петак, 15. новембар 2013.

Rustično varivo sa sočivom



I sočivo sam jela prvi put u manastiru. Posno. "Na vodi".
U toploj trpezariji dok je sestra D. zvonkim, devojačkim glasom čitala žitije, ali se ne sećam čije.
Dok su zveckale kašike, viljuške i tanjiri četrdeset monahinja. Međusobno tako različitih. Starih, mladih, onih ćutljivih i bučnih, povijenih od molitve i uspravnih, isto od molitve.
Dok je mirisao jednostavni ručak sa mnogo povrća i nešto vode i soli, svakidašnje naše jelo u toku posta.
Dok je čitava ta slika postajala neizbrisivi zapis o toplini, o  dobrovoljnoj usamljenosti i spokoju, u mom srcu.
Dok nije zazvonilo maleno zvonce sa igumanijinog stola.
Tada ustaju sve sestre kao jedna, molitvom se završava ručak. U tišini se izlazi i ostaju samo trpezarke. I ja sa njima.
Mati mi je uvek činila po volji, dopustila mi je da pomažem u kuhinji iako je sama mislila da treba da učim ikonopis.



Jer ne, te boje i drvo, pozlata za ikone i umućena jaja za slikanje ne mirišu kao tek ispečeni rumeni hleb, kao čaj od kamilice, kao tanjir toplog sočiva.
Moja baka ga nije nikada kuvala. Ona priznaje samo pasulj, i nikako ne prihvata da je sočivo nešto sasvim drugo, potpuno ukusno, slasno, divno.
Meni je ovo najdraže varivo uopšte. Sa mesom i slaninom, moćno i rustično, pravi je jesenji obrok, raskošniji od onog manastirskog, dostojan da se posluži i na praznik.
Jer nisu samo skupe i komplikovane stvari kadre da nas obraduju kada nam treba radost i da nam osvetlaju obraz kada imamo koga da zadivimo. Najčešće su to baš jednostavne ali neophodne tajne koje skriva naša svakodnevica.




Sastojci:

1 glavica crnog luka
2 kašike masti
100 gr. dimljene slanine
 3 čena belog luka
1 veća šargarepa
3 krompira srednje veličine
300-400 gr. svinjskog mesa ( od buta )
1 mali koren celera
300 gr. sočiva ( onog sivog, običnog )
2 kašičice soli - prilagodite svom ukusu
1 kašičica semena kima


 Ugrejte mast pa na njoj propržite slaninu isečenu što sitnije. Kada lepo porumeni i pusti miris dodajte sitno seckani crni luk i pržite/dinstajte dok ne omekša i ne postane staklast. Kada se to desi, ubacite u šerpu i šargarepu isečenu na kolutiće, krompir isečen na sitnije kocke, celer isečen na sitne kocke i meso takođe isečeno na kockice. Posolite i dinstajte 10tak minuta na srednjoj vatri. Nakon tog vremena dodajte sitno sečeni beli luk i sočivo, promešajte par puta da se sve lepo izmeša pa dodajte vodu. Mislim da je za početak dovoljno da sipate oko 2,5 litra vode. Posle ćete ionako da dolivate kako isparava. Kuvajte na srednjoj temepraturi 1,5 sat mešajući povremeno i dolivajući vodu tako da jelo bude gustine čorbastog pasulja. Nekih pola sata pred kraj kuvanja prestanite da dosipate vodu, i pazite da Vam jelo ne zagori, mešajte ga češće. Trebalo bi da se malo zgusne, tako da ne bude čorbasto već da ima pravu teksturu finog variva, kao na slikama. Pred sami kraj kuvanja ubacite kim, promešajte. Krompir će se uglavnom raspasti, ako ima nekih krupnijih kockica možete da ih izgnjavite ali nema potrebe, lepo je kada se vidi i krompir.
Poslužite toplo uz neku lepu, kiselu salatu. Meni je cvekla, sirova rendana i zakišeljena, uz ovo jelo prosto neizbežna. Po ukusu, možete da poslužite i sa kiselom pavlakom.

4 коментара:

  1. Divno! Volim sočivo; i stariji sin ga voli, baš u posnoj, "klot" varijanti. Nikada mi nije palo na um da dodam krompir.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Krompir se raspadne uglavnom, zato bude fino, gusto jelo. Mada i ostane poneki komadić. Nama se dopada, kad budeš raspoložena probaj :-). Hvala :-).

      Избриши
  2. Svaka čast, odličan recept. Sočivo obožavam i često ga pripremam. Mogu reći da sam pasulj zapostavila od kako sam u ishranu uvela sočivo. Lepše mi, brate, a i lakše za kuvanje:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, tačno. I nama je lepše, mada Miša tvrdi da mu je lepši pasulj, vidim da nije :-P.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)