уторак, 7. јануар 2014.

Praznična baklava



+Hristos se rodi+

 Božić bez snega, čudan Božić. Mama mi kaže, videla je juče u selu čitavu veselu četu seljaka sa hrastovim granama o ramenima. A ja ih predugo nisam videla. Ni magle oko žičkog zvonika, ni puste i gole šumske krošnje. Ni zvonki glas zvona ni preletanje zimskih ptica nisam čula jer živim u betonu i staklu. U gradu.
Ma neka.
Pred istinom Gospodnjeg ovaploćenja i pred mojom verom u Njegovu dobrotu, pravednost i ljubav uporne i mračne životne tuge postaju podnošljive i slabašne a neke se jednostavno i lako brišu otvarajući put nadi, ustajanju, pobedi.
Ja sam uvek na granici očajanja i verovanja, pokušaja i odustajanja. 
Nekad praznik, nekad lice Božije Matere sa ikone, nekad neka ledena i tiha crkva, nekad jedne savršene usne, nekad cvetić na januarskom suncu, nekad neki dobar čovek šapnu u moje uho reč utehe, života i nade.
Nekad se kroz otuđenost i ćutanje, kroz sve one ružne vriske zavisti, laži i licemerja probije glasić prijateljstva, tih i stidljiv, nenametljiv ali čist i iskren kao molitva savršenog sveštenika.



Neka nam je svima srećan i blagosloven praznik Hristovog rođenja i neka nas sve, i Hrišćane i one koji to nisu, ljubav, praštanje i nada prate na putu koji je težak, popločan razočaranjima, mučan i siv, koji je neprelazan i beskonačno tužan ako ne nosimo sa sobom tu malu svetiljku verovanja u Dobro Koje je iznad svake prolaznosti i usamljenosti.



 Za jednog dobrog Jokera koji voli mak :-).


Inače, tanke i starinske, divne i neobične šoljice sa slika sam do sada bezbroj puta spasila od bake, to jest, od bacanja :-). I kad sam mislila da su u mom odsustvu nestale zauvek, opet su se čudom pojavile i zasijale ljupko u našoj staroj komodi. Baka voli da sređuje kuću a ne voli stare stvari. Ja ih volim. Ne sve. I mama tačno zna koje to stvarčice posebno volim i čuva ih kada nisam tu.
Volim one koje govore o ljudima, o sudbinama, o prošlosti. Volim ove šoljice jer osim njih, Mejine torte, par žutih slika ja ništa o bakinoj sestri Milevi ne znam. A čini mi se, nema čoveka koji je živeo a zaslužuje da bude zaboravljen.
Mislila sam da ovih šoljica više nema. Mala i beznačajna radost njihovog pronalaska. Ali ipak...radost.
Setimo se danas svih koje smo voleli i koji su pre nas otišli Gospodu. I neka se oni sete nas pred Njegovim Svetim prestolom.

Sastojci:

500 gr. tankih kora za pitu
5 jaja
250 gr. mlevenog maka
2 čaše šećera ( 200 ml )
1 kesica praška za pecivo 
200 ml. jogurta
200 ml. ulja
3 kašike vanilin šećera
šaka iseckanih suvih šljiva koje su odstajale u rumu i oceđene ( ako ih ne volite izostavite ih )

Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom kao za tortu, penasto, šećer treba da se istopi. Dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo pa kratko sve umutite mikserom. Na dno podmazanog pleha ( 25 x 30 cm otprilike ) stavite 2 kore pa premažite sa par kašika  pripremljenog fila, pa pospite makom ( nepoparenim ) onako, da ga ima svuda i seckanim suvim šljivama. Važno je da lepo rasporedite fil i mak kako Vam posle ne bi nedostajalo, kao što se meni često desi :-). Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal, dakle, svaku drugu koru filujete i posipate makom i šljivama. Preko poslednje kore premažite samo fil, bez maka. Nakon toga, isecite baklavu na kocke, trouglove ili rombove pa pecite na 200 stepeni dok ne porumeni, oko pola sata, zavisi i od rerne.

Za šerbet:

500 gr. šećera
300 ml. vode


Sirup neka bude srednje gustine, ređi nego za slatko. Prelijte mlakim sirupom toplu baklavu ( iako se baklave standardno prelivaju hladne vrelim sirupom ili obrnuto, vrele hladnim sirupom, zbog preliva nalik testu ovde je bolje da i sirup i baklava budu mlaki ).
Poslužite rashlađeno :-).


9 коментара:

  1. Odlican recept samo sto bih ja umesto secera stavila med i to mnogo manje, recimo nekih 5 kasika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Da, može. Meni je med nekako težak i ovako i u slatkišima mada ga koristim često, ali kome ne smeta super je. Nije ni da meni smeta nešto posebno nego navika, eto :-P.

      Избриши
  2. Анониман1/07/2014 03:05:00 PM

    Hristos se rodi :) kolač divno izgleda, i ja tako volim da čuvam stare stvarčice...sad sam spasla od bacanja neke ručne radove moje prabake i to mi je baš ulepšalo decembar mesec <3 puno lepih recepata i inspiracije u 2014 :*

    ОдговориИзбриши
  3. Vaistinu se rodi! Baklavu retko kad spremam, moji vole, a ja ne jedem toliko slatko pa je verovatno zato i izbegavam. Ali da je odlična ova tvoja, baš jeste!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Suzo. Ni ja nešto preterano ne obožavam preslatke kolače kao što je baklava ali mogu ponekad, posebno neku koja nije onako samo sa orasima. :-)

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)