недеља, 9. фебруар 2014.

Pitice sa jabukama



Ma zašto uvek mora kao što baka radi. :-)
Nekad nam, baš za nedeljno jutro, fale te neke male, ljupke, mirišljave stvari. Šoljice sa tufnicama, stolnjaci sa ružicama, žute vezene zavese, buket mimoza na trpezarijskom stolu.
Lepota kojom se okružimo vremenom se i u nas useljava.
Nije tu važan novac, nije važno to što nam nedostaje svetlosti u kuhinji ili to što smo ustali sa glavoboljom.
Važno je da nas ne mrzi. Da ne dopustimo lenjosti i dosadi da posive sve ove divne dane koji su nam darovani tek tako, da ih živimo najlepše što možemo i da radošću budemo zahvalni. 
Poslužite svojima nešto slatko, meko, drugačije i gledajte kako dan postaje drugačiji. Ni kiša ni vetar ni golotinja sivih grana neće skinuti osmehe sa lica onih koje volite. I to je smisao jutra, nedelje, lepote i života.
Da dajemo i primamo ljubav i da samo za nju i od nje živimo.

Čim sam OVAJ recept   ugledala na blogu Tortelina, zamislila sam jedno spokojno, nedeljno jutro, zamislila sam jedan dan koji će biti lep od svitanja do ponoći, zamislila sam baš ove malene slatke pite kao ukras neke divne, šarene svakodnevice kojom ćemo da se borimo protiv svih sivila i briga života, i kojom ćemo naposletku jedni druge da ohrabrimo uvek kada nam se čini da kolotečina jede život i pretvara ga u dosadu.


Prenosim originalni recept uz neke svoje napomene jer sam kao i uvek neke stvari promenila, valjda svi to radimo u kuhinji :-).



Sastojci:

250 gr. sitnog sira ( ja sam koristila rikota sir )

100 gr. šećera - ja sam dodala 10 gr. vanilin šećera

50 ml. mleka

50 ml. ulja

1 jaje

otprilike 350 gr. brašna

1 kesica  praška za pecivo
Pomešajte sir, šećer, mleko, ulje i jaje. Kada dobijete koliko-toliko ujednačenu smesu dodajte po malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo, tako da dobijete fino, glatko, nelepljivo testo. Možda će vam trebati malo manje ili malo više brašna od 350 gr. - procenićete najbolje sami, neka testo samo postane nelepljivo i meko i dovoljno je. Kada ga lepo umesite formirajte kuglu, umotajte je u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na na sat vremena.
Dok testo stoji u frižideru napravite fil.

Fil:

3 kisele jabuke

70 gr. šećera ili po ukusu  - ja sam prvi put stavila toliko i nekako nam nije bilo dovoljno slatko. Drugi put sam stavila 140-150 gr. šećera i bilo nam je taman :-). Procenite sami prema svom ukusu.

  1/2 kesice cimeta - 5 gr.

2 kašike griza
 1/2 kašičice mlevenog đumbira - volim da kombinujem đumbir i jabuke, ako ne volite izostavite, to je moj dodatak, kao i vanilin šećer i anis
1 kašika vanilin šećera
malo mlevenog anisa - ako imate pri ruci i volite

Jabuke izrendajte i dodajte im sve ostale sastojke za fil, neka odstoje kratko i puste sok, pa ih dobro iscedite.

Testo izručite na radnu površinu posutu brašnom i premesite nežno. Pospite ga malo brašnom i razvijte oklagijom tanko, na možda 5 mm. u oblik što bliži kvadratu ili pravougaoniku. Veličina kvadrata koje ćete seći zavisi od toga kolike pitice želite. Meni su lepše male pa sam sekla testo na kvadratiće čije su dimenzije otprilike 6x6 cm. 
Na polovinu svakog kvadratića stavite kašičicu fila ali tako da ivice ostanu čiste. Onu polovinu koju ćete da preklopite preko ove nafilovane isecite na par mesta nožem.  Premažite ivice sa malo vode i preklopite pa ih pritisnite viljuškom tako da ostane lepa šara a testo se sastavi. Prebacite pitice na pleh koji ste pokrili papirom za pečenje.

Još:
1 žumance
1-2 kašike mleka
Pomešajte žumance sa mlekom i premažite paketiće. 
Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta ( nemojte da ih prepečete ) dok fino ne porumene.

6 коментара:

  1. Evo i mene, po prvi put kod tebe :) Videla sam cim si ih objavila ali pregazena obavezama (verovala ili ne) nisam uhvatila dva minuta da se oglasim... Drago mi je sto su bas ove pite ukrasila tvoje popodne i hvala ti na poverenju da izaberes nesto sa mog bloga :)
    Izmene su uvek dobro dosle, najvaznije da krajnji rezultat zadovolji sva nasa cula ;)

    Usput, cestitam na knjizicama koje si objavila sa Verom... obe su odlicne, ali mak za nijasnu vodi :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se mak sviđa više :-P.
      Mnogo ti hvala. Iskreno, šta god da sam odabrala sa tvog bloga bilo bi odlično, ove pite su uletele samo zato što sam konačno rekla sebi da ne bi bilo loše da pokušam da napravi nešto oko čega se malo i sa neke estetske strane treba potruditi, to mi je baš slaba tačka, očigledno, jel da :-D. Mi smo baš uživali i ja ću navratiti svakako opet kod tebe po svašta nešto ( za sada uglavnom još rabim mamine sveske sa receptima, ali stignem ponekad da se nakačim i na nečiji blog :-P Jelena zna dobro kako to izgleda ) ).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)