понедељак, 6. јануар 2014.

Zimske posne pogačice



Za početak mogu da vam poželim mnogo bolji početak godine nego što je nama upriličio život.
Baš poslednjih dana prošle godine preminula je Mišina mama. Mene je to zateklo kod mojih, neko se možda seća da sam radosna i ushićena prošle nedelje otišla tamo da sačekam Mišu pa da posle nekoliko godina budem za praznike sa svojima, u svom domu, u miru.
Naravno, morala sam da se vratim. Prođoše nam dani praznika u tuzi i nekoj smušenoj tišini.
Sad, kako stoje stvari, selimo se. Nazad, kod Mišinog tate, da ne bude sam u velikom stanu.
Meni je gorka knedla u grlu. Vezujem se za mesta kao kamen, kao stena, kao drvo. Vezujem se i za nebo i za zemlju, za mačke, za krošnje, za ptice, za mirise, za prozore, za zidove.
A da bar mogu da biram.
Progutam tu knedlu i skupljam opet svoje stvari. Idem ćutke na neko drugo mesto. Pitam se u tom ćutanju - dokle?

Šapnem sebi da je dom tamo gde stanuju ljubav i osmeh. Tamo gde je porodica, tamo je sve.
Tamo gde stvari i tišina mirišu istim onim mirisom koji pamti još moja baka, kao što se seća Badnjih večeri svog detinjstva, gladi u svojim  očima pred kojima je od inja blistalo spremljeno za praznik jagnje.
Nosim svoj dom sa sobom ali napuštam voljena mesta. Žutu i tihu trpezariju manastirsku, neke staze, krošnje i ulice. Neke zidove, stanove, zgrade i ulaze. Ovaj stan.
Idem i tražim mesto koje će  da zagrli moje uspomene i da me primi zauvek.
Pisala bih sada i mnogo i tužno ali nemam ni volje ni prava da vama ove dane trujem svojom gorčinom. Neka bude lepo, radosno i toplo.
I neka bude nada.
Bar to.
U predvečerje  praznika Hristovog rođenja to je istovremeno i najmanje i najviše što mogu da vam poželim. 
 +Hristos se rodi +



Sastojci:


300 gr. pšeničnog integralnog brašna
100 gr. belog pšeničnog brašna
200 ml. ulja
200 ml. belog vina
so
ALIMENTA  mleveni beli biber ( može i crni ) ( ako imate vremena kliknite na link i razgledajte Alimentin sajt, začini su sjajni )
1 kesica praška za pecivo
100 gr. očišćenih semenki suncokreta
100 gr. semenki bundeve
50 gr. susama za posipanje
malo ulja za premazivanje

 Ove pogače ćete umesiti za tili čas, pored divnog i punog ukusa, to im je ozbiljna prednost :-).
U brašno prvo sipajte vino, pa odmah i ulje i promešajte, dodajte začine po ukusu ( ne preterujte sa solju, probajte malo smesu ), prašak za pecivo i semenke. Ukoliko je potrebno dodajte malo vode da testo može lepo da pokupi brašno i da bude meko ali nemojte da preterate da ne bi postalo lepljivo. 
Neka odstoji pola sata na sobnoj temperaturi pa ga razvijte na list debljine 1 cm ( ove na slikama su nešto tanje, možete i tako ako više volite )  i modlicom ( nekom čašom otvora srednje širine ) vadite pogačice.  Ja razvijam na prijanjajućoj foliji kako ne bih morala da posipam brašnom izdašno, jer mi u tom slučaju dno pogačice nekada bude brašnjavo. Ali i ako pospete podlogu brašnom samo diskretno sve će da bude u redu.
Ređajte u pleh pokriven papirom za pečenje i premažite uljem pa pospite susamom. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Lepe su tople, lepe su i hladne u stvari su lepe sve dok ih ima :-).


8 коментара:

  1. Zao mi je zbog tuznih vesti, sve je to deo zivota... ali vazno je da ste zajedno, onda je i tuga nekako laksa, kao sto je i radost veca kada se deli, neka novi pocetak bude ispunjen ljubavlju i lepim trenucima. Svidja mi se recept za pogacice, mislim da cu ih vrlo brzo isprobati, saljem ti veliki virtuelni zagrljaj.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Lana na uvek lepim rečima i na svemu.
      Neka ti se dobrim vrati dobro, srećan Božić ti želim. :-)

      Избриши
  2. Анониман1/06/2014 06:01:00 PM

    Zao mi je zbog tuge koju prezivljavas, u dusu me pogodilo:idem da trazim mesto koje ce da zagrli moje uspomene i da me primi zauvek... Puno snage ti zelim i srecan Bozic
    radujem se novim receptima i jos vise pricama

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Srećan Božić!

      Hvala mnogo. Čitaćemo se još sigurno jer volim ovaj blog više nego što sam mislila. I vas koji čitate ono što pišem još i više.

      Избриши
  3. Tajana, jako mi je žao što vas je to sve zadesilo baš uoči praznika. Želim vam neke bolje dane u novom domu, puno ljubavi, sreće i blagostanja. Srećan vam Božić!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Suzo, uzvraćam ti lepim i iskrenim željama da i tebe i sve tebi drage ove godine prate sreća i ljubav :-). Šta može čovek da radi, ili kako Miša voli da citira " Život nije šećerlema" :-).

      Избриши
  4. Анониман1/06/2014 10:57:00 PM

    Draga Tajana, bas mi je zao sto vam se prosla godina zavrsila ta tuzan nacin. Ovde kazu da posle kise uvek dodje sunce, pa tako relativiraju tugu i srecu. A ima i u tome neceg. Novi pocetak donosi i nove sanse. Za mene je Badnji dan najlepsi dan u godini...
    Zelim ti sve najbolje i nadam se ce tebi se ova godina zavrsiti mnogo bolje nego sto je pocela! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa i ja se nadam, čak verujem u to :-).
      Mnogo ti hvala i želim ti baš isto što i ti meni :-) srećan ti najlepši ti dan u godini, sutrašnji praznik i svaki sledeći dan :-).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)