уторак, 23. јул 2013.

Gužvarci od krompira


Testa od krompira baka nije često spremala , ako se tu ne računaju knedle, koje je pravila za celo selo, jer niko nije umeo kao ona. Pričala je o nekim ogromnim svekrvinim hlebovima koji su zbog krompira bili tako visoki, "rudi" kako se kaže kod nas, i duže sveži. 
 Ovaj recept podelila je sa nama bakina sestra Rada, a baka Radine sveske u celosti se još nisam dokopala :-), zapisala ga je moja baka sasvim slučajno, jer joj se tek onako dopao, u telefonskom razgovoru, a odakle recept kod baka Rade, stvarno ne znam. Inače, mi porodično volimo da telefonski razmenjujemo recepte :-).
- A što ne napraviš one Radine gužvarce ?- kaže mi mama preko telefona.
- Kako to ?- pitam tek da pitam, u stvari sređujem recepte i ubacujem slike na blog.
Mama čita, čita, čita. Ja naposletku objavim recept, počnem da je slušam. Priča o nekoj "Napoleon torti".
- Mama, ne nerviraj me. Rekla sam ti da mi nađeš nešto zanimljivo za večeru.
- Pa rekla si da ćeš gužvarce. Sad sam ti čitala
 Zastanem zbunjena. 
- Stvarno ?  A kako to ?
Mama čita ponovo iz početka.  :-)

Ali eto, i nesvesno, ja sam na ove simpatične rolnice rekla "da". Nisam se ni predomislila ni pokajala. Meko i belo, penasto testo od krompira zvučalo mi je rustično i staromodno, i takvo jeste. 
Za nadev sam izabrala ono što je u receptu preporučeno - čvarke, mada baka Rada gužvance pravi odavno  sa sirom.
Ja sam setno zadržala čvarke zbog nekih svojih sećanja. 
Sećanja na kišni, mračni novembar, buku i smeh u dvorištu, veliku šerpu rumenih tek ispečenih čvaraka koji su sigurno, bez preterivanja i samohvale, bili najbolji u selu. 
Godinama posle toga nisam jela čvarke. Najpre zato što mi se nijedni nisu dopadali. Posle zato što je prosto nemoguće izbrojati kalorije nečemu tako masnom. :-)
Ovi bledunjavi rođaci naših davnih čvaraka koje mogu da kupim tek imenom i jedva ukusom podsećaju na one čvarke koje pamtim.

Tako je sa mnogim stvarima iz naših sećanja. Tako je sa sitnicama i onim važnim uspomenama.
Nekada su leta bila zelenija, zar ne ?
Kiša je padala topla, gackali smo po baricama bosi.
Nekada je ledeni decembar sav mirisao na pušnice i medenjake, sad osećam samo smog i blato.
Nekada su dani bili duži a noći su lepše mirisale i nismo želeli da ih prespavamo. Nekada smo bili mnogo mlađi i živeli smo život neopterećeni prošlošću, nedovoljno zreli da planiramo budućnost. Živeli smo baš taj trenutak u kome je leto najzelenije a kiša pravi blagoslov, ne dosada, u kome je velika šerpa puna čvaraka koji mirišu do nebesa dar sela seljaku, ali dar ipak zaslužen, i dar koji se prima sa zahvalnoćšu.
Sa zahvalnošću sam primila mamin dar, ovaj recept koji mi je možda pročitala i više nego dva puta. Sad treba da naučim da slušam pažljivije. Da stanem dok govori i zaustavim misli. Da prosto slušam. 
Previše žurimo, radeći toliko stvari odjednom često ništa ne radimo kako treba. I nemamo pojma kako je zeleno leto koje nam maše kitnjastom granom hrasta kroz prozor.



Sastojci :

1 kg. krompira - ja ga kuvam oljuštenog, mada se preporučuje  da se najpre skuva u ljusci
300 gr. mekog brašna - okvirno, svakako će Vam trebati još 
1 kašika soli
50 gr. putera
1 žumance + belance za premazivanje
20 gr. svežeg kvasca


Skuvajte krompir pa prohladite i umutite u pire, kako biste izbegli grudvice. Dodajte žumance, so, puter i brašno pa dok je smesa još mlaka ubacite izmrvljeni kvasac i  umesite. Verovatno će Vam najpre testo biti jako gnjecavo, dodajte toliko brašna da dobijete pravo testo, ne ono teško i masno, kao za knedle, već više nalik hlebnom testu. Brašna dodajte toliko dok testo ne prestane da se lepi za ruke. 
Testo ostavite na toplom da narasta nekih pola sata.

Nadev :

200 gr. čvaraka
3 kašike griza

 Čvarke smeljite u blenderu ili na mašini za orahe/meso, pa im dodajte griz. Nemojte da solite, molim Vas :-) kao što sam ja uradila. 

Testo rastanjite na radnoj površini na debljinu od oko 4 mm. pa isecite na kvadratiće 3x3.  Stavite fil na svaki kvadratić pa umotajte u rolnicu. 
Podmažite okruglu tepsiju pa slažite gužvarce u krug gurajući ih jedan uz drugi tako da se nagužvaju.
Premažite razmućenim belancetom i pecite na 180 možda pola sata, obratite pažnju nakon što testo porumeni.


* Naravno, gužvarce možete puniti i drugim nadevom. 
** Pre pečenja, možete ih premažete sa 200 gr. kisele pavlake ili milerama. 
 



 

12 коментара:

  1. Анониман7/23/2013 03:18:00 PM

    divno, hvala na receptu :) moja porodica nešto ne voli naročito testa sa krompirom ali su se ipak oduševili kad sam se jednom potrudila da im napravim domaće njoke :) Videću da li su zainteresovani i ovo da probaju !
    p.s : pozdravi mamu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hoću, hvala :-))
      Ja ne volim baš ta neka slepljena testa, ali ovde se doda dovoljno brašna da testo može lepo da naraste.

      Избриши
  2. Анониман7/24/2013 05:01:00 AM

    Bas ste me potsetili na recepte moje bake i vreme kad su nam iz Srbije slali cvarke u kasnu jesen.Uzivala sam citajuci pricu i probacu recept. Hvala najlepse.

    ОдговориИзбриши
  3. Tako lepo pišeš, a i sećanja su ti divna, uživam u tvojim pričama! Nadam se skoroj probi pa javljam utiske, ovo mi se baš svidja, a nisam pravila do sada testa sa krompirom pa me baš zanima kakva su ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ! :-)))
      Baš me zanima da li će iko uopšte da primeti krompir :-D.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)