недеља, 16. фебруар 2014.

Kukuruz čorbica


Ja vam ne volim čorbe. U stvari, ono što volim to i spremam i delim sa vama. Slatkiše i peciva uglavnom :-).
Međutim, u poslednje vreme Jelenine  su mi supe i čorbe  promenile pogled na svet pa mi je već danima ručak potpun samo sa čorbicom, bilo kakvom, makar i slučajnom :-).
Ovaj receptić je baš slučajan. Za Jelenine čorbe pišem spisak, da nešto slučajno u kupovini ne zaboravim, jer je u njenim receptima važan svaki detalj. Ove "moje" početničke čorbice nastanu bez mnogo buke i bez odlaska u prodavnicu :-). Krompir, šargarepicu i piletinu sada stalno imamo jer Mišin tata praktično samo to i sme da jede.
A kukuruz je već posebna priča, i otkud on u mom zamrzivaču. Sećam se velikog bureta pored šljive u kom je stajao celog mog detinjstva. I vanglice, stare, metalne, sa drvenom drškom, kojom sam ga zahvatala, naginjući se nad previsoko bure, pa zamahivala što dalje detinjim ručicama da nahranim kokoške u bašti  i šarane u našem  malom zelenom ribnjaku. 
Kukuruz je dugo bio za mene to što jedu koke i ribe. I prasići ponekad :-). Iako su se u Mataruškoj Banji oko mosta prodavali
 pečenjaci u ranu jesen, u tople dane i mirisne večeri, i mirisom privlačili decu i starce kojih je uvek u parku bilo najviše, mi ih nismo jeli. 
Ne znam, to je uvek bilo za koke i ribe :-).
Vanja je kukuruz zavoleo tek u studentskoj menzi. A ono što on voli mora da se nađe za stolom kada se svi okupimo. Tako sam ja, ni kriva ni dužna, jela naposletku i taj kukuruz. Ukusan je ( znaju i životinjice da proberu :-) )  i u čorbi se snašao odlično. 
Bolje nego ja u istoj  onoj pomenutoj menzi pre nekoliko godina :-). A to je posebna priča. Ali stvarno :-).





Sastojci:

2 krompira srednje veličine
2  šargarepe srednje veličine
3-4 manje ( ženske :-)) ) šake kukuruza šećerca
so i biber po ukusu
2 žumanceta
sveži peršun
oko 2,5 litra pileće supe  ili vode ( ako ste kuvali piletinu za neko drugo jelo, iskoristite supicu, kao što sam ja, ali možete da koristite i  pileću kocku za supu - prema uputstvu ( ja ih nešto ne volim, ali mogu da posluže ponekad ). Razume se, možete recimo pileća krilca ( par njih je dovoljno ) da kuvate sa ostalim sastojcima, ili neki drugi manje atraktivan deo pileta, čisto da da miris i malo masnoće, pa posle ili izvadite sve to iz supe, ili očistite koščice a meso vratite u čorbu


Krompire i šargarepe isecite na kockice i stavite u šerpu, nalijte supom. Ako koristite pileća krilca ili nešto slično, nalijte vodom i stavite tu piletinu da se kuva zajedno sa povrćem, isto ako koristite kocku - nalijte povrće vodom i sačekajte da provri da biste dodali kocku. 
Krompir tako sitno seckan, kao i šargarepa, skuvaće se već za dvadesetak minuta od trenutka vrenja,a možda i pre, samo što ja volim da budem sigurna da je krompir kuvan :-). Desetak minuta posle trenutka vrenja dodajte u supu i kukuruz pa sve skupa kuvajte još petnaestak minuta, dok se kukuruz ne skuva. Negde u ovom trenutku stavite i kocku u čorbu, ako radite sa njom. Ako kuvate piletinu, neka se sve kuva malo duže, kada je meso gotovo izvadite ga, kratko prohladite i skinite sa kostiju pa vratite u čorbu.
Kada se kukuruz skuva, i meso, ako ga imate, u posebnoj posudi umutite dva žumanceta žicom, pa im dodajte postepeno kutlaču ili dve supe bez komadića povrća ili mesa. To lepo izmešajte, šerpu sa supom sklonite sa vatre i sipajte smesu sa žumancima. Mešajte tako da se žumance u supi razbije, smanjite vatru sasvim pa vratite čorbu kratko na šporet ali pazite da ne provri. 
Posle nekih pet minuta je skinite konačno sa vatre, posolite, pobiberite po ukusu i pospite peršunom. 


4 коментара:

  1. Vjerujem da je ovo fino, a komadići mesa još sve poboljšavaju. Što kod mene ne dolazi u obzir jer jednostavno ne podnosim miris kuhane piletine. Svejedno, s povrtnom kockom ne bi bilo loše, zar ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, a ja juče kuvala pihtije i mislila sam da ću da povratim, verujem da je miris kuvane piletine mala maca za ono :-P. Ali razumem, može i ta kocka za supu sa povrćem. Nije mi to ni palo na pamet, ja uvek po navici pileću. Hvala :-).

      Избриши
  2. E Tajana, ma nema potrebe da se slepo pridržavaš recepta. Ima nekih koji su iz Sale i Pepe pa ih treba ispratiti ali generalno kad pohvataš osnove čorbica ond amožeš da pustiš mašti na volju. Ja se trenutno igram sa razni posipima za guste krem čorbice. I često kad kupim neko povrće, recimo brokoli, karfiol, sklonim po koji cvetić i ćušnem ga u zamrzivač, a stabljike nikad ane bacam već ih ogulim i idu isto u zamrzivač. Tako imam uvek za neku čorbicu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, i mi sad u stanu imamo napokon normalan zamrzivač i počela sam i ja tako da se osiguravam zelenišem, čak i ja XD.
      Inače se skoro nikad slepo ne držim recepta ( verovatno se retko ko i drži kad kuva non stop ) ali nekako nama potpuno odgovara tvoja kuhinja, bar one isprobane stvari, ako nešto izmenim uglavnom samo poremetim taj neki sklad. :-)

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)