четвртак, 27. март 2014.

Hleb specijal

  

 Upečatljivo mek i mirisan ovaj hleb ne iziskuje ni veliku veštinu, ni neke posebne sastojke niti mnogo vremena. Limunova korica čini ga posebnim, kao što i naše dane može neki fini, iznenadni i šarmantni začin ( čitajte  - događaj, neka vest, prilika koju dobijamo, nekada i čovek ) da pretvori u neponovljive i pamćenja vredne. 
U narednoj periodu neću moći ovde da vam pišem priče :-). Ne toliko zbog nedostatka vremena koliko zbog nedostatka inspiracije. Sva moja pažnja usmerena je trenutno na neke druge poslove, svi se tiču lepe književnosti i obavestiću vas o svemu kako novosti budu pristizale :-).
Recepti će i dalje da stižu na blog takoreći svakodnevno jer svakako ne prestajem da kuvam :-)). 
Takođe, molim vas za razumevanje ukoliko neko pitanje ili komentar ne pročitam na vreme, pa ne odgovorim kada treba, ukoliko je odgovor potreban. U svakom slučaju ću da se trudim da ispratim sve i da i dalje budem za vas tu, kao što ste i vi za mene, svih ovih meseci :-))




Sastojci:

500 gr. mekog brašna
20 gr. šećera
20 gr. svežeg kvasca
250 ml. mlakog mleka
50 ml. ulja
2 kašičice soli
50 gr. susama
rendana korica 1 limuna
1 žumance za premazivanje





Testo se sprema standardno. U mlako mleko stavite šećer i izdrobljeni kvasac pa kada nadođe pomešajte sa ostalim sastojcima, osim susama i žumanceta. Kada umesite glatko testo ostavite ga da narasta na toplom mestu dok mu se volumen ne udvostruči. Kada se to desi nauljite manju tepsiju. Testo kratko premesite i prebacite u tepsiju, poravnajte površinu i ostavite da odstoji još 20 minuta na toplom. Nakon tog vremena, premažite hleb žumancetom i pospite susamom pa pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, oko pola sata, ili čak nešto kraće. 


6 коментара:

  1. Volim da pravim razne vrste hlebova ali još nisam nikada koristila limunovu koricu u hlebu.Interesantno:)) Slike su mi jako lepe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-). Najlepše slike koje imam je praktično napravila moja mama, svetlo i detalje, ja samo škljocnem. Sama baš i ne napredujem mnogo u tom smislu :-P. A ovaj hleb se posebno dopao deci, i mom bratu, koji baš mnogo probira kad je hrana u pitanju, pa računam da bi se svideo većini nas koji nismo tako osetljivi :-D.

      Избриши
  2. Анониман3/27/2014 11:48:00 PM

    šta se to događa? Izgleda da si se pokrenula u svom lijepom,mladom životu! Vidiš kad se urani da se nešto i dogodi! Od spavanja /do 14 sati / ti se tijelo umorilo i sad traži promjene! Na bolje,to se podrazumjeva!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, da znate da se upravo tako nešto desilo. Umorila sam se od odmora, konačno :-))).

      Избриши
  3. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)