субота, 30. новембар 2013.

Posni trouglići sa ajvarom


Čitala sam mnoge pesnike i pesme, volela sam uvek samo Jesenjina.
Ali ničije me reči, baš ničije nisu nikada dotakle i zagrlile kao sumorni, setni stih Vojislava Ilića. 
I nađem u tim rečima i ohrabrenje i utehu iako su često prelivene nekim neizrecivim i bezimenim bolom. Poznat mi je. 
Kada pogledam prve zimske magle kako se vuku livadama, kada mi gladna ptičica pokuca na ledeno staklo i  kako me smrznuti gordi hrast podseti da svaka muka, magla i ojađenost naposletku prođu.
A mi ostajemo tu gde jesmo isti ili drugačiji. Zavisi od toga jesu li nas vetrovi povili, zime iscpele i kiše uplašile ili smo odoleli svemu i još uvek stojimo zagledani u lepotu koja se sa tugom vija u nama.



Grm
Munjom opaljen grm na surom proplanku stoji,
K’o crn i mračan div. I guste travice splet
Gordi mu uvija stas – i gorski nestašan lahor
Leluja šaren cvet.
I zima dođe već, i svojom studenom rukom
Pokida nakit sav, i goru obnaži svu; -
Al’ mnoga zima još sa hladnim vetrom će doći,
A on će biti tu.
 Vojislav Ilić




Sastojci:

200 gr. pšeničnog brašna
100 gr. belog kukuruznog brašna
1/2 kockice kvasca - 20 gr.
1 kašičica meda
2 kašičice soli
100 ml.  maslinovog ulja ( neće im mnogo faliti i ako stavite suncokretovo ulje )
1/2 kesice praška za pecivo
nekoliko kapi jabukovog sirćeta
malo obične vode - za kvasac
oko 200 ml. kisele vode - treba vam toliko vode da testo bude nelepljivo i meko. 




Izdrobite kvasac pa ga stavite u toliko mlake vode pomešane sa medom koliko je potrebno da može da naraste.
Pomešajte brašno, so, prašak za pecivo pa dodajte sirće, ulje i kvasac. Izmešajte rukom blago pa počnite da dodajete vodu - treba da dobijete klasično kvasno testo, nelepljivo i meko. Kada ga lepo umesite formirajte kuglu i pustite da raste na toplom mestu oko sat vremena.
Nakon tog vremena prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom pa ga razvijte na debljinu oko 0,5 cm. isecite kvadrate i nafilujte svaki po jednom kašičicom ajvara.

Fil:

ajvar - ljut ili ne, po vašem izboru 


Filujte tako da fil bude u sredini a ivice slobodne da ih premažete sa malo tople vode i spojite kako biste dobili trougliće
Premaz:

trouglići na slici su premazani žumancetom jer nisu spremani u vreme posta
 ako ne želite da koristite jaje premažite svaki trouglić sa malo ulja

Za posipanje:

susam, kim, suncokretovo seme, lan

Pospite trougliće semenkama pa pecite na 180 stepeni oko 25 minuta  u plehu od rerne koji ste pokrili papirom za pečenje.




Нема коментара:

Постави коментар

Volim da čitam Vaše komentare :-)