субота, 8. март 2014.

Bela Rusija


Možda i nije baš najsrećniji trenutak za tortu sa ovim imenom, ali! :-)  Uvek je srećan trenutak za lepe stvari.
O  tome koliko i zašto sve volim Rusiju pisala sam OVDE  i OVDE.  Mogla bih da pišem još mnogo. ogla bih uvek o Rusiji da pišem.
Odavno sam želela da napravim ovu torticu, makar samo zbog imena,  ali mi je stalno izmicala. Ili nam se jelo nešto čokoladno, ili nam se jelo nešto prhko i crveno, ili nema snega pa mi je glupo da pravim tortu koja se zove "Bela Rusija", i tako shvatim naposletku da je neću nikada ni napraviti :-).
A brzo je gotova i potpuno je posebna, i ne nedostaju joj ni sneg ni saonice ni breze ni Volga. 
 Možda samo knjiga poezije na ruskom. Jesenjin, naravno. Ako Vam nije pri ruci, oslušnite vetar, i on ume lepo da šapuće poeziju dalekih krajeva. Meni se čini nekada da ruskim jezikom govore reke i jablani, da čujem glas daljina koje nisam nikada upoznala kako mi govori o prošlosti, o otišlima, o ljudima koji počivaju u beskonačnom plavetnom prostranstvu Majčice Rusije, u njenoj prošlosti koja je i moja prošlost, i muka, i tuga. 


Meni uglavnom nisu problem recepti koji zahtevaju dug boravak u kuhinji. Pa opet mi smetaju sitnice koje produžavaju posao i odvlače pažnju sa najvažnije stvari za mene, a to je da spremam hranu sa radošću, sa poletom, sa ljubavlju.
Smetaju mi zarđale, tupe, beskorisne sitnice koje čuvam malo jer sam sentimentalna, malo jer sam škrta. Ne, nisam škrta zato što volim novac već zato što ga ne volim, ne trošim, nemam i odbijam da ga imam.
Ne kupujem sebi ni nakit ni šminku ni odeću bez preke potrebe. Isto tako, meni je stvar dobra dok radi. Ako malo jače moram da stegnem, ako malo duže traje to što radim, ne mari, dobro je. 
I onda dobijete nekoliko novih stvarčica na poklon i shvatite da ste izrendali pomorandzu za deset sekundi, i uštedeli makar minut, koliko to traje kada koristite bakino rende :-). 
Nisam baš neko kome reklamiranje ide od ruke. Ali mi je opet lakše i draže da kažem koju lepu reč o drugima, nego o sebi.
Da, kao što sam najavila, predstaviću vam u narednih nekoliko postova  neke  LEIFHEIT      proizvode koje sam sama isprobala.
Prvo mi je pod ruku došlo ovo RENDE.

Rende kao rende. 
Kod kuće, u Konarevu, ima jedno malo, četvrtasto, zarđalo sa jedne strane, one na koju u stvari niko ništa nikada i ne renda. Starije od mene. I od pomisli na mene :-). 
Ovde je bilo jedno novo i tupo rende. Jeftino plaćeno, razume se. 
Ma ja ne bih sigurno još deset godina sama kupila rende. 
Jednu običnu stvarčicu. Novu, lepu, efikasnu, kvalitetnu.
Život se poboljšava sitnicama. Zaista. Zaista je tako. 
Ako imate neko staro, tupo i ojađeno rende, mogu da vam pozajmim ovo svoje novo :-). Ako imate neko novo tupo rende još lakše ćete da uočite razliku. Uz kvalitetnu tortu, kvalitetno vino. 
Kvalitetna poezija i ... pleh, tanjir, rende. 
Za takve stvari vredi štedeti, na njih valja trošiti. Vreme, novac i život :-). 
  Živeli :-)

( Raspoloženje mi se menja na bolje. Ne verujem da je rende tako čarobno :-). Jednom kada stignete do dna samosažaljenja i  samoprezira možete samo da se prepustite ili da  zaplivate. Ja se trudim da se ne prepustim, mada ne umem da plivam :-) ).




Sastojci:

Testo:

3 jajeta

3 kašike vrele vode
150 gr šećera
1  kašika vanilin šećera
100 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 ravna kašičica praška za pecivo
100 gr mlevenih lešnika


 Jaja penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte vrelu vodu. Mutite još kratko mikserom pa ga isključite i nežno varjačom u jaja umešajte smesu svih ostalih sastojaka ( dakle pomešajte brašno, lešnike, kakao i prašak za pecivo). Pecite testo u malom kalupu prečnika oko 17 cm. na papiru za pečenje, oko pola sata.
Kada se sasvim ohladi izvadite ga iz kalupa i presecite na 3 jednake kore horizontalno.





Preliv:

oko 150 ml mleka
2 kašike šećera
2 kašike kakaoa
3-4 listića nane ( ako imate pri ruci svežu nanu i ako volite, može svakako i bez nje )
2 kesice crnog čaja ili jedna ravna kašičica
50 ml. votke




Mleko sa šećerom ugrejte do vrenja pa dodajte kakao, kuvajte par minuta i skinite sa vatre i ubacite čaj pa poklopite na nekih 10 minuta. Nakon tog vremena izvadite kesice čaja ili procedite, ubacite iseckane listiće nane. Kada se preliv ohladi dodajte votku.





Fil:

200 gr. kisele pavlake
250 ml. mlečne slatke pavlake
50 gr. šećera u prahu ( ovu meru možete da prilagodite svom ukusu )
2 kašike votke
rendana korica jedne pomorandze
100 gr. kandirane pomorandze




Kiselu pavlaku ne mešajte sa slatkom, njome ćete samo da premažete prvu koru. Slatku pavlaku sa šećerom čvrsto umutite pa dodajte koricu pomorandze i na kraju votku.

Prvu koru dakle, dobro natopite prelivom ( mada možda nećete sve da potrošite ) pa premažite kiselom pavlakom i polovinom fila od pomorandze. Stavite preko drugu koru, natopite je i takođe premažite ostatkom fila od slatke pavlake pa preko njega rasporedite komadiće kandirane pomorandze ( treba da bude sočna i meka ). Treću koru natopite.



Još:

oko 100 ml. mlečne slatke pavlake  

Umutite posebno slatku pavlaku za ukrašavanje, ali ne morate ukoliko Vam ostane nešto fila sa narandzinom koricom.



 

9 коментара:

  1. Uh bas smo Jesenjina radili pre dve nedelje na srpskom, a ova tortica izgleda preukusno.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман3/09/2014 07:26:00 AM

    Sjajna torta! Malo sam zbunjena - kalup je precnika 17 cm (super za nas koji nismo neki obozavaoci 'svadbarskih torti'), ali na tvom tanjiru izgleda velika! Opticka varka, ili je tanjiric mali? Svidja mi se premazivanje kiselom pavlakom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa tanjir nije tako mali, mislim da je do nekog ugla iz kog sam je "uhvatila" jer jeste mala, to je možda nekih 6 parčića ( neko bi izvukao 8 ).
      Ja uvek spremam tako male da nam se ne vuku po frižideru dugo, a i da spremam što češće XD.
      Hvala :-).

      Избриши
  3. Tanja, jel si ti pustila Stevu da reklamira svoje? Ako jesi - ok, a ako nisi, poteraj ga...

    Za ovakvu, pa još RUSKU torticu je UVEK pravo vreme ;) Kao što je i za rusku salatu i rusku votku... :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo nema pravog vremena za rusku zimu :-P. Sve drugo može.

      Избриши
    2. Aha, tek sad sam skontala na kog Stevu misliš :-D hahahaha, da, uklonila sam spam :-D.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)