четвртак, 20. јун 2013.

Bakin šampita rolat ( sa šumskim voćem )


Eto, spremili ste grilijaž , i sad 12  belanaca čeka na Vas :-) Od njih  ne morate uvek da spremite cibuk, puslice ili šampitu, jer je potrebno samo malo mašte i volje da dobijete kompletan kolač gotovo samo od belanaca. Dodaćete malo voća da ga osvežite, ali belanca su i dalje ključna - testo za rolat od belanaca, i šne preko rolata slađi i ukusniji od bilo kog šlaga.
Ja inače volim taj šne ( šam, šaum, kako god ga zvali ) i posebno ga volim dok je vruć :-). To je najelegantniji način da prikrijete grube greške na površini kolača ( naravno, ako imate volje da perete još jednu šerpu, a verujte mi da vredi ), da suvi kolač načinite kremastim, da svakodnevno i jeftino postane rustično, kvalitetno i upečatljivo. Nema šlaga koji može da se poredi da ovom penastom čarolijom. Uostalom, šne je postojaniji ako se spremi kako treba, a nije ga teško spremiti.
Voće, naravno, možete da birate shodno sezoni i ukusu. Ja, kako sam već napisala, ne volim sveže voće u kolačima, pa je i ovde u jednoj slađoj i zavodljivijoj varijanti. Uostalom, možete rolat filovati i drugačije, svhra ovog kolača je da bude ekonomično i slasno rešenje problema  preostalih belanaca, a ne novi trošak :-) malo se "razletite" što bi rekla moja baka, po špajzu i frižideru, i možda ćete naći još poneki fini sastojak kojim možete da oplemenite ovaj fini rolat. Ovo je baza, naš stari odgovor na pomenuti problem. Ako šne prelijete čokoladom, dobićete jedno fatalno poslastičarsko čudovište, ali ja ovaj rolat najviše volim u ovoj jednostavnoj, osnovnoj varijanti.
Nažalost, šne nikako ne može ostati vruć jer se ohladi još dok se muti, ali Vi svakako priuštite sebi par kašika dok ga mutite, to je jedan sasvim poseban ugođaj i ne treba ga propustiti :-))

Lagan i mek, beo kao oblak i svež kao voćkice u njemu, ovaj rolat je moja ovomesečna ulaznica za igru "Ajme, koliko nas je"  i voćni pozdrav našim domaćinima :-)


Sastojci :

Rolat :

7 belanaca
7 kašika šećera
7 kašika ulja
7 kašika brašna
kašičica praška za pecivo

Belanca umutite čvrsto pa dodajte kašiku po kašiku šečera, i nakon što čvrsto umutite sve dodajte ulje i takođe kratko mikserom sjedinite. Isključite mikserom pa varjačom nežno umešajte brašno i prašak za pecivo, pa stavite u pleh pokriven papirom za pečenje i pecite na 180 10 ili najviše 15 minuta. Odmah iz rerne, prevrnite koru sa papirom na vlažnu čistu krpu, skinite papir i odmah zavijte u rolat.
Fil :

300 gr. mešanog šumskog voća ili borovnica
10 kašika šećera
 vode toliko da šećer ogrezne u šerpi

Stavite šećer sa vodom na vatru i kuvajte dok ne bude kao za slatko, proverite da li se između prstiju formira nit šećera. Kada se to desi, dodajte voće i kuvajte još desetak minuta, dok se voće ne zgusne kao dzem.
Ako Vam smetaju semenčice voća, protisnite sve kroz cediljku.
Još

mleko
konjak

Koru odmotajte nežno pa je natopite toplim mlekom u koje ste dodali konjak ( možete ga zameniti rumom ili nekom finom voćnom rakijom ), pa je nafilujte voćnim filom i zamotajte opet u rolat.
Šne :

5 belanaca
12,5 kašika šećera
vode da šećer ogrezne 
+ 5 kašika šećera

 Recept za šne sam najdetaljnije što umem napisala ovde ali ću ipak da kopiram kako biste imali sve ovde, na jednom mestu :-))
Savetujem Vam da ovaj recept koristite kad god Vam zatreba šne od belanaca, naravno, ako nemate neki bolji :-) Meni ovaj pasuje skroz.

Dakle, na jedno belance stavite 2,5 kašike šećera. I to je sva mudrolija. Koliko ćete vode dodati šećeru zavisi od Vas. Savetujem da dodate, na meru za 5 belanaca, otprilike jednu i po  čašu vode, jer ako stavite premalo vode, sirup će brže biti gotov ali postoji veća opasnost da se brzo ušećeri. Dakle, malo više vode, srednja vatra i pustite da se kuva.

Ja Vam ne mogu reći koliko će vremena proći dok na površini vode ne počnu da se pojavljuju mehurići, a sirup počne da " šapuće". Ne gledajte me čudno, to mojoj baki šapuće sirup, ne meni. Na svu sreću šapat nije ovde ključni faktor. Proverite sirup tako što ćete malo zahvatiti kašičicom, sačekati da se malo prohadi, par sekundi, da se ne opečete, pa pokušajte između dva prsta da razvučete nit. Ako je nit koja se formira neprekidna, to je to. Nikakva mudrost.
Sliku sam stavljala već u recept za slatko od trešanja

Ali, ima jedna caka.

Ne možete da čekate da sirup bude gotov kako biste počeli da mutite belanca. Tu Vam treba neko minimalno iskustvo ( koje se brzo stekne ) ili osećaj. Kada počne da se formira nit sirupa koja je isprekidana i slabašna, Vi brzo za mikser. Umutite belanca pa im na kraju dodajte 5 kašika  kristal šećera. Kada je sasvim umućeno belance, proverite sirup, i neprestano muteći, ulijte sirup u posudu sa belancima koju ste stavili u sudoperu punu hladne vode. E, ako Vam kabl, kao meni, ne stiže do sudopere :-) stavite posudu za mućenje u veću koju ste napunili hladnom vodom i mutite dok se šne ne ohladi.

I to Vam je to.
Kada se sasvim ohladio i učvrstio, premažite rolat, napravite ukrase ili ga prosto samo zagladite, dobro ohladite i rešili ste problem :-)
Moguće je iseći i tanje parčiće :-)))

 Ali, ima li smisla :-)))

13 коментара:

  1. Ne znam da li lepše izgleda ili zvuči... :) Mada verujem da je od svega najlepši ukus! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od svega je najlepši moj izraz lica kad odsečem komadinu kao na slici XD

      Избриши
    2. Zaboravih da posebno napomenem - slike su ti čista čistijacka umetnost!! :)

      Избриши
    3. Hvala :-) Fotogeničan je rolat, ali nije stolnjak, uvek imam neki plavičasti odsjaj od njega, a imam samo dva skroz bela stolnjaka i oba imaju taj odsjaj.

      Избриши
  2. Pohvalili su vec recept i slike, pa da se ne ponavljam, ja cu da pohvalim nacin na koji pises, mnogo slatko,toplo i zabavno...imas talenta...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-))
      Ovih dana bi trebalo da počnem novi blog, imam već odavno nameru da svoju prvu, i do sada jedinu objavljenu knjigu stavim i na net, a sad sam se "ušemila" sa blogerom, pa mislim da će ići.
      Verovatno će me to malo odvući iz kuhinje XD
      Ali moj talenat, ako ga je i bilo, umro je negde između kuhinje i fakulteta XD

      Избриши
  3. Ovo je fantastično.....rolat sa šamom me je oduševio

    ОдговориИзбриши
  4. Divno, i slike, i recept, i post ... sve je studiozno objasnjeno

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)