i rastegljivo, ali ne treba da bude lepljivo ako jeste dodajte vrlo malo brašna, toliko da se ne lepi ). Podelite testo na 2 dela. Jedan deo stavite u frižider ( umotajte u foliju ) a drugi deo razvucite što oklagijom što prstima pa prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje dimenzija približno 25x35 cm. Ja testo razvijam na papiru za pečenje direktno posipajući samo malo brašnom ako je potrebno odozgo, da se ne lepi za oklagiju i posle ga samo prebacim na pleh. Pecite na 180  stepeni 14-15 minuta. Ispečeno testo izvadite čim se kratko prohladi zajedno sa papirom iz pleha, da se na njemu hladi, jer Vam pleh treba ponovo. Papir skinite tek kada je testo ohlađeno, na najjednostavniji način - prevrnite ga na poslužavnik na kom će kolač stajati, tako da papir bude gore, i onda ga samo odlepite.

Fil:

125 gr. putera + po želji par kašika šećera u prahu - mi uvek dodamo 3 kašike šećera u puter
2 kesice pudinga od vanile ( retko koristim puding ali ovde se lepo smestio. Možete da ga zamenite jednakom količinom skrobnog brašna. U tom slučaju u mleko u kom ćete ga kuvati stavite jednu rasečenu šipku vanile )
2 čaše mleka
4 kašike šećera
1 kašika vanilin šećera

Skuvajte puding sa šećerom i vanilom ( prema uputstvu sa kesice ). Biće jako gust, tako treba. Čim ga skinete sa vatre umutite ga mikserom da biste razbili krupne gomilice. Ja puding uvek kuvam na pari jer imam strah od zagorevanja :-). Vi kuvajte kako ste navikli  a kada se ohladi umutite ga mikserom u jednoličnu masu sa puterom. ( Po kašiku pudinga dodajete u puter muteći mikserom neprekidno ).

Još:

100. putera
200 gr. krupno sečenih oraha
8 kašika šećera
2 kašike meda


Drugu koru izvadite iz frižidera i razvucite kao prvu pa je stavite u  onaj isti pleh :-).
Orahe, šećer, puter  i med stavite da proključaju na tišoj vatri i mešajte sve vreme. Čim provri, vrelu masu rasporedite preko kore. Ići će malo teže jer je smesa gusta, požurite malo ali ne morate mahnito da brzate. Dobro je da imate širi nož ili neko još šire kuhinjsko pomagalo za razmazivanje filova.
Pecite tamo premazano  oko 15-20 minuta na 180 stepeni. 
Koru potpuno ohladite.
Preko prve kore razmažite fil od pudinga i putera, pa je prekrijte drugom korom tako da orasi dođu gore. Ne morate ništa da pritiskate odozgo, složiće se sve samo.
Ovo je nama trenutno najdraži kolač. Sa razlogom :-).


15 коментара:

  1. Vidim da je ovo divan kolač, toliko divan da bih i puding uključila (nikada, ama baš nikada ne pečem kolače s pudingom), ali svejedno mislim da je bolja varijanta sa škrobnim brašnom i vanilijom. E, sada, kako nemam puding u kući, koliko bi to otprilike grama škroba bilo za 2 kesice pudinga? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je ona standardna kesica 40 gr. znači ja mislim da je 80 gr. Pošto ovde ide dupla količina na otprilike pola litra mleka ( inače ide taj jedan od 40 gr. ) mislim da je 80 grama ok.
      I ja ne volim taj puding nikako :-)).

      Избриши
  2. Ja bih jedno parce, izgleda divno. Imam i jedno pitanje/da li mora da se ceka da omeksa?

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih jedno parce, izgleda divno. Imam i jedno pitanje/da li mora da se ceka da omeksa?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ne, odmah je mek, samo je zato bitno da se kore ne peku duže, tj. da se ne prepeku.
      Hvala :-).

      Избриши
  4. odlično izgleda , Tajana . Napravljen od omiljenih mi sastojaka .

    ОдговориИзбриши
  5. Deluje super. Podseća malo na mednu pitu. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-).
      Da, ja jako volim medene pite, ovde je malo jednostavnije razvlačenje jer ima samo dve kore, ali ovaj karamel dodatak na vrhu je definitivno najbolje na kolaču, ako moram da biram :-). Ovo zapravo i jeste neka medena pita, samo malo drugačija.

      Избриши
  6. Baš zanimljivo. I nije već viđeno. Hvala tvojoj mami.

    ОдговориИзбриши
  7. Videla sam ga pre neki dan ali nisam imala vremena da te posetim i pročitam receptić. Divan je, oduševila sam se. Ovakve stvari volim duplom merom:)))) Pozdrav za mamu i neka ne brine, "upala" si u dobro društvo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, stvarno, ovde sam ja najgora od sve dece :-D. Sviđa mi se to društvo :-).
      Hvala ti <3.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)