понедељак, 15. јул 2013.

Tropska torta


Da li volite da gledate filmove ?
Ja ne bih znala da Vam kažem. Postoji nekoliko njih za kojima sam naprosto luda, ali u načelu, hm, radije čitam ili šetam. Ili pišem. Ili gledam kroz prozor :-).
Mora da sam ( crna ) ovca, jer su se u mojoj porodici filmovi uvek rado gledali. Baka i deka su još kao mladi odlazili u bioskop u banji na svaku projekciju, i bili nagrađeni jer nijedan film nisu propustili. Prvi su u selu imali televizor, a najdraži program bio je filmski.
Ja se sećam, kao da je bilo juče, kada je još na programima postojao "letnji bioskop ", onaj dečiji, oko podneva, kako smo u jarko, zeleno i sveže letnje jutro brat i ja sedeli u zamračenoj, prohladnoj sobi i čekali da počne " Ben Hur" jer nam je rečeno da je to lep i vredan film koji bismo već mogli da razumemo, ili bar da zavolimo, do vremena kada ćemo ga razumeti. 
Volim ga i danas, i sve te filmove koje smo gledali u tim divnim i bezbrižnim danima raspusta, "Ajvanha" sa Robertom Tejlorom i bakinom omiljenom Elizabet Tejlor, "Čarobnjaka iz Oza", " Snežnu kraljicu", onog starog " Robina Huda", "Avanture Toma Sojera" i naposletku i "Prohujalo sa vihorom", bakinu filmsku ličnu kartu :-) a moj omiljeni filmski kraj.
No ja nikako nisam zavolela gledanje filmova uveče. Prinudu da sedim i ćutim u trenucima kada smo zajedno i kada imamo toliko toga da ispričamo jedni drugima.  No, nekako smo spontano u to vreme uveče radije sedeli na balkonu, pevali ili pričali, gađali košticama šljiva granu stare vrbe iznad kućice našeg psa. Ali, vremena se menjaju, i kolo sreće se stvarno okreće :-).
Kada je počeo da prima studentski kredit, mnogo godina kasnije, moj brat je otkrio jednu staru ljubav u sebi :-). Nije nijednom došao iz Beograda bez barem jednog filma, a ja sam strepela da li je to nešto što želim, mogu ili ću morati da gledam.
Niko mene nije terao da sedim među svojima i ćutim tih nekoliko sati, ali film nije dovoljno snažan protivnik da bih napustila zajedničko veče sa porodicom i osamila se u svojoj sobi.
Znate, u tih nekoliko godina stalo je svašta, neki stari, dobro znani filmovi koje smo svi voleli kao što su "Kum", "Vatrene kočije", " Ben Hur" - konačno naš i samo naš, moj dragi " Čovek sa gvozdenom maskom", i svi ovi gore nabrojani i mnogi drugi. Desile su se i neke nove ljubavi između naše porodice i filmova - zauvek nas je osvojio " Gospodar Prstenova ", ali, da Vam se poverim, bilo je i teških muka.
Kad se danas setim "Povratka Supermena", "Spajdermena", "Matriksa" i još nekih ostvarenja čija imena sam potusnula duboko u podsvest, prosto se divim svojoj istrajnosti koja me je navela da sedim i gledam, ne znajući ni šta ni zašto. 
I kako je Vladimir bio uporniji sa što većim brojem sve dosadnijih filmova, tako sam i ja bila sve tvrdoglavije rešena da ne propustim nijedan. Naše malo kućno pravilo o zajedničkim večerima nije mogao da pokvari jedan obični DVD uređaj.
A  onda su stigli "Pirati sa Kariba", i ja rekoh sebi i mami - " Ja ovo bez nekog čvrstog razloga ne mogu da odgledam".
I tada smo osmislile našu malu igru. Nakon što Vladimir otkrije šta nam je doneo, mama i ja treba da iskombinujemo kolač koji će da upotpuni naš porodični bioskopski doživljaj. 
Odjednom je sve postalo zabavno, veselo, divlje :-).
Mi nismo bili bogati i nije nam bilo dostupno sve što pomislimo da stavimo u kolač, ali baš  to je svemu davalo tu životnu, kreativnu draž. 
Promišljanje o filmu kroz stvaranje slatkiša koji bi mogao da ga prati i dopuni sasvim je promenilo moj odnos prema gledanju filmova. Nije mi se više činilo da nas razdvajaju. 
Bilo je, razume se, i bolnih promašaja, ali teško da su ti naši kolači mogli da budu pogrešni kao neki filmovi koje smo pokušavale da oplemenimo. 
Sada kad se prisetim svega, letnjih večeri i otvorenih prozora, zamračene sobe radi bioskopskog efekta i sprečavanja bubica da nam se pridruže, Vanjinih upornih i surovih opomena da ćutimo i ne smejemo se, kada se setim filma " Narnija", lepe, dečije priče  o dobru i zlu, poslednjeg koji je deka gledao sa nama, o , ja bih se još kako vratila u te dane. 
I da, još kako bih gledala " Spajdermena" koliko god delova da ima. Gledala bih bilo šta, samo kada bismo još jednom mogli da se skupimo i budemo zajedno, samo jedne letnje večeri da budemo svi zajedno u miru, ljubavi i bliskosti, svemu što smo nekada imali, a danas imamo u tragovima, u željama, nadama i planovima. U realnosti, mi smo daleko jedni od drugih na sve moguće načine, samo su nam srca bliska, i to je nepromenljivo.
Ova torta je moj i mamin odgovor na izazov " Pirata sa Kariba". Te večeri smo zaista zablistale. Holivudski.
Ni nakon toliko godina, nisam odustala od ove igre, ali sada filmove biram po sećanju. 
Počastiću Vas negde s jeseni tortom koja ponosno nosi ime mog omiljenog filma :-) i koja je dokaz, baš kao i torta koju Vam predstavljam danas, da je potrebno samo malo volje, kreativnosti i želje da počnemo od običnih sećanja da stvaramo divne uspomene.


Sastojci :


6 jaja
12 kašika šećera
6 kašika mleka
6 kašika ulja
6 kašika brašna
6 kašika propečenog kokosa
1 prašak za pecivo


Umutite jaja sa šećerom penasto, dok ne pobele pa smanjite mikser na najslabiju brzinu i dodajte mleko, ulje, brašno i kokos koji ste kratko propržili na suvom tiganju da promeni boju. Ispecite malo više kokosa kako bi Vam ostalo i za posipanje torte. Naposletku umešajte ravnomerno i prašak za pecivo, pa pecite u kalupu promera otprilike 26 cm. nekih pola sata. Proverite čačkalicom da li je pečeno testo - ako izlazi suva, izvadite kalup iz rerne i pustite da se ohladi, ali prethodno prođite nožem između kore i lima da bi kora ravnomerno spala. ( neće puno da spadne, ali ako su joj ivice zalepljene za kalup, ostaće mala rupa u sredini. Ohlađeno testo presecite na pola.

Još :

100 ml. mleka
4 kašike vanilin šećera - ili po ukusu

Ugrejte mleko sa šećerom dok se šećer ne istopi pa ohladite.
Prvi fil :

2 jajeta
200 gr. šećera
2 limuna
80 gr. putera

Šećer, jaja , rendanu koricu i sok 2 limuna umutite kratko mikserom pa kuvajte na pari dok  se ne zgusne kao ređi puding - trebaće Vam oko 20 minuta najviše. U topli krem dodajte puter, promešajte da se istopi pa ga stavite na hlađenje.

Fil II :

1 jaje
125 gr. šećera
125 ml. mleka
2 pomorandze
200 gr. putera

Postupak je isti, samo što jajetu, soku i korici narandzi i šećeru dodate i mleko, pa kuvate na pari dok se ne zgusne. Meni je ovaj krem izgledao prilično retko i kada sam ga skinula sa vatre a posebno kada sam dodala puter, ali veća količina putera ga je ipak stegla tako da su mere sasvim u redu, samo ga kuvajte 20tak minuta najmanje. Kada se puter istopio, stavite i ovaj krem na hlađenje.


Stavite prvu koru na tacnu za tortu pa je bogato natopite mlekom, nafilujte filom od limuna. Preko stavite drugu koru, i nju natopite mlekom pa premažite filom od pomorandze koru i celu tortu sa svih strana.
Pospite proprženim kokosom i poslužite hladnu. 


*Tortu na slici pravljena je od pola mere sastojaka koji su navedeni u receptu, ali sastojci za fil od limuna nisu smanjeni. Dakle, u originalnoj izvedbi, limun-fil je tanji i ima ga manje od ovog drugog, ja sam ovog puta malo poremetila tu ravnotežu, ali i ovakav balans je sasvim solidan, moguće je da ga neću menjati.
** Ako Vam se čini da je putera previše, možete ga zameniti mlečnom slatkom pavlakom, ali će Vam u tom slučaju kremovi bili mekši, zato biste morali da smanjite i količinu voćnog soka, pa bi i intenzitet ukusa bio blaži. No, torte se ne jedu svakog dana, a ako dobrom tortom treba da popravite utisak posle lošeg filma, onda je bolje da ne brojite kalorije :-)) 
*** Ja nisam propekla dovoljno  kokosa a mrzelo me je da to opet radim pa sam stranice posula pečenim a gornju stranu torte belim kokosom.



 

7 коментара:

  1. Анониман7/15/2013 01:27:00 PM

    Ne znam kad sam poslednji put pogledala film na TV. I ja smatram da veceri sa najblizima i najdrazima treba drugacije provoditi, a ne buljiti u TV. Naravno, s vremena na vreme pogledati kvalitetan film je OK, ali gledati svakakvo svece sto se svakodnevno servira na TV je za mene dno.
    Da se vratim na tortu - jako, jako fino. Da nije 12 kasika secera u testo preslatko?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi jedno vreme nismo baš nikako gledali TV, upravo zato što nam je brat planirao svako veče na DVD-u XD. Da ne grešim dušu, bili su to mahom dobri filmovi, ako izuzmem njegovu dečačku i nikad prevaziđenu ljubav prema super-herojima :-D
      Meni nije preslatko, zbog mleka i ulja kora bude malo neslatka sa manje šećera, međutim, može da se spremi i sa 6. Ne mogu nekako da odgovorim jer meni mnoge stvari nisu preslatke :-) Ova torta u celini uzev nije.

      Избриши
  2. I tako... krenu mi suze citajuci ovaj post...Predivna prica...i slike,koje me prosto ostavise bez teksta...Hvala sto si podelila nesto,ovako lepo sa nama...A recept sigurno moram da isprobam...Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :-( Ne volim nikoga da rastužujem ali me nekako uvek svaka priča navede na neki nostalgičan teren :-X
      Hvala.

      Избриши
  3. Анониман7/15/2013 01:56:00 PM

    Ove price su sve bolje i bolje! Ne znam zbog cega pre dolazim zbog jedinstvenih recepata ili ovih prica, moja lista za isporbavanje raste li raste, a leto je tu...hmmm sta nam radis! :)
    Korice mi deluju kao oblak, skoro da mogu da osetim ukus (brisem vodu sa usta), a krem ih upotpunjuje i daje tortu bas pravu formu.Sto se tice kolicine secera, ja ili pravim slatko ili ne, nedefiisane slatko, a nije slatko kolace ne volEm nikako! :)Kad je bal, nek je maskenbal!

    Pozdrav! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sebe smatram nekako umerenom u tom pogledu, mislim da moja mama stvarno preteruje sa slatkoćom kolača, mada vidim da je prihvatila moje kritike i dovela se u red :-) Šta znam, svako sebi nađe neku meru, problem su oni recepti gde ne smem količini šećera po ukusu da menjam.
      Hvala puno, a i moja je lista pozamašna, no neko to treba i da pojede, pa polako XD

      Избриши
  4. VAŽNO READ:

    Moje ime je Dora ja sam iz Austrije, želim reći svijetu kako imam pomoć od ovog velikog čovjeka koji je bacio čaroliju za mene da se moj suprug natrag i da bude unapređen u mom uredu, a danas sam sretan sa svojim mužem i moj život je super, moj muž je ostao 11 godina i bio je s drugom ženom dok sam trpio u usamljenosti, koliko je bolna. Moja braća i sestre vani savjetujem vam da popravite svoj životni problem i imate dobar dom, a ne trpjeti, danas sam voditelj moje tvrtke, ja sam dobio svoje kontakt podatke online od strane druge žene koja je također dijelila svoja dobra djela, ja rekao mu je da ću podijeliti svoje dobro djelo na internetu kako bih rekao svijetu, zato i sad radim ovo. on je doveo natrag moj muž koji je napustio 11 godina u manje od 48 sati, on je stvarno moćan čovjek, pa ako bilo koji od vas treba pomoć bilo koje vrste vjerujem i znam da vam dr. Ogundele može pomoći u 100%. Možete ga kontaktirati putem e-pošte: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Za WhatsApp i Viber Chat: +27638836445.

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)