понедељак, 3. фебруар 2014.

Slatke pogačice sa kupusom


Starinski recept za slatkiš "bez išta". Nije baš neki slatkiš. Dobar je za doručak ili večeru. Nije baš ni skroz "bez išta" jer se čak ni klin čorba ne pravi ni od čega.
Ali je skroman i jednostavan kao sve što je bilo nekada. Bez ambicija da  bude najbolji, samo sa prostom i strpljivom nadom da će biti dovoljno dobar.
Napredak je uslovljen postojanjem želje da se bude sve bolji. Ali baš ta želja i namera nekada prosto pojedu mir.
Pretražujem neprekidno blogove, čitav internet, časopise, knjige i biblioteke. Tražim neke nove i savršene recepte. 
Počinjem novi roman i svakog dana iznova brišem ono što je juče napisano. Nedovoljno dobro, gunđam za sebe.
I vraćam se bezbroj puta na isti pasus knjige jer nisam dobro pročitala, jer nisam zapamtila. I vrte me u krug nesposobnosti i namere. Mučno je stajati u mestu kada toliko toga želite, možete, morate.
A možemo svi. 



Svi iz tog kruga treba odlučno da iskoračimo delom. Stvarnim delom. Makar i ne bilo najbolje. Makar imalo bezbroj mana.
Nemam više snage od sebe da tražim savršenstvo. 
Savršeni student, savršena žena, savršena domaćica, savršena ćerka, savršena sestra, savršeno tiha, savršeno vredna, savršeno pažljiva, savršeno ljubazna, savršeno mršava. 
Savršeno prazna od svojih istinskih vrlina i mana. 
Pretvorena u bezličnu robinju svojih sopstvenih strahova.
Znate koliko često sve, sve to izvire iz naše zablude da samo savršeni zaslužuju ljubav. Da samo jedan promašaj ili pad znače da ćemo biti odbačeni, zamenjeni, prezreni. Da smo vredni samo dok se trudimo u grču i u gorčini da budemo najbolji. Bez mane. Bez greške. Bez jednog jedinog propusta.
Umorio me je takav život, stotinu godina dodao na moje godine.
I sad nemam više snage da tražim ni ljubav. Neka me voli ko želi. Neka me ne voli.
Neka jednom budem slobodna od straha da ne vredim.
Neka mi budu dovoljne ove proste, jeftine i fine pogačice. Neka dobiju šansu da svakodnevicu učine blagoslovenom i mirnom.
Neka me ne bude briga ni za jednu moju svakodnevnu brigu.
Neka jednostavno ustukne strah pred slobodom i neka jednostavno budem ja, umesto svih tih lažno savršenih lica kojima sam se sakrila od svega.
Nemam više snage ni da se bojim. Život kukavice ne voli. A ja volim život ma kako se tužna i mrzovoljna činila ponekad.




Sastojci:

250 ml. mleka
30 gr. svežeg kvasca
1 kašika šećera u prahu
500 gr. brašna
2 žumanceta
80 gr. putera
malo soli
i još
80 gr. šećera u prahu


 Kašiku šećera u prahu dodajte mlakom mleku pa u to izdbrobite kvasac i ostavite da naraste. Brašno pomešajte sa žumancima, solju, puterom  i šećerom pa dodajte kvasac, umesite glatko testo i ostavite na toplom da naraste. Kada testo udvostruči volumen, prebacite ga na pobrašnjavljenu podlogu i razvucite na debljinu od oko 4 mm. i vadite čašom prečnika oko 7  cm. ( naravno, dimenzije su proizvoljne  u suštini ).


Fil:

500 gr.  svežeg kupusa seckanog na rezance
malo soli
40 gr. putera
50 gr. šećera u prahu
cimet

Očišćeni kupus iseckajte ili narendajte sitno pa stavite na rastopljeni puter i uz povremeno mešanje dinstajte dok ne bude sasvim mek. Dodajte mu tada šećer u prahu, so i cimet ( po ukusu ) pa promešajte dobro, sklonite sa vatre i ohladite.

Svaki krug  testa nafilujte nadevom ( stavite ga na sredinu pa uvijte lepu lopticu ) sastavom ih okrenite na dole, složite na pleh pokriven papirom za pečenje. Obavezno kolačiće izbockajte viljuškom i premažite jajetom.Pecite na 180 stepeni dok ne porumene, u mojoj staroj rerni to je oko pola sata.
Hladne pogačice možete da posipate šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilom.


4 коментара:

  1. Boga mi, Boga mi, nisu bas tako jednostavne. Mozda za pripremu ali vrlo, vrlo jedinstvene. Takva mi se cinis i ti koliko sam te ,,upoznala" ovde kroz tvoj blog.Naizgled obicne, a vrlo neobicne, sladak kupus-sa secerom pa jos sa cimetom, ih! :) Slicno tebi rekla bih, tiha, povucena, a prava riznica u svakom smislu. Pa ko se usudi da zagrebe ispod povrsine iznenadice se, pretpostavlja da je isto i sa ovim pogacicama, ko se usudi da ih proba. :) Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha, pa bilo je onih koji se nisu usudili ni da probaju :-). Ali zaista su na gubitku.
      Hvala mnogo na ovim rečima, znače mi zaista, iako znam da nisam baš sjajna i divna, lep je osećaj to saznanje da ipak sa drugima delim nešto lepo pa onda i ja delujem lepše.
      Hvala <3.

      Избриши
  2. Je NE želim da budem perfektna, to sam što jesam ili me prihvatiti ili ne...Bog je jedini koji je perfektan, svi mi ostali smo samo smrtni grešnici.
    Ja pravim pitu sa razvučenim korama od slatkog kupusa, neki se čudom nisu mogli da načude..pita sa slatkim kupusom...da li sam ja normalna a ta pita je za mene, jedna od najboljjih pita. Prijatno!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu ste. Ta opterećenost umišljenim savršenstvom koje to nije ne vodi uopšte tome da čovek bude bolji, naprotiv. Nadam se da ću i ja da steknem taj neki mir i stav jednom.
      Haha, da, ovde u stvari ništa ni od čega ne odudara, samo ljudi ne veruju dok ne probaju.
      Hvala :-)

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)