петак, 29. новембар 2013.

Praznične piramide


Miris srebrne zime igra se sa ledenim vetrom, sa ponekom zalutalom pahuljom koja sleti sa ogolelih grana. Uskoro će grad da zablista i mi ćemo da budemo radosni. 
Bez nekih posebnih razloga. 
Zato što su krovovi beli, zato što su jutra snežna. Zato što su deca srećna, zato što cakle ulice od ledenica, lampiona i smeha. 
Zato što su praznici dobri, zato što i nas čine malo boljim.
Ljubazniji smo, bezbrižniji. Dosta je i to u ovom surovom i sivom svetu.
Ja još volim detinjom iskrenošću te dane. Dane ukrašene nadom da dolazi bolje vreme. 
I noći okićene pesmom, jelkama i vatrometom. Neke drugačije noći u kojima nismo sami, u kojima se duše svih ljudi sreću ljubeći jedna drugu najlepšim toplim željama.I noći posrebrene molitvama, tihim šapatom srca koja maštaju o večnosti.
Čekajući praznike, ja gledam u tamu i prisećam se onih Šantićevih stihova u kojima kao da je opevao naše predprazničke večeri, neke naše davne radosti i miris bakinih kolača u smrznutim spavaćim sobama naše srušene kuće. 
Mislim, da mi je opet jedan takav dom! 
Da mi je samo na kratko da se vratim godinama unazad. Samo da pomirišem, okusim i oslušnem, samo da zavirim u naše nekadašnje radosti pa da se vratim ovde i prospem ih oko sebe kao srmu što ćutke pada sa mirnih tamnih nebesa.Sastojci:

300 gr. šećera u prahu
3 jajeta
100 gr. čokolade za kuvanje
125 gr. putera
15 kašika mlevenog keksa
150 gr. mlevenih badema - mera se odnosi na blanširane i oljuštene bademe, znači sirovih vam treba oko 200 gr
100 gr. kandiranih višanja ( ako ih nemate stavite 50 gr. seckanih oraha, lešnika ili badema, uglavnom onog koštunjavog voća koje niste već stavili u smesu a možete, naravno, da stavite i kandirane korice limuna i narandže kao i dobro oceđene višnje iz slatka ) Jaja sa šećerom kratko umutite mikserom da se belance razbije i da se povežu sa šećerom pa stavite da se kuvaju na pari i mešajte. Meni je uglavnom potrebno oko pola sata da se skuvaju kako treba, dakle, da posvetle, postanu otprilike duplo gušća nego kada sam počela kuvanje i da varjača, kada je povučete po dnu šerpe ostavi trag. Nekada mi treba i više vremena, ako su jaja veća ili je struja slabija. Uglavnom, kada skinete fil sa vatre, ne treba da curi sa varjače kao tečnost već da pada kao vrlo gust med. Nemojte ni da prekuvate fil da vam se ne bi mrvile piramide. Dok kuvate fil propecite blanširane i oljuštene bademe da blago porumene i puste miris pa ih sameljite.
Dodajte odmah puter isečen i čokoladu izlomljenu na kockice pa mešajte dok se sve ne otopi. Dodajte odmah mleveni keks i bademe i seckane ili cele višnje pa promešajte energično.
Možda će da vam izgleda pregusto ali to će fino moći da se rasporedi.
Kalupe za trougliće/piramide obložite prozirnom folijom. Moja baka ih je uvek samo premazivala uljem ali ja ne rizikujem. 
Ovo je količina za dva ona manja, plića kalupa kakvi se sada često prodaju kod limara a ako imate one stare, dublje i veće kalupe onda će vam biti dovoljan jedan. Rasporedite smesu, poravnajte je odozgo i prekrijte krajevima folije koji vire sa strane. Stavite na vrlo hladno mesto ili u frižider da se stegne. Nakon tog vremena prevrnite iz pleha na tacnu, secite trouglove i poslužite samostalno ili uz neke druge sitne kolače. 


 

Нема коментара:

Постави коментар

Volim da čitam Vaše komentare :-)