понедељак, 14. октобар 2013.

Mistična torta - lešnici i vino


Ovo je kolač koji gotovo svi znamo. Preliven  penastom i nežnom mlečnom slatkom pavlakom postaje kremasta torta. Uz mirise koji će dom da Vam učine šumskim dvorcem vilenjačkog kralja :-). Sva je čudno mistična i crna, zavodljiva kao šum zlatnih listova, kao duboka tama jesenjih noći, kao šapat reke u oktobarski suton, kao nešto nepoznato i prekrasno, kao nešto opasno i neodoljivo...kao...kako...
Znate da me neretko torte podsete na čoveka. Samo je ljudsko lice upečatljivije od mirisa i aroma.
Ovaj tamni spoj slasti i težine, zanosna nota lešnika i vina, nežni čokoladni dodir, ova jednostavna a carska torta, ovo je u meni nešto ponovo htelo da stvara Isidora Selenskog. 
O njemu sam ja pisala mnogo. Ako ste čitali moj roman, onda znate ko je on. Neopisivo lep i nesrećan, mračno preosetljiv i nežan, on ima srce od kristala i dušu cvetnih livada.
Nepristupačan i dalek, ali čaroban i divan kao noćno nebo, kao miris zemlje, kao kiša kada osvoji jutro.
Kao neke slatke arome koje nam se jednom usele u dušu i više ne mogu da je napuste nikada, čak ni kada to poželimo.  
I ne možemo nikada da odolimo.


22. oktobra u 14 h na štandu Beoknjige, u 16 h na štandu Novog književnog kruga, i 27. oktobra u 15 h na štandu Novog književnog kruga   u hali 1 na Beogradskom sajmu knjiga potpisivaću svoj roman " Mučitelj", svi ste pozvani da se upoznamo :-)


Sastojci:

 240. ml crnog vina
200 gr. šecera
200 gr. mlevenih pečenih lešnika
220 ml. ulja

400 gr. brašna
1 kesica praška za pecivo
40 gr. cokolade za kuvanje
 1 ravna kašika mlevene crne kafe
1 ravna kašicica mlevenog karanfilica
1 kašicica cimeta
1 kašicica rendanog morskog orašceta
1 limun -  korica i sok






Vino pomešajte sa uljem pa dodajte šećer i mešajući varjačom ili mikserom koji ste podesili na najmanju brzinu dodajte postepeno brašno koje ste pomešali sa začinima i praškom za pecivo. Promešajte kratko da postane homogeno pa dodajte limunovu koricu i sok i rendanu čokoladu, promešajte opet i izlijte u kalup prečnika otprilike 26 cm. koji ste pokrili papirom za pečenje.

Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Posle 30 minuta proverite čačkalicom. Ja sam torticu malo prepekla prošli put pa se mrvila, inače joj nije ništa nedostajalo.


Još:

200 - 400 ml. mlečne slatke pavlake ( 200 i 400 ml. nije slična količina :-) - ali podesite je prema svom ukusu. Ja volim kada je ima ni mnogo ni malo nego taman - oko 300 ml. na ovu torticu )
4-5 kašika šećera u prahu

Umutite slatku pavlaku fino, da ne bude mnogo čvrsta, dodajte šećer, umutite i premažite preko ohlađene torte.




* Možete pre premazivanja slatkom pavlakom tortu da premažete nekim džemom. Ja to inače često rado radim ali mi u ovoj torti ne odgovara. 

** Ukoliko umesto mlečne slatke pavlake ( koju volim jako, baš koliko ne volim biljnu ) stavite na tortu ipak biljnu slatku pavlaku ili čokoladnu glazuru, tortica će ostati posna. ( ukoliko vino smatrate posnim, odnosno, ako koristite alkohol tokom posta ).

6 коментара:

  1. Анониман10/14/2013 06:04:00 PM

    Sa ovoliko aroma , sigurna sam da je ukus bozanstven :) ! Imam i ja jedan fantastican recept za kolac sa vinom i dosta suvog voca, postujem cim napravim da ga i slikom docaram :) !

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Meni se dopada mnogo jer volim lešnike :-P. Trpam svuda :-D. Hvala :-).

      Избриши
  3. Ovo je zaista originalno! Moram isprobati!
    Ode moja dijeta, ako nastavim čitati ove tvoje čarolije!

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)